Imaš v času menstruacije pogosto DRISKO? To je razlog (in kdaj bi te moralo skrbeti)

Kot, da menstruacija ni dovolj ... 🤯

Imaš v času menstruacije pogosto DRISKO? To je razlog (in kdaj bi te moralo skrbeti) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 4. 2022

Verjetno se s svojimi prijateljicami precej brez sramu pogovarjaš o menstrualnih krčih, napihnjenosti, bolečinah in podobnih neprijetnostih med menstruacijo. A obstaja ena težava, o kateri mnoge ženske spretno molčimo: driski v času menstruacije. In čas je, da se to spremeni.

Skoraj tri četrtine žensk z menstruacijo ima namreč prebavne težave pred prihodom mesečnega perila, dve tretjini pa izkusi te simptome med njim, ugotavlja študija iz leta 2014. Najpogostejši sta abdominalna bolečina in driska.

Zakaj nas je torej nekatere doletela ta 'čast', da našo menstruacijo spremlja tudi nadležna driska?

Čeprav za točne informacije še potrebujemo dodatne študije, pa nekatere predvidevajo, da sta za to krivi maščobna kislina, podobna hormonu, imenovana prostaglandin, in spolni hormon progesteron, za Women's Health pojasnjuje dr. Christine Greves.

Te je sram PRDETI pred partnerjem? To je popolnoma logičen razlog, zakaj te ne bi bilo treba biti

Kaj se zares dogaja takrat?

Nekaj dni pred menstruacijo se začne plast maternice luščiti in sproščati prostaglandine, kar daje gladkim mišicam v maternici znak, da se začnejo krčiti. V primeru presežka prostaglandinov pride do prekomernega krčenja (rezultat: boleči krči), pri čemer se lahko to 'sporočilo' za krčenje razširi še nekoliko dlje – začnejo se gibati tudi prebavila. Ko se to zgodi, tamkajšnja vsebina (beri: blato) nima dovolj časa, da bi se strdila, zaradi česar lahko pride do menstrualne driske.

Proti koncu tvojega cikla (ko se plast maternice ponovno učvrsti) se zviša tudi raven progesterona. Več slednjega ustavi vso to krčenje in prebavilom sporoči, naj se umirijo. Na tej točki nastopi morebitno zaprtje (juhu!).

'Na pomoč! Srbi me v predelu sramnih ustnic'
(+ kako si lahko pomagaš)

Lahko menstrualna driska pomeni težavo?

Ja. V kolikor jo dalj časa spremljajo druge neprijetnosti (na primer, da ti onemogoča oditi v službo, ne moreš vzravnano sedeti oziroma karkoli, kar ni običajno za tvoj prebavni sistem), je čas za klic ali obisk zdravnika.

Če simptomi, kot so krči, napihnjenost, gasi, driska in zaprtje med menstruacijo postanejo občutno hujši, obstaja možnost, da imaš tudi kakšno bolezen, kot sta sindrom razdražljivega črevesja ali vnetje črevesja. Takrat je dobro, da obiščeš specialista. V primeru, da tvoja menstruacija sproži izjemno močno drisko ali abdominalno bolečino – tako močno, da ne moreš jesti – imaš morda lahko tudi endometriozo.

Kaj pa sicer?

Imaš preprosto menstrualno drisko in zanjo ni vzrok nič od zgoraj naštetega? Počakaj nekaj dni in poskusi zdržati, vzemi kakšno zdravilo proti driski. Na srečo se moraš s tem spopadati le enkrat mesečno.

Če te mučijo ALERGIJE, si lase umivaj POGOSTEJE! (+6 TRIKOV, ki RES pomagajo, a nanje nikoli nisi pomislila)