Družbena omrežja: Kako prepoznati, da nekdo objavlja vsebino, ki na nas ne vpliva dobro?

Družbena omrežja. Si se kdaj vprašala, kako velik vpliv imajo nate, na tvoje počutje, na tvoje duševno zdravje? (Beri dalje ...)

Družbena omrežja: Kako prepoznati, da nekdo objavlja vsebino, ki na nas ne vpliva dobro? (foto: Profimedia) Profimedia

Družbena omrežja danes uporabljamo skoraj vsi. Posebej mlajši so nanje lahko priklopljeni tudi ves dan ali večkrat v dnevu. Pogosto slišimo za vse te negativne vplive, ki jih družbena omrežja imajo na nas …

Pa ... Je kdo imun? Kdo je najbolj ranljiv? Kaj so najbolj nevarni vidiki teh omrežij in kako se jim lahko izognemo? Kako prepoznamo, da nekdo objavlja vsebino, ki ne vpliva dobro na nas? Na kakšne načine naj izkoristimo pozitivne aspekte družbenih omrežij, da izboljšamo svoje počutje?

Nikar ne zamudi vseh odgovorov na našteta vprašanja, ki ti jih bosta v spodnjem videu s pomočjo moderatorke Anamarije Lukovac podali Petra Škabar, diplomirana psihologinja, študentka kognitivno-vedenjskega svetovanja in terapije, vodja projekta Izpovedi mentalnega zdravja, in Živa Manja Petrovec, predstavnica Društva študentov psihologije Slovenije.

Oglej si zelo poučen VIDEO tukaj:

Spodaj najdeš nekaj ključnih točk, ki jih v okrogli mizi Anamarija, Petra in Živa Manja izpostavijo:

1. Kako prepoznati, da nekdo objavlja vsebino, ki na nas ne vpliva dobro?

Spremljajmo svoja občutja, svetujeta naši gostji okrogle mize. Poskusimo tudi zaznati, kdaj se ne počutimo dobro. Če se ob spremljanju nekega profila ne počutimo dobro, temu profilu prenehajmo slediti.

2. Kako poiskati pravo pomoč, ko se znajdemo v težavah (tudi zaradi odvisnosti z družbenimi omrežji)?

Pri tem gre za eno najbolj perečih tem ... Ko ljudje poiščemo pomoč, je običajno nekaj že zelo, zelo, zelo narobe. "Dejstvo, da potrebujemo pomoč, v resnici ni odraz tega, da smo sami nezmožni iti čez težave, ki nas pestijo," pove Petra Škabar in nadaljuje: "Point tega našega življenja ni, da hodimo sami, ampak da včasih tudi pustimo, da nam nekdo ponudi roko in se nam pomaga prebiti čez kakšne zadeve, ki so lahko obremenjujoče in so lahko nekakšen problem na točki našega razvoja."

In ko se zgornjega končno zavemo in se s tem sprijaznimo, kam pa potem?

"Preko osebnega zdravnika do kliničnega psihologa, na primer," predlaga Petra.

3. Kako si vzeti čas zase?

Izjemno pomembno je, da si v časih, ko moramo biti ves čas na voljo in dosegljivi na "službenih omrežjih" in družbenih omrežjih, znamo odtrgati tudi nekaj časa samo zase.

To pomeni, da je dobro, da si vsaj enkrat v dnevu vzamemo nekaj minut, da nismo z nikomer v stiku (razen sami s seboj) in da časa ne preživljamo na družbenih omrežjih. Lahko v miru sami v svoji družbi spijemo čaj, pogledamo film ali serijo, beremo knjigo ... Najboljši način preživljanja kvalitetnega časa pa je zagotovo šport.

4. Pomembno pri uporabi družbenih omrežij je ...

... filtriranje vseh informacij, ki jih vsrkamo na družbenih omrežjih. Pri tem merimo predvsem na kritično presojanje informacij. Pogledati moramo, v kolikšni meri nas določene informacije bremenijo, in se tem skušajmo v čim večji meri izogniti.

Na družbenih omrežjih objavi, kako ti gre spremljanje predavanj, in to označi s #CosmoCares in @cosmopolitansi.

Čestitke za pogum ter srečno na tvoji poti, ko svoje življenje spreminjaš na bolje.

Se slišimo zopet v sredo.

Še nisi prijavljena na prvi #CosmoCares Masterclass? To lahko še storiš TUKAJ.

Fotografija: profimedia

Če si zamudila predhodna predavanja, si jih lahko ogledaš TUKAJ:

1. predavanje: Kako potovanja vplivajo na naše duševno zdravje? (Petra Kordiš)

2. predavanje: TO so vprašanja, na katera morata s partnerjem odgovoriti, da bo vajina zveza večna (dr. Veronika Podgoršek)

3. predavanje: Upoštevaj TO in tvoje življenje bo srečno in zdravo! (svetuje Malinca Nastja)

4. predavanje: Kako najti dovolj časa za vse stvari, ki si jih želiš početi v življenju?

#CosmoCares podpirajo: