'Na pomoč! Srbi me v predelu sramnih ustnic' (+ kako si lahko pomagaš)

Se tudi ti soočaš s podobno težavo? Preberi, kaj se je zgodilo mladi Slovenki in kaj ji je svetovala zdravnica.

'Na pomoč! Srbi me v predelu sramnih ustnic' (+ kako si lahko pomagaš) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2022

"Pred približno dvema mesecema sem občutila bolečino v notranjosti sramnih ustnic, tudi rahlo srbenje. Odšla sem h ginekologu, vendar ni opravil pregleda, ker še nisem imela spolnih odnosov in mi je predpisal antibiotično kremo v 7 dozah za 7 dni (z aplikatorjem za vnašanje v vagino) in kapsule diflukan za preprečevanje glivične okužbe.

Vzela sem 4 odmerke kreme, vendar sem potem dobila menstruacijo in ker je na navodilu pisalo, da naj kreme med menstruacijo ne uporabljam, sem prenehala z uporabo. Med menstruacijo in po njej je bilo vse OK, zato nisem ponovno nadaljevala z jemanjem kreme, sem pa vzela vse tri kapsule diflucana (vsak teden eno, skupaj 3 v treh tednih).

Po nekaj tednih sem spet občutila občasno srbenje, ne zares v predelu vagine ampak v sprednjem in stranskem delu velikih sramnih ustnic (nad klitorisom in okoli). To območje je tudi na pogled rožnato-rdečkasto z majhnimi belimi pikicami, vendar ne vem, ali je to normalno, ker pred tem nisem tako podrobno opazovala notranjosti mojih sramnih ustnic.

Po nekaj časa sem se po nasvetu mame odločila, da probam nanesti canesten, ki sem ga mazala 2x dnevno 14 dni po celotnem spolovilu (kot je pisalo na navodilu). Zdelo se mi je, da je stanje veliko boljše, saj me sploh več ni srbelo.

Sedaj sem prenehala z nanašanjem canestena in me ponovno srbi. Stanje je še hujše, ker imam menstruacijo in se mi zdi, da me vložek še dodatno iritira. Ne vem, kaj je narobe.

Razmišljala sem, ali je mogoče, da gre za problem suhe kože in dlačic. Imam zelo suho kožo po celem telesu, ki pogosto srbi, poleg tega si brijem spolovilo, in ko dlačice začnejo poganjati, me pogosto srbi tudi na gričku in v noranjem delu kolčnega sklepa (v 'bikini liniji', kjer tudi rastejo dlake). Ko namažem spolovilo z mlekom za telo ali kremo, je občutek boljši in srbenje preneha, ampak ne vem, ali je to pametno, da ne spremenim pH nožnice. Morda je canesten pomagal samo zato, ker gre za kremo in je pomiril mojo razdraženo kožo in zmanjšal drgnjenje z dlačicami?

Kaj bi mi svetovali? Zelo me je strah iti h ginekologu, saj je prejšnjič rekel, da če problem ne bo prenehal, bo moral opraviti pregled, tega pa si ne želim, saj me je strah da bo bolelo, in da bo moral pretrgati mojo deviško kožico, da bi lahko vzel bris in kaj podobnega. Prosim, svetujte mi, ali je pregled nujen," se je na slovenski forum po pomoč obrnilo mlado dekle.

"Po le uri in pol pogovora je od mene ZAHTEVAL, da mu obljubim ..." (bizarna zgodba s Tinderja)

To ji je odgovorila zdravnica:

"Srbenje in pikice na mestih, kjer je koža porasla z dlakami, je pogosta spremljajoča težava ob britju. Gre za folikulitis, vnetje dlačnih mešičkov. Zato za začetek svetujem, da si dlake bodisi pustite izrasti bodisi si jih brijete redno, vsak dan. Urejene ženske pogosto težave kakršnega koli vzroka nehote poslabšujejo s pretiranim umivanjem in pogostim miljenjem. Če je koža po telesu suha, si na /.../ poiščite navodila za nego suhe kože in se jih držite. Če je pomagala krema Canesten, je res možno, da gre za tako olajšanje, ki bi ga prinesla katera koli krema. Lahko poskusite s kremo Alkagin ali Bepanthen. Če z domačimi ukrepi ne bo šlo, se pokažite osebnemu zdravniku, ki bo presodil, ali je potrebna pomoč ginekologa."

"Ko omenjate vložke, še to: pri pacientkah s srbečimi dermatozami zunanjega spolovila, ki se ob menstruaciji poslabšajo, absolutno svetujem uporabo tamponov in ne vložkov, in to tako, da vrvica ne visi iz nožnice, da s tem zmanjšamo možnost draženja zaradi krvi oz. izločka. Tudi, če je vložek popolnoma bombažen, večinoma deluje kot dražeč obkladek," je še dodala v odgovoru drugemu dekletu s podobno težavo.

"Moj fant je, ne da bi mi povedal, na najine medene tedne povabil svojo mamo" (izpoved ženske)