Kako najti dovolj časa za vse stvari, ki si jih želiš početi v življenju?

"Najtežja je pot do ravnotežja," začne svoje predavanje, ki ga je pripravila za potrebe #CosmoCares Masterclassa, priljubljena cosmo #bossbabe, Ajda Rotar Urankar.

Kako najti dovolj časa za vse stvari, ki si jih želiš početi v življenju? (foto: Saša Aleksandra Prelesnik) Saša Aleksandra Prelesnik

Kdo je Ajda Rotar Urankar, vzornica številnih Slovenk?

Ajda je svojo kariero začela graditi v oglaševalskih agencijah, se zelo hitro uveljavila kot kreativna direktorica in se kot ena prvih pridružila tehnološkemu velikanu Celtra, kjer je odgovorna za produktni menedžment oglaševalskih rešitev na podlagi umetne inteligence.

V prostem času pa je Ajda s svojimi objavami na družbenih omrežjih kot @ajdaru postala vzornica številnim sledilkam, ko govorimo o biti ženska, biti žena in biti mama. Žena Davida Urankarja in mama dveh otrok jim s svojim aktivnim, a obenem pristnim in pozitivno naravnanim življenjskim stilom namreč pomeni navdih in motivacijo, da še same zaživijo polno družinsko življenje ter v njem uživajo z vsem srcem.

Poleg tega pa Ajda pod lastno znamko Minimellows ustvarja lične butične izdelke za otroke, kot so prisrčne ročno narejene ninice iz certificiranih materialov in družabne igre, ki jih prodaja v svojem spletnem butiku. V zadnjem času je ustvarila še podkast Na svoji strani, kjer z znanimi osebami in strokovnjaki na določenem področju vsak mesec razpravlja o tematiki izbrane knjige.

Okej, si se na tej točki tudi ti vprašala, kako ji vse našteto uspeva uresničevati in koliko ur ima njen dan?

Ja, tudi mi smo se kar nekaj časa spraševali o tem, zato smo Ajdo povabili, da nam razkrije svojo skrivnost in spregovori o tem, kako poiskati pravo ravnovesje med delom, družino, partnerskimi odnosi in skrbjo zase. 🤩

Predavanje, ki ga je Ajda pripravila za #CosmoCares Masterclass, si oglej TUKAJ:

Spodaj najdeš nekaj ključnih točk, ki jih v svojem predavanju Ajda Rotar Urankar posebej izpostavi.

1. Kaj je ravnotežje?

Punca pravi, da je to zanjo tista energija, ki jo porabi za usklajevanje vsega v življenju - od službe, ustvarjalnih projektov, kot so Minimellows ninice, do dogodkov Na svoji strani, ki jih organizira, ... Poleg naštetega pa je tudi zelo pomembno, da si vzamemo čas zase, poudarja. "Tega nikdar ne smeš zanemariti, ne glede na to, koliko obveznosti imaš v življenju," pove.

Ravnotežje, pravi, pomeni, da je v našem življenju prisotno vsega po malem. Toda ne vse hkrati.

2. Enostavno je treba ves čas stremeti k ravnotežju v življenju!

Pri tem ne misli na navidezno ravnovesje (tisto, ki v resnici ni ravnovesje), ampak na tisto stanje telesa in duha, ko smo v miru s samim s seboj, ko se počutimo res dobro.

3. Cilj v življenju je najti ravnotežje v tej meri, da se naučimo uskladiti vse stvari, ki nam zapolnjujejo življenje, na nek dober način.

"Ena ura časa na dan je ogromno," poudarja priljubljena vplivnica.

"Kaj vse lahko v resnici naredimo v eni uri! Zagotovo si se že znašla v situaciji, ko si čakala na to, da boš imela čas ... Prav gotovo si kdaj sama pri sebi dejala: 'Okej, to pa bom počela enkrat, ko bom imela več časa ...' Tega enostavno ni. To ne obstaja," je prepričana.

V resnici gre za to, razloži, da s podobnimi stavki sami sebe prepričujemo, da nimamo časa, če pa pobližje pogledamo svoj dan ali pa teden, ugotovimo, da ima naš dan (ali teden) en kup nezapolnjenih kotičkov. Te bi pravzaprav lahko zapolnili z obveznostmi, željami ali cilji, ki jih kar naprej odlašamo.

"Predstavljajte si, da morate eno uro na dan stati na eni nogi. To je ogromno!" S slednjim primerom Ajda poudari, kako veliko časa v resnici pomeni 'ena ura v dnevu'.

4. Motivacijo za čas Ajda povezuje z inspiracijo.

Kako? Zakaj? 

"Inspiracija je v zadnjem času zelo popularen pojem. Zdi se, kot da je to oblak na nebu, za katerega pravzaprav nihče ne ve, kaj je, kje je in kako točno do njega. Ampak inspiracija so v bistvu čisto zares tiste stvari v življenju, ki te veselijo," razloži. To je najbolj osnovna in najbolj resnična razlaga, po njeno.

Nekoga navdihuje masaža, drugega kavica s prijateljico, nekomu tretjemu inspiracijo predstavlja konkurenca. Vse to je povsem okej, pravi Ajda.

Vsak pa mora sebe vprašati: "Kaj je tisto, kar me žene? Pa ne 'žene' v smislu, da smo pod pritiskom, da moramo biti ves čas boljši!" Vprašati se moramo, v kateri stvari se počutimo dobro, in to je tista prava inspiracija.

Ajda pove, da jo najbolj inspirirata njena sinova Liam in Nels. Opominjata jo na malenkosti, ki jih odrasli velikokrat kar preskočimo, jih jemljemo za samoumevne, pa v resnici sploh niso.

Cilj v življenju je najti svoj mir, ne pa to, da smo najboljši ali najbogateljši.

"Cilj je najti svoj mir, in s tem, ko najdemo ta svoj notranji mir, najdemo inspiracijo in začnemo početi v življenju tiste stvari, ki nas res veselijo."

5. Ravnotežje pride v življenje z veliko vaje in z učenjem.

Leta traja, da spoznamo sebe in svoja pričakovanja, svoje želje.

"Zdi se, da moramo te svoje cilje zastavljati sproti in da so ti realni," je prepričana Ajda. Tudi ona si vedno sproti postavlja manjše cilje in to take, za katere je prepričana, da so dosegljivi.

Spet pa poudari, da naj nam ne bo cilj "biti najboljši v življenju", ampak to, da izpolnjujemo svoje majhne cilje. Bodisi to pomeni, da se lotimo novega športa v življenju, pisanja dnevnika, ...

"Zadaj si stvari, ki te bodo v življenju gnale, ker je to tista prava ispiracija. In zavedaj se, da je za dosego ravnotežja v življenju potrebno trdo delo, a se vseeno splača garati."

"Na koncu, ko najdemo ravnotežje, imamo vse," zaključi svoje predavanje Ajda Rotar Urankar.

Na družbenih omrežjih objavi, kako ti gre spremljanje predavanj, in to označi s #CosmoCares in @cosmopolitansi.

Čestitke za pogum ter srečno na tvoji poti, ko svoje življenje spreminjaš na bolje.

Se slišimo zopet v ponedeljek.

Še nisi prijavljena na prvi #CosmoCares Masterclass? To lahko še storiš TUKAJ.

Fotografija: profimedia

Če si zamudila predhodna predavanja, si jih lahko ogledaš TUKAJ:

1. predavanje: Kako potovanja vplivajo na naše duševno zdravje? (Petra Kordiš)

2. predavanje: TO so vprašanja, na katera morata s partnerjem odgovoriti, da bo vajina zveza večna (dr. Veronika Podgoršek)

3. predavanje: Upoštevaj TO in tvoje življenje bo srečno in zdravo! (svetuje Malinca Nastja)

#CosmoCares podpirajo: