Menstruacija: Na vložku opaziš večje kose tkiva in krvi? Preveri, kaj to pomeni (+ali je nevarno)

Imenujejo se t.i. menstrualni strdki in to je vse, kar moraš vedeti, če si jih že kdaj opazila na vložku ali tamponu. 

Menstruacija: Na vložku opaziš večje kose tkiva in krvi? Preveri, kaj to pomeni (+ali je nevarno) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 6. 2022

Kot da ni dovolj, da nas med tistimi dnevi v mesecu dajejo vse mogoče bolečine, slaba volja in še slabše počutje, so tukaj še menstrualni strdki.

Na slovenskem forumu smo našle ta zaskrbljen zapis ...

"Stara sem 31 let z normalno menstruacijo. Danes mi je prvič v drugem dnevu menstruacije padel iz nožnice velik krvav košček tkiva. Bilo je veliko 7 cm in široko 1 cm. Bolečine so bile pred tem v spodnjem delu trebuha pekoče, nekoliko močnejše in po tem se je bolečina nekoliko umirila. Zaskrbljena sem, ker se mi to še ni zgodilo, vsaj v tolikšni meri ne. Zasledila sem, da se to dogaja v veliko manjših velikostih in da je to kot čiščenje telesa, vendar me skrbi, ker ne vem kaj predstavlja moja velikost."

Pa bi te moralo skrbeti?

Menstruacija vsake ženske je drugačna, razlikuje pa se lahko tudi iz meseca v mesec. Spreminja se lahko njena barva, količina, dolžina ... včasih pa lahko na vložku ali tamponu opaziš tudi večje kose oziroma strdke krvi.

Za razliko od ostalih krvnih strdkov, ki si jih v telesu zagotovo ne želimo, pa menstrualni strdki običajno niso nevarni.

Med menstruacijo se lušči sluznica maternice in zato ni nič neobičajnega, če v dneh najmočnejše krvavitve med menstrualno krvjo opaziš strdke. Te tvoje telo oblikuje zato, da ne bi izkrvavela.

Preberi še: Raziskali smo, kaj zvezdnice menijo o svojih vaginah, in našli nekaj precej čudnih stvari

Vseeno pa bodi pozorna ...

Če imaš menstrualne strdke v času menstruacije, je strah običajno odveč. Če pa nimaš in ne pričakuješ menstruacije, pa vseeno opaziš podobne krvave forme, je to lahko znak splava, okužbe ali bolezni.

Ob neobičajnih krvavitvah, bolečinah in posebnostih v tvojem (vaginalnem) zdravju, se posvetuj s svojim osebnim zdravnikom in ginekologom.