Kaj ti pove barva menstruacije o tvojem zdravju (vedno bodi pozorna!)

Barva menstruacije je pomemben pokazatelj, kaj se dogaja s tvojim telesom in zdravjem. Če do zdaj nisi bila pozorna, boš po tem članku zagotovo vsakič preverila, če je vse tako, kot mora biti.

Kaj ti pove barva menstruacije o tvojem zdravju (vedno bodi pozorna!) (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 6. 2020

Barva menstruacije lahko veliko pove o tvojem zdravju. V bistvu še več! Lansko leto je American College of Obstetricians and Gynecologists objavil poročilo, da naj bi bila barva menstruacije eden izmed vitalnih znakov, kot so krvni tlak, srčni utrip in temperatura. 

Zakaj je barva menstruacije tako pomembna?

Poleg tega, da je lahko to znak, da si noseča, je menstruacija ključen pokazatelj zdravja hormonov – in tvoji hormoni skrbijo za to, da vse od možganov do reproduktivnih organov poteka tekoče.

Ampak nekaj, kar je normalno za eno žensko, ni nujno normalno tudi za drugo, zato bodi pozorna na spremembe – še posebej, ko se gre za barvo tvoje menstruacije.

V nadaljevanju preberi, kaj ti želi barva krvi povedati o tvojem zdravju.

Če je kri bolj rožnate (pink) kot rdeče barve, to pomeni…

... da je možno, da je nivo tvojega estrogena nizek.

Še posebej, če je hkrati menstruacija bolj blaga kot ponavadi ali pa če si navdušena tekačica, pravi Dr. Margaret Romero, specialistka funkcionalne medicine.

Študije so pokazale, da lahko preveč naporne telovadbe zniža nivo estrogena, kar posledično privede do motnje v menstruaciji in včasih celo do njene izgube.

Čeprav se ti to ne zdi tako strašno (roko na srce, katera pa si že kdaj ni zaželela, da bi menstruacija zavedno izginila – ponavadi takrat, ko pride ob najbolj neprimernem času ;)), lahko nizek nivo estrogena, če ne naredimo nič v tej smeri, poveča tveganje za osteoporozo.

Če si torej pred kratkim začela trenirati za maraton ali pa se ukvarjati s športom oziroma se je intenzivnost treninga povečala, poleg tega pa si opazila, da je menstruacija v zadnjem času nekako blažja in bolj bleda kot ponavadi, se posvetuj z zdravnikom.

Kot pravi Dr. Margaret Romero, so lahko drugi "krivci" za bolj rožnato barvo menstruacije osiromašena prehrana, sindrom policističnih jajčnikov ali perimenopavza (obdobje pred menopavzo). V tem obdobju jajčniki proizvajajo manjšo količino estrogena, navadno se to zgodi 4–5 let pred menopavzo.

Če je kri videti vodena, obstaja možnost, da tvojemu telesu…

... primanjkuje določenih hranil.

Ginekologija in porodničarka Dr. Alyssa Dweck pravi, da je lahko zbledela, razredčena menstruacija simptom hude slabokrvnosti, še posebej, če opaziš, da je krvi vedno manj takrat, ko bi je moralo biti vedno več.

Spremljaj in če po dveh ali treh ciklih opaziš, da se ni nič izboljšalo ter sumiš, da bi lahko slabokrvnost bila vzrok, se posvetuj z zdravnikom o možnosti preiskave za primanjkovanje določenih hranil.

Da stvar postane še bolj zapletena: pomanjkanje železa je lahko v bistvu posledica močne menstruacije. Študija leta 2014 je pokazala, da je 27% opazovankam z močno menstruacijo primanjkovalo železa, kar 60% pa jih je bilo slabokrvnih.

Če torej v manj kot eni uri "napolniš" cel tampon, se ponoči večkrat zbudiš, da ga (oziroma vložek) zamenjaš ali pa se pogosto počutiš utrujeno, pojdi k zdravniku, da preveri vsebnost železa v tvoji krvi.

Če je kri temno rjava…

... imaš le verjetno nekaj "postane" krvi, ki se je šele zdaj izločila.

Ne skrbi, to je popolnoma normalno. Kot pravi Dr. Alyssa Dweck: "Nismo prepričani, zakaj se to dogaja, ampak včasih kri ostane dalj časa v maternici in se kasneje izoči. Zaradi tega ima veliko časa, da oksidira in to je razlog, da je videti rjave oziroma skoraj črne barve."

Če je kri videti kot rdeča marmelada s strdki vmes, imaš verjetno…

... nizko raven progesterona in visoko raven estrogena.

Čeprav je nekaj strdkov normalno, pa večji lahko nakazujejo na resno hormonsko neravnovesje, pravi Dr. Alyssa Dweck.

Dr. Margaret Romero v tem primeru priporoča, da zmanjšaš vnos mlečnih izdelkov, soje in sladkorja ter opazuješ, če se bo stanje izboljšalo.

Druga možnost so maternični fibroidi. Najpogosteje so benigni, vendar pa lahko povzročajo močno bolečino. Če torej sumiš na to, pojdi k zdravniku, da ti naredi ultrazvok.

Če je kri mešanica sive in rdeče, je možno, da imaš…

... okužbo, kot je na primer spolno prenosljiva bolezen.

Najverjetneje bo tudi vonj krvi precej drugačen, zato je najbolje, da greš na testiranje, da si zagotoviš pravilno zdravljenje.

Vendar pa Dr. Alyssa Dweck pravi, da ženske, ki so doživele spontani splav, včasih opazijo sive delčke tkiva. Če pri tebi obstaja možnost nosečnosti ali spontanega splava, nujno in takoj pokliči svojega zdravnika!

Če je kri svetle brusnično rdeče barve, imaš najverjetneje…

... zdravo in redno menstruacijo.

Še enkrat: moje normalno ni nujno tudi tvoje normalno, ampak splošno rečeno dosledna svetlo rdeča barva menstruacije, ki je malo podobna brusničnemu soku, je znak, da vse dela tako, kot mora.

Na tem mestu si zdaj na glas obljubiš, da boš vsak mesec pridno preverila, kaj ti sporoča tvoja menstruacija. Pa ne zdaj za vsak mini odtenek zganjat panike! ;)

Pripravila: Nika Švajncer

VIR: Women's Health

Preberi še: 5 top načinov, kako se počutiti bolje med menstruacijo.

Priporočamo tudi: Kratek trening (potrebuješ le 7 minut!) za ožji pas.