O, ne! Tik pred dopustom si dobila menstruacijo 🩸 – kaj pa zdaj?

Vse, kar moraš vedeti, če ti jo na morju zagode "teta s Krvavca".

O, ne! Tik pred dopustom si dobila menstruacijo 🩸 – kaj pa zdaj? (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 6. 2021

Končno je prišel čas za dopust na morju, ki si ga čakala vso leto, a tvoje navdušenje tik pred odhodom pokvarijo tisti dnevi v mesecu.

Ne, seveda ti ni treba odpovedati rezervacije, in prav tako zdaj ni pravi čas, da iz tebe začne bruhati vsa jeza, ki se zaradi slabega vremena v tebi nabira zadnjih nekaj mesecev.

Ne dovoli, da ti menstruacija pokvari izkušnjo. Samo sledi spodnjim korakom in uživaj v poletju, kot si zaslužiš.

1. korak: Bodi pripravljena

Svojo toaletno torbico dobro založi z menstrualnimi pripomočki (vložki, tamponi ali menstrualno skodelico in vlažilnimi robčki za intimno nego) ter tabletami proti bolečinam.

Pri izbiri oblačil bodi pozorna na to, da so praktična in udobna, prav tako pa že vnaprej razmisli, katere dni boš lahko počela določene aktivnosti.

2. korak: Bodi praktična

V kolikor si vajena zgolj uporabe vložkov, je morda zdaj pravi čas, da o tem ponovno premisliš. Za razliko od teh ti bodo tamponi ali menstrualna skodelica dali veliko več svobode, da boš lahko počela praktično karkoli – vključno s kopanjem. Pri slednjem so vložki še posebej slaba izbira, saj absorbirajo vodo. In s sumljivo polnim spodnjim delom kopalk vsekakor ne želiš prikorakati iz morja.

Poleg tega pa ti ne bo treba trepetati za menjavo vložka na vsakih nekaj ur, saj (v primeru, da uporabiš menstrualno skodelico) boš to morala narediti le dvakrat v 24 urah.

3. korak: Ostani hidrirana

Pitje zadostne količine tekočine je že tako izjemnega pomena, še posebej v vročih dneh in v času menstruacije. S potenjem lahko namreč telo izgubi ogromno vode, kar lahko vodi do dehidracije ter posledično do (še močnejših) menstrualnih krčev, glavobolov, vrtoglavice in pregrevanja.

Ginekologinja razkriva, kako ZARES ublažiš menstrualne bolečine (zahvali se nam kasneje)

Te skrbi, da …

… boš nepričakovano dobila menstruacijo, pa pri sebi ne boš imela vložka ali tampona?

  • Toaletni papir

S pomočjo lističev toaletnega papirja, ki jih nalagaš enega na drugega, lahko ustvariš debel sloj za improviziran vložek, ki bo vsaj za kratek čas opravil svojo nalogo.

  • Vata

Iz vate ali vatnih blazinic za odstranjevanje ličil oblikuj pravokotnik in ga ovij s toaletnim papirjem. Namesto slednjega lahko uporabiš tudi večslojno kuhinjsko brisačko. "Vložek" bo držal vsaj eno do dve uri.

  • Manjša krpa

Bodi pozorna, da je vpojna, nato pa jo zloži v pravokotno obliko. Ta lahko prepreči puščanje krvi celo dalj časa, a vendar jo takoj ob prvi priložnosti zamenjaj za pravi vložek ali tampon.

  • Bombažna brisačka/rokavica za umivanje obraza

Na podoben način kot zgornjo krpo lahko uporabiš tudi manjšo brisačko, v kolikor imaš na voljo rokavico za umivanje obraza pa še toliko bolje. Vanjo vstavi še sloj plastične vrečke in si zmagala.

  • Nogavica

Nogavice običajno dobro vpijajo, zaradi česar so lahko odličen nadomestek vložka. Okoli nje ovij še toaletni papir, da jo bolje pritrdiš na spodnje hlačke in tako preprečiš njeno premikanje.

… boš za seboj v vodi pustila krvavo sled?

Ko se potopiš v morje ali bazen, lahko pritisk vode začasno ustavi tok menstruacije, saj voda ustvarja več upora kot zrak. Pritisk lahko rahlo popusti le v primeru, da se zasmeješ, kihneš, zakašljaš ali se začneš premikati. Pa še takrat bo ven pritekla le majhna količina krvi, ki jo bo voda v hipu razredčila in ne bo niti vidna.

Pritisk se bo spremenil šele, ko boš šla iz vode. Takrat bo tok menstruacije ponovno normalen, zato je dobro, da med plavanjem vendarle uporabljaš tampon ali menstrualno skodelico in se tako izogneš "puščanju" pri izhodu iz morja. V primeru tampona bodi pozorna, da vrvico skriješ v notranjost spodnjega dela kopalk.

… si boš umazala kopalke in bodo vsi vedeli, da imaš menstruacijo?

V primeru, da te skrbi, da bi se menstrualna kri vendarle nekako poznala na tvojih kopalkah, preprosto izberi temnejše barve. V kolikor želiš biti popolnoma brez skrbi, prosi prijateljico, mamo ali sestro, naj te opozori ob morebitni "nevarnosti". Tako boš lahko mirno uživala v poletnih radostih.

Mimogrede, si vedela, da obstajajo tudi "menstrualne kopalke", namenjene prav kopanju med menstruacijo?

Izgledajo kot navadne, v spodnjem delu pa imajo skrit neprepustni sloj, ki pomaga absorbirati menstrualno kri. Na slovenskem trgu jih sicer še nismo zasledile, lahko jih pa naročiš iz tujine. In še noro prikupne so!

Kaj ti pove barva menstruacije o tvojem zdravju (vedno bodi pozorna!)

Še nekaj zaključnih napotkov za brezskrbno dopustovanje z vložkom …

Kako preprečiš, da ti med nošenjem vložka "spušča" menstruacija?

1. Pravilno namesti vložek.

Vedno se prepričaj, da si vložek pravilno namestila na spodnjice. Namesti ga na sredino spodnjic, krilca pa tesno ovij okrog robov. Menstruacija velikokrat najde pot iz tvojih spodnjic prav zato, ker vložek ni pravilno nameščen.

2. Vložek prilagodi jakosti tvojega toka.

Če je tvoj tok običajno precej močan, si pravočasno priskrbi vložke z zadostno vpojnostjo. Tudi preko noči uporabljaj tiste, ki so namenjeni nočni uporabi.

3. Uporabi dodatne ali debelejše spodnjice.

Nekatere ženske si nad običajne spodnjice, na katere imajo pritrjen vložek, oblečejo še en tesnejši par. Kor pravijo, se tako počutijo bolj varne. Na tržišču obstajajo tudi posebne, odebeljene spodnjice, ki so namenjene preprečevanju menstrualnih madežev. Omisliš si lahko takšne, narejene iz debelejše tkanine, ali pa posebne t.i. menstrualne spodnjice, ki so narejene iz kar treh plasti in preprečujejo puščanje.

Pripravila: Nika Švajncer

Si že slišala za ANALNE menstrualne krče? Zdravniki pravijo TOLE 👇

Fotografije: Profimedia