Obstaja 5 stopenj intimnosti - na kateri se nahajata vidva?

Vsi ti vzponi in padci vodijo k nečemu … Je morda to ljubezen?

Obstaja 5 stopenj intimnosti - na kateri se nahajata vidva? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 1. 2021

Vsako razmerje gre tako ali drugače skozi teh 5 stopenj intimnosti. Na kateri pa se trenutno nahajata vidva?

1. Zaljubljenost oziroma po domače "zatreskanost"

To je tisto: "O, moj bog, ravnokar sem spoznala ljubezen svojega življenja!" ali pa "Popoln je, želim se poročiti z njim!" ali pa "Ne morem verjeti, da imava toliko skupnega!" ali pa "Komaj čakam, da ga spet vidim!" in tako naprej …

Oh, ta nedolžna stopnja zatreskanosti. Je tako čudovita in tako težko se ji je upreti.

Hormoni in logika se le redko skladajo, zato se nam pogosto zgodi, da počnemo stvari kot so: 15 krat na uro preverimo e-mail, ne jemo, se sredi noči odločimo, da nujno potrebujemo manikuro, takoj kupimo (seksi) spalno srajco, ki se ujema z našimi rjuhami in podobno.

Zatreskanost povzroči dvig dopamina in proizvaja telesno evforijo, ki povzroči, da si vedno znova želimo spolnosti.

2. Pristanek (na realnih tleh)

To pa je ponavadi: "Uau, kako je nevrotičen!" ali pa "O, moj bog, kako slabe šale pripoveduje!" ali pa "Ojoj, resnično to počne?!"

Pristanek po fantastičnem letu je lahko precej strašljiv, saj začnemo stvari videti bolj jasno.

Lahko bi rekli, da je to tisti dan, ko se zbudiš in ugotoviš, da si se poročil/-a z napačno osebo, ki pa je hkrati dan, ko se zakon šele začne.

Pristanek je lahko lahek in prijeten ali pa trd in turbulenten, večinoma pa je sladko-grenak. ;)

3. Zakopavanje

"Danes si na vrsti ti za pranje perila" ali pa "Ne prenesem več svojega šefa" ali pa "Joj, kako naporen dan je bil danes, lahko ti narediš večerjo?"

Ta stopnja se zgodi, ko se vsa opravila s seznama posameznika združijo v skupna – razmerje.

Še preden se dobro zaveš, se pogovori osredotočajo na stvari, kot so: kdo danes pomiva posodo, kako zelo na živce ti gre tvoj šef, kakšna je tvoja tašča in podobno.

V tej fazi druge stvari – kot je na primer … jah, življenje – začnejo posegati v vajino čudovito razmerje. A zakopavanje ni vedno slabo; je znak, da je razmerje kvalitetno in je del vajinega vsakodnevnega obstoja.

Vendar bodita pozorna, da v tej fazi ne "pokopljeta" tudi sebe! Počnita nekaj, kar vama dovoljuje, da si vzameta premor od resničnega življenja in potegne na plano vajino intimnost.

4. Ponovitev

Ponovitev je stopnja, kjer se obrneš k partnerju in si pri sebi rečeš: "Uau, pozabila sem že, kako seksi je" ali pa "Kako zelo ga ljubim."

In je resolucija razmerja: "Je nekoliko čuden, ampak saj sem jaz tudi" ali pa "Kako lahko tako dolgo sedi na stranišču in bere stripe … ampak jaz si pa pulim dlake na bradi."

Tukaj začneš razmišljati, kako komaj čakaš na naslednji zmenek ali pa kako si lahko presrečna, da imaš v življenju takšno osebo, ki ti vedno stoji ob strani.

Na videz nerešljiv problem, ki sta ga rešila, odličen zmenek ali seks ali pa celo zavedanje, da si skoraj izgubila to osebo, ki ti toliko pomeni … vse to lahko sproži t.i. ponovitev.

5. Ljubezen

To je tisto, kar največ šteje, kajne?

Ko se spogledata preko mize, se "prepirata" za daljinec ali pa se odpravita na nepozaben izlet in si misliš: "Kako lepo mi je" ali pa "Ljubim ga še bolj, kot sem si lahko predstavljala."

Na tej stopnji je seks (navadno) boljši kot kdaj koli prej. Resnična ljubezen zacveti nekje na številki pet; ostalo je vse rotacija – včasih hitra, drugič počasna – drugih stopenj.

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Bodi dekle, kakršno bi si želeli imeti vsi njegovi prijatelji (TO naredi)

Priporočamo tudi: Horoskop: TEM znamenjem bo sreča v LJUBEZNI v letu 2020 najbolj naklonjena