2. predavanje: TO so vprašanja, na katera morata s partnerjem odgovoriti, da bo vajina zveza večna

Odnosi, odnosi, odnosi. Največkrat nas prav ti stanejo dobrega počutja, energije in - ne nazadnje - tudi duševnega zdravja. Kako ravnati, da bomo imeli z vsemi ljudmi lepe odnose?

2. predavanje: TO so vprašanja, na katera morata s partnerjem odgovoriti, da bo vajina zveza večna (foto: Profimedia) Profimedia

Za dobre partnerske odnose je potrebnih veliko več dejavnikov kot le ljubezen. Kateri so to, boš spoznala v predavanju izjemne Veronike Podgoršek, doktorice znanosti s področja družinske in zakonske terapije. Med opisanimi pa so tudi tisti dejavniki, ki so potrebni za dober odnos na delovnem mestu ali med prijatelji.

Tekom predavanja strokovnjakinja postreže tudi s številnimi vprašanji, na katera morata s partnerjem odgovoriti, da bo vajina zveza trajala večno.

Oglej si predavanje TUKAJ:

Spodaj najdeš nekaj ključnih točk, o katerih dr. Veronika Podgoršek v svojem predavanju spregovori.

"Pogosto ljubezen ni dovolj," poudari že kar na začetku ...

Ampak ... Kaj pa je tisto, kar naredi partnerski odnos DOBER, lep?

1. Način življenja. 

Začeti moramo pri sebi in se vprašati, kaj nas osrečuje, kaj spada v naš način življenja. Torej, ugotoviti, kakšen je naš življenjski slog.

2. Spolnost.

Druga pomembna komponenta partnerskih odnosov je spolnost. Ta je važna, a ne najbolj med vsemi gradniki odnosa.

Spolnost je izraz odnosa in je na nek način telesno komuniciranje. Partnerja se morata na tej točki vprašati, kako vsak posebej dojemata spolnost.

3. Komunikacija.

Splošna komunikacija je neskončnega pomena. Vedno moramo govoriti o tem, kaj nas moti, kaj si želimo ... Nato pa se vprašati tudi, zakaj nas nekaj moti, zakaj si določeno stvar želimo.

Pa še nekaj je bistveno. Komunikacija mora vedno bazirati na "jaz" in ne na "ti" - to je ključ dobre komunikacije. Na primer: "Jaz čutim/vidim/zaznavam/se počutim ..." in ne: "Ti si pacek, ker ..."

4. Vzorci.

Vzorci niso zanemarljivi in potrebno jih je prepoznati. Pri tej točki, se vprašajmo: Kdo sem, kaj sem, zakaj sem to, kar sem? Zakaj čutim, kot čutim? Zakaj razumem, kot razumem? Zakaj imam nekaj rad/rada in zakaj nečesa ne maram? Kaj nekaj v meni prebuja? To so ključna vprašanja, na katera moramo poznati odgovore.

Potem pa sledijo tudi: Kako dojemam sebe? Kako dojemam ljudi okoli sebe ali neko določeno osebo? Kaj me moti pri njej in predvsem zakaj me to moti?

Na podlagi naštetih vprašanj pa je nujno, da se naučimo prepoznavati svoje vzorce in nato te tudi spreminjati na bolje.

5. Družina.

Ko se z nekom začnemo bolje spoznavati in poglabljati odnos, je primerno, da izvemo, kako oseba nasproti nas razmišlja, vidi družino, na primer. Si naš (bodoči) življenjski partner sploh želi otrok? Si tega ne želi? Koliko potomcev si želi? Kakšno vzgojo preferira?

Zelo hitro se lahko zgodi, da si, v primeru, ko se na začetku zveze ne pogovorimo o željah glede družine, eden od partnerjev v zvezi želi otrok, drugi pa ne. In kaj to pomeni? V veliki večini - konec odnosa.

6. Kaj pa poroka?

Zelo pomembna tema, ki jo je potrebno obdelati na začetku odnosa tudi poroka. Si oba želita zvezo tudi zakonsko skleniti? Na kakšen način si želita poroko obeležiti? Cerkveno ali zgolj civilno?

7. In odnos.

Kakšen odnos si želita imeti s partnerjem? Danes je mogoče in sprejemljivo marsikaj, zato je nujna definicija vsakega partnerskega odnosa.

8. (Raz)delitev dela.

Velikokrat se zgodi, da mora ženska ob rojstvu otroka prositi partnerja za pomoč pri skrbi za otroka, v resnici pa gre pri tem za nekaj, kar se tiče obeh. Tako je tudi razdelitev dela in opravil v odnosu potrebno jasno skomunicirati.

9. Finance.

Finance pa so ena tistih stvari, o katerih res moramo spregovoriti. Velikokrat bi kdo dejal, da gre za perečo temo, kateri se je bolje izmuzniti, pa je v resnici ravno zato zelo smotrno, da se o njej pogovarjamo.

"Kako vidiva stvari?", "Kje si v prihodnosti želiva živeti?", "Želiva imeti skupne finance?", "Želiva delati oba ali bo eden delal, drugi pa bo doma?" Vse to so vprašanja, ki jih je pomembno zastaviti, ko se pogovarjamo o pravilih igre znotraj odnosa z ljubo osebo.

10. Kaj je nezvestoba?

Tehtno je, da se v odnosu pogovorimo, kaj tebi in tvojemu partnerju predstavlja zvestoba oz. nezvestoba. Vprašanje se glasi: Kdaj se počutimo prevarano in kdaj se naš partner počuti prevaranega, izdanega?

Meje v odnosu je potrebno definirati in se o njih pogovoriti. Takoj, ko se s partnerjem o tem pogovorimo, vzpostavimo skupne meje. Vsak odnos ima "svoje meje" - zakonitosti, po katerih dve osebi žitiva. To je pomembno, ne glede na to, kaj pravi okolica. Dogovorjene meje nam namreč dajejo občutek varnosti.

Zgoraj najdeš pomembne točke partnerskega odnosa. Obstajajo pa tudi druge oblike odnosov. Kaj pa je tam, poleg že neštetega, bistveno?

Kaj je še pomembno za dobre odnose - v službi, prijateljstvu in družini?

Zaupanje. Brez zaupanja se praktično počutimo raztreščeno, osamljeno, sami in niti okej, pravi dr. Veronika Podgoršek. "Zaupanje je ena tistih stvari, ki jih naše telo vedno znova išče," poudarja strokovnjakinja. Če v partnerskem odnosu ni zaupanja, se prebudi ljubosumje. Da skupaj pridemo do zaupanja pa je izjemno pomembno kakovostno delo in zanesljivost.

Spoštovanje. Kaj spoštovanje sploh je? Vprašaj se in to povej tudi drugim. Spoštovanje si je potrebno zgraditi in pridobiti. Za spoštovanje je potrebno nekaj narediti. Spoštovanje ni samoumevno. 

Meje. V vseh odnosih so izjemno važne meje. Kot radi rečemo: "Posel je posel, ljubezen pa je ljubezen." Postavimo meje samim sebi! Vprašajmo se: Kje je moja meja? Česa si želim in česa ne? Kaj dovoljujem in česa ne? "V vsakem primeru in vsak trenutek pa si moramo dovoliti ljubiti in biti ljubljeni. Sr(e)čno," sklene svoje predavanje dr. Veronika Podgoršek.

Na družbenih omrežjih objavi, kako ti gre spremljanje predavanj, in to označi s #CosmoCares.

Čestitke za pogum ter srečno na tvoji poti, ko svoje življenje spreminjaš na bolje.

Se slišimo zopet naslednji ponedeljek.

Še nisi prijavljena na prvi #CosmoCares Masterclass? To lahko še storiš TUKAJ.

Fotografija: profimedia

Če si zamudila 1. predavanje, kjer smo govorili o tem, kako potovanja vlivajo na naše duševno zdravje, si ga NUJNO oglej TUKAJ: #CosmoCares: 1. predavanje - Kako potovanja vplivajo na naše duševno zdravje?

Poglej še: VIDEO: Kako se znebiti tesnobe v času karantene (nasvet biopsihologinje Mikele)

#CosmoCares podpirajo: