TO se zgodi s tvojim telesom, ko NEHAŠ seksati (svarijo strokovnjaki!)

Na ženske 'suša' vpliva veliiiko slabše kot na moške. 😳

TO se zgodi s tvojim telesom, ko NEHAŠ seksati (svarijo strokovnjaki!) (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo splet) Profimedia, Obdelava: Cosmo splet
21. 5. 2022

Obdobje 'suše' se zgodi vsakomur, včasih smo za to krivi sami, pogosto pa nam to 'zakuha' življenje. A ne glede na razlog pomanjkanja seksa v tvoji spalnici lahko ima le-to, pričakovano, velike posledice na tvoje telo in splošno duševno zdravje.

Strokovnjaki svarijo, kaj lahko pričakuješ, ko nehaš (redno) seksati:

1. Padec libida

"Nekateri ljudje, ki se vzdržujejo seksa, se začnejo počutiti bolj počasne, manj vitalne in manj lačne seksa," za Reader's Digest pojasnjuje seks terapevtka Sari Cooper. A vendar to ne velja za vse, marsikdo čuti ravno nasprotno in ima še večjo željo po seksu, ko gre skozi obdobje 'suše'.

2. Vaginalne stene lahko postanejo šibkejše

To pretežno velja za ženske, ki vstopajo v obdobje menopavze. Kot pravi Cooperjeva, "zaradi nerednih spolnih odnosov se z leti stanjšajo vaginalne stene, kar lahko privede do bolečega seksa, ko se ga ženska ponovno loti".

Lahko pomanjkanje seksa sproži zgodnjo menopavzo? Strokovnjaki pravijo ...

Strokovnjaki zato celo med menopavzo priporočajo redni seks (s penetracijo) za boljše vaginalno zdravje.

3. Pomanjkanje lubrikacije (vlažnosti)

Še en stranski učinek, ki velja predvsem za starejše ženske, je, da se vagina težje navlaži, ko ženska začne po daljšem premoru ponovno seksati. Tako to kot tudi  zgoraj omenjeno tanjšanje vaginalne stene povzroči pomanjkanje hormona estrogena, pojasnjuje dr. Lauren Streicher.

4. Poslabšanje menstrualnih krčev/bolečin

Čeprav se morda sliši protislovno, seks med menstruacijo lahko ublaži krče in bolečino.

"Maternica je mišica, ki se pri mnogih ženskah med orgazmom začne krčiti, kar povzroči hitrejše izločanje krvi, posledično pa ublaži menstrualne krče," pravi dr. Streicherjeva.

Samozadovoljevanje MED menstruacijo? Strokovnjaki pravijo JA (in TO je razlog)

"Prav tako lahko pride do povečanega izločanja endorfinov, ki lahko še dodatno pomagajo pri krčih," dodaja. Vse to pa se seveda ne zgodi, če ne seksaš.

5. Zmanjša se tveganje za okužbo urinarnega trakta

Končno nekaj pozitivnega! Ne samo, da 'suša' drastično zmanjša tveganje za okužbo z raznimi spolno prenosljivimi boleznimi, ampak je manjša tudi možnost, da boš staknila okužbo urinarnega trakta.

Za ponavljajoče se vnetje mehurja je namreč pogosto 'kriv' prav seks, pojasnjuje dr. Streicherjeva.

6. Motnja erekcije pri moških

Pomanjkanje seksa pa ne vpliva negativno le na ženske. Kot ugotavlja spletni portal Bustle, abstinenca poveča možnost za erektilno disfunkcijo, tj. motnjo erekcije pri (starejših) moških.

Kolikokrat na dan ima moški erekcijo? (+ ostala vprašanja o njegovem orodju, ki mu jih ne upaš postaviti)

7. Stres

Ti to, da ne seksaš (dovolj), povzroča stres?

Morda pa je prav pomanjkanje spolnih odnosov izvor težave. Redni seks namreč pomaga pri blaženju stresa, prav tako pa strokovnjaki ugotavljajo, da tisti, ki tega ne počnejo, trpijo za višjim krvnim pritiskom, ki je lahko prav odziv na stres.

Preberi še: Če ni ravno obdarjen, seksajta TAKO in zdelo se ti bo, da ima OGROMNEGA

Priporočamo tudi: 10 seks stvari, za katere TI misliš, da si jih on želi v postelji (a si jih ne)