3. predavanje: Upoštevaj TO in tvoje življenje bo srečno in zdravo! (svetuje Malinca Nastja)

Kako do srečnega, zdravega in dolgega življenja? Nastja Kramer Pesek v tretjem predavanju #CosmoCares Masterclassa razkrije, kako z upoštevanjem petih preprostih napotkov do kvalitetnejšega življenja.

3. predavanje: Upoštevaj TO in tvoje življenje bo srečno in zdravo! (svetuje Malinca Nastja) (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv

Nastja Kramer Pesek, podjetnica in zagovornica zdravega načina življenja, v svojem predavanju, ki smo ga posneli v okviru prvega #CosmoCares Masterclassa, spregovori o pomembnosti pravilne izbire hrane, o pitju vode, spanju, gibanju in premagovanju stresa ter pozitivnem razmišljanju. Skozi primere poda praktične nasvete, ki jih lahko uporabiš v svojem življenju in narediš še korak bližnje k svoji sreči in zdravju.

Oglej si predavanje TUKAJ (KLIK, KLIK!):

Spodaj najdeš nekaj ključnih točk, o katerih v svojem predavanju spregovori Nastja.

Punca ti predstavi 5 nasvetov za kvalitetno življenje, po katerih živi. To so:

1. Hrana

O hrani veliko govorimo, veliko je napisano in veliko je različnih diet. Nastja Kramer Pesek zagovarja zmernost v vseh prehranskih smereh. Hkrati pa poudarja pomembnost treh do petih obrokov dnevno - ne glede na to, ali smo vsejedci, vegani ali vegetarijanci. Prisega tudi na čim bolj raznoliko prehrano

Nastja pravi, naj bodo živila, ki jih kupimo v trgovini čim bolj enostavna oziroma naj vsebujejo zgolj sestavine, ki jih poznamo. Poudarja, da moramo brati deklaracije. (Mimogrede, to kdaj počneš? No, če ne, naj bo tale zapis spodbuda, da začneš deklaracije prebirati.)

Dobro je poslušati tudi svoje telo pri izbiri živil. Uživali naj bi le hrano, po kateri se najbolje počutimo. Na ta način vase vnašamo živila, ki nam dajejo energijo. Če sami ne znamo ugotoviti, katera živila so dobra za naše telo, lahko naredimo test intolerance na hrano.

Prva stvar v procesu bolj zdravega prehranjevanja pa je, po Nastjino, zamenjava osnovnih živil z nekoliko bolj zdravimi različicami. Na primer: sladkor lahko zamenjamo za med ali stevio; moko zamenjamo za proseno, ajdovo ali koruzno moko ...

"Zajtrk pa je daleč najpomembnejši obrok dneva," pove prepričljivo. Z nami je deli tudi recept za zdrav in slasten zajtrk, ki je gotov le v 3 minutah, ona pa ga zase pripravi vsaj petkrat tedensko. Najdeš ga TUKAJ.

2. Voda

Velikokrat slišimo: "Veliko je potrebno piti. Predvsem vode." Ampak ... Katera pa je tista prava količina vode, ki bi jo naj vsak posameznik spil v dnevu? Nastja priporoča, da spijemo 30 ml tekočine na kilogram telesne teže.

Zagotovo si že slišala za negativne posledice v primeru, da vnašamo v telo premalo tekočine. Običajno se slednje najbolj pozna na koncentraciji, slabem počutju, pojavi se vrtoglavica, začnejo se nam nabirati odvečni kilogrami, ... Pomanjkanje vode v telesu se lahko kaže na najrazličnejših področjih. "Dobro je, da ženske na dan spijemo vsaj 2 litra vode, moški pa 2,5 litra vode," pravi Nastja.

V primeru, ko ti pitje priporočene količine vnosa tekočine v telo dela preglavice ali do sedaj na to nisi bila preveč pozorna, Nastja svetuje naslednje:

 • Vedno imej vodo pri sebi. Izberi stekleničko za večkratno uporabo in jo vedno, ko jo izprazniš, ponovno napolni.
 • Če se ti zdi voda dolgočasna pijača, ji dodaj koške svežega sadja.
 • Vsakič, ko greš na stranišče, spij kozarec vode. S tem nadomestiš izgubljeno tekočino.
 • V avtomobilu imej vedno pri sebi stekleničko vode. Ko stojiš na semaforju ali ko se znajdeš v koloni, spij požirek.

In še zanimivo dejstvo: Velikokrat ko smo lačni, smo v resnici samo žejni, a se tega niti ne zavedamo.

3. Gibanje

Pri točki o gibanju Nastja postreže s tremi ključnimi nasveti.

Prvi nasvet je: 30 minut gibanja na dan. Nastja daje predvsem poudarek na hojo. Raziskave kažejo namreč, da povprečen Slovenec na dan naredi približno 5.500 korakov, kar je v povprečju približno 4,4 kilometre.

Človek bi moral na dan narediti vsaj 10.000 korakov, da bi lahko izkoristili vse prednosti, ki nam jih ponuja hoja.

Drugi pomemben nasvet je: Dobro si je izbrati najljubši šport, trenirati in se vsaj dvakrat tedensko dodobra preznojiti.

Tretji trik, kako se pripraviti do tega, da se redno in vestno gibljemo, pa je sledeč: Sprehajanje s prijateljico, sestro, partnerjem ali mamo.

4. Spanje

Dobro je, da svojemu telesu namenimo od 7 do 9 ur spanca na dan. Najbolj optimalno razmerje je, da smo v dnevu aktivni 16 ur, 8 ur pa spimo.

Nastja pa je z nami podelila tudi odlične nasvete za boljši spanec. Kaj je torej pomembno upoštevati, da bomo lepše in kvalitetnejše spali?

 • Držati se moramo urnika spanja, saj bo tako naše telo imelo konstantni ciklus med spanjem in budnostjo.
 • Izogibajmo se telovadbi 2 do 3 ure pred spanjem. 
 • Izogibajmo se kofeinu in nikotinu. Kofein je v telesu prisoten še 8 ur po zaužitju, zato preprečuje kakovosten spanec. Nikotin pa je ravno tako poživilo.
 • Pred spanjem se izogibajmo alkoholu.
 • Izogibajmo se obilnim obrokom pozno zvečer, predvsem ogljikovim hidratom.
 • Preskočimo popoldanski počitek, če je le mogoče.
 • Pred spanjem se sprostimo, poslušajmo umirjeno glasbo ali berimo.
 • Če je mogoče, iz spalnice odstranimo elektronske naprave, na telefonu pa pred spanjem nastavimo način letenja.
 • Spalnica naj bo zatemnjena in ohlajena na 18 stopinj Celzija.

5. Stres in pozitivno razmišljanje

Stres je lahko naš tihi ubijalec, v kolikor se ga navadimo in smo mu vsakodnevno podrejeni. V tem slučaju nam precej škodi, saj vpliva na naše psihično in fizično zdravje. In prav je, da se mu skušamo čim bolj izogniti.

Če se srečuješ z drisko, zaprtjem, slabostjo, hitrim bitjem srca, zmanjšani potrebi po spolnosti, pogostimi prehladi, povečanim ali pomanjšanim apetitom, premalo ali preveč spiš, se izogibaš družbi?

Vse zgoraj naštete situacije lahko pripišemo prav stresu. In kako se le tega obvarujemo? Spodaj najdeš 9 nasvetov, ki ti bodo pomagali k manj stresnemu življenju in ki jih upošteva tudi Nastja Kramer Pesek:

1. Sprejmi dejstva, ki jih ne moreš spremeniti, in se osredotoči na tiste stvari, ki jih lahko spremeniš - predvsem SEBE in svoj način razmišljanja.

2. Čim bolj se skušaj izogniti ljudem, ki slabo vplivajo nate in so negativni. Obkroži se s pozitivnimi ljudmi, ki ti znajo prisluhniti.

3. Nauči se reči NE in si vzeti čas zase. Pogosteje si vzemi čas za tisto, kar imaš rada - za branje, rekreacijo, ročna dela, poslušanje glasbe, vrtnarjenje, sprehode in jogo ...

4. Besedo problemi zamenjaj z besedo izzivi in skušaj v vsakem izzivu najti nekaj pozitivnega.

5. Vsaj enkrat dnevno se ustavi, zapri oči in desetkrat globoko vdihni in izdihni skozi nos.

6. Svoje obveznosti načrtuj. Označi nujne, manj nujne in najmanj nujne. Če si v gneči, najmanj nujne stvari prestavi na kak drug dan in se z njimi ne obremenjuj.

7. Dovolj se gibaj. S fizično aktivnostjo zmanjšujemo in preprečujemo posledice stresa.

8. Hrana. Jej zdravo in se skušaj odreči kavi, sladkorju, alkoholu in nikotinu. Živila, ki pozitivno vplivajo na raven stresa so 100% kakav in temna čokolada, kamilični in metin čaj, oreščki, ribe, banane, špinača, šparglji, avokado, borovnice, oves, cimet, ...

9. Spanje. Privošči si dovolj spanja.

Na družbenih omrežjih objavi, kako ti gre spremljanje predavanj, in to označi s #CosmoCares in @cosmopolitansi.

Čestitke za pogum ter srečno na tvoji poti, ko svoje življenje spreminjaš na bolje.

Se slišimo zopet v sredo.

Še nisi prijavljena na prvi #CosmoCares Masterclass? To lahko še storiš TUKAJ.

Fotografija: profimedia

Če si zamudila prvo predavanje, kjer smo govorili o tem, kako potovanja vlivajo na naše duševno zdravje, si ga NUJNO poglej TUKAJ: #CosmoCares: 1. predavanje - Kako potovanja vplivajo na naše duševno zdravje?

Drugo predavanje, te čaka na sledeči povezavi: TO so vprašanja, na katera morata s partnerjem odgovoriti, da bo vajina zveza večna

Poglej še: Imaš težave z INTIMNIMI predeli? TAKO jih boš rešila!

#CosmoCares podpirajo: