Stavimo, da TEGA o poljubljanju nisi vedela (pa to zagotovo počneš vsak dan 🤭)

Si vedela, da lahko že na osnovi vajinega prvega poljuba ugotovita, ali sta za skupaj?

Stavimo, da TEGA o poljubljanju nisi vedela (pa to zagotovo počneš vsak dan 🤭) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 1. 2021

Poljubljanje je, sodeč po besedah strokovnjakov, veliko več kot izmenjevanje nežnosti. Ti so namreč s pomočjo raziskave iz leta 2013 ugotovili, da nam prav poljub lahko omogoči najti in oceniti ter na osnovi tega tudi obdržati pravega partnerja.

Četudi se tega ne zavedamo, med poljubljanjem podzavestno ocenjujemo partnerja tako, da analiziramo njegove pomanjkljivosti in ostale lastnosti. Poljubljanje nam prav tako omogoča, da ocenimo partnerjevo vitalnost in splošno zdravje ter kasneje tudi zanesljivost.

Kot pravi omenjena raziskava, nam lahko že en sam poljub pove, kako zdrava je druga oseba.

Slab zadah in okus namreč nakazujeta na zdravstvene težave in/ali slabo higieno posameznika.

Preko poljubov pa si hkrati drug z drugim izmenjujemo oljnato snov (sebum), ki jo proizvajajo telesne žleze, in sicer preko dotikanja kože okoli ust in v njihovi notranjosti. Sebum vsebuje feromone, ki o osebi lahko razkrijejo zelo pomembne informacije.

Z drugimi besedami: pokažejo, kaj imata osebi, ki se poljubljata, skupnega.

Ta snov naj bi, po besedah strokovnjakov, prav tako razkrivala hormonske informacije, ki možgane spodbudijo, da se začnejo spraševati, ali je oseba dovolj zdrava, da si z njo ustvarimo družino. To seveda počnemo podzavestno.

Kar več kot 60 % ljudi je priznalo, da so po prvem slabem poljubu izgubili zanimanje za drugo osebo in razmerje z njo.

Naši možgani namreč dobesedno analizirajo poljub in nam pošljejo sporočilo, ali je ta oseba za nas prava ali ne. Poljubljanje hkrati ojača privlačnost med dvema osebama in če s poljubom nismo zadovoljni, nas lahko od partnerja v hipu odvrne.

Kakorkoli, poljubljanje s partnerjem, ki ga ljubimo, je odličen način, da utrdimo naše razmerje.

Ustnice so namreč polne čutnih živcev in ko poljubimo osebo, ki jo imamo radi, možgane spodbudimo, da začnejo sproščati hormon oksitocin ("ljubezenski" hormon), ki nas dela srečne.

Poljubljanje ljubljene osebe prav tako spodbudi proizvodnjo serotonina, ki je še ena kemijska spojina za dobro voljo ter poveča občutek intimnosti in zaupanja, kar nam omogoča, da ustvarimo trdno in zdravo razmerje.

Si vedela? 👇

Poljubljanje prav tako znižuje raven kortizola (stresnega hormona).

Kot pravijo raziskave, večja kot je proizvodnja vseh zgoraj omenjenih pozitivnih kemijskih snovi, bolj verjetno bo naša ljubezen do druge osebe naraščala.

Zato se naslednjič, ko poljubiš svojega partnerja, spomni, da ne gre le za zabaven, intimni trenutek med vama, ampak je to prav tako sestavni del negovanja zdravega in trdnega razmerja.

Pripravila: N. Š.

Preberi še: "Tako sem svoje zlomljeno srce zacelila v samo 20 minutah" (resnična zgodba)

Priporočamo tudi: "S partnerjem sva po nesreči pristala na SEKS ZABAVI in to, kar sva doživela ..."