Jeeeej! Plačan menstrualni dopust tudi v Sloveniji? To so NAJNOVEJŠE informacije

Jaaa, bil je že skrajni čas! 🙌 Pa ti, podpiraš to ali se ti zdi povsem nepotrebno?

Jeeeej! Plačan menstrualni dopust tudi v Sloveniji? To so NAJNOVEJŠE informacije (foto: Profimedia) Profimedia
21. 2. 2023

Bravooo! Španija je kot prva evropska država potrdila zakon, ki veleva, da lahko ženske s hudimi menstrualnimi bolečinami koristijo plačano bolniško.

Se nam tovrstna novost obeta tudi v Sloveniji?

Po naši zakonodaji namreč boleče menstruacije še nimamo opredeljene kot dejavnika, ki ženski onemogoča (normalno) opravljanje dela. Bolniški stalež pripada tistim, pri katerih zdravnik sam presodi, da niso zmožne opravljati dela.

Številne ženske zato še zmeraj hodijo v službo tudi z bolečo menstruacijo, tiste, pri katerih pa je situacija preprosto nevzdržna, zaprosijo za bolniško.

"Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je bilo v letu 2021 zaradi dismenoreje, tj. boleče menstrualne krvavitve, v bolniškem staležu 725 zavarovank," ugotavlja novinarka portala Žurnal 24, iz naslova navedene diagnoze pa so skupno na delu izostale približno 2600 delovnih dni.

Znanstveniki odkrili najvišjo STAROST, ki jo človek lahko doživi (to pa je presenečenje!)

Z dismenorejo se sicer v rodnem obdobju sooča okoli 75 % žensk. To je številka, ki je vsekakor ni za spregledati, zato so se v Španiji kot prvi evropski državi odločili glede tega nekaj ukreniti.

Zakonodaja bo tako zdaj zaposlenim ženskam z dismenorejo omogočila toliko dopusta, kot ga bodo potrebovale, stroške pa bo kril državni sistem socialne varnosti.

Bomo kmalu bolniški stalež zaradi dismenoreje imeli tudi pri nas?

Uvedba bolniške odsotnosti zaradi boleče in močne menstruacije je že zdaj eden od predlogov Resolucije o nacionalnem programu s področja enakih možnostih moških in žensk, naklonjen pa mu je tudi minister Luka Mesec.

Slednje je včeraj, 20. februarja 2023, potrdil na novinarski konferenci 'Namesto rož – dejanja', kjer je predstavil ukrepe ministrstva, s katerimi bodo naslovili položaj žensk v družbi, še poročajo na zgoraj omenjenem portalu.

"S fantom sva najraje intimna MED MENSTRUACIJO, razlog za to pa je ..." (resnična zgodba)

Kaj je dismenoreja?

"Simptomi vključujejo močne krče v trebuhu, ki se pojavijo ob začetku menstruacije in trajajo do tri dni. Dodatno je lahko prisotna driska, pogosti znaki so odvajanje vode, znojenje, bolečina in občutljivost v predelu male medenice, ki se širi v zgornji del stegen in križ, občutek napihnjenosti v trebuhu, bolečina v križu, prihaja pa lahko tudi do slabosti in bruhanja," pojasnjujejo na spletnem portalu Vizita.

V uredništvu Cosmopolitana vsekakor toplo pozdravljamo morebiten prihod te težko pričakovane novosti, v kolikor pa tudi sama trpiš za dismenorejo, si lahko (vsaj začasno) pomagaš z nasveti ginekologinje ali pa se poskusiš dati v položaj, ki bo ublažil bolečino.

Si OBLIŽ vedno nalepiš OKOLI prsta (in ti začne popuščati)? TAKO ga pravilno namestiš