Samozadovoljevanje MED menstruacijo? Strokovnjaki pravijo JA (in TO je razlog)

Razkrivamo tudi, kako to početi, če ne želiš, da so tvoje snežno bele rjuhe po 'solo akciji' videti kot kraj najbolj krvavega zločina.

Samozadovoljevanje MED menstruacijo? Strokovnjaki pravijo JA (in TO je razlog) (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo splet) Profimedia, Obdelava: Cosmo splet
30. 4. 2022

Tudi sama trpiš za neznosnimi menstrualnimi bolečinami oziroma krči in se ti včasih zdi, kot da ti res nič in nihče na tem svetu ne more pomagati?

Izvoli, imamo eno izjemno dobro novico zate!

V nedavni študiji, ki sta jo opravili podjetji Womanizer in Lunette (slednje gotovo poznaš, če uporabljaš menstrualno skodelico), so se namreč strokovnjaki lotili raziskovanja, ali lahko morda samozadovoljevanje pomaga ublažiti menstrualne bolečine. In odgovor?

En VELIK, glasen JA!

Ženske, ki so sodelovale v študiji, so med menstruacijo opustile vse, s čemer so si sicer lajšale bolečine, in namesto tega le masturbirale.

Baje bo žensko življenje VELIKO lažje, če bomo masturbirale kot moški (to je razlog!)

Po šestih mesecih jih je kar 90 % priporočalo to metodo za ublažitev bolečin, 70 % izmed njih pa jih je povedalo, da je imela redna masturbacija (pozitiven) vpliv na intenziteto menstruacije.

Samozadovoljevanje je lahko, po besedah strokovnjakinje za spolnost Georgie Grace, dolgoročna alternativa zdravilom:

"Ključno pri tem je, da študija dokazuje, da lahko masturbacija vodi do dolgoročnega olajšanja, hkrati pa kaže, da sta orgazem in užitek pomembna za naše celostno zdravje in dobro počutje, še posebej za tiste, ki trpijo za bolečinami."

Na kak način samozadovoljevanje pomaga pri menstrualnih bolečinah?

Lajšanje bolečin z masturbacijo se zdi nadvse zabavno opravilo, ampak kako pa dejansko deluje? Kot pojasnjuje Grace, masturbacija, ki vodi do orgazma, lahko ublaži krče, saj povzroči sproščanje hormonov sreče, kot so endorfin, dopamin in serotonin. Ti so lahko popolno 'zdravilo' za menstrualne tegobe.

"Menstrualni krči so posledica krčenja maternice in luščenja maternične sluznice. Pri doživljanju orgazma se mišice maternice prav tako skrčijo, nato pa se sprostijo. Ta sprostitev lahko prinese delno olajšanje in ublažitev krčev," pojasnjuje.

5 razlogov, zakaj bi morala REDNO masturbirati, četudi sta že poročena

Ne gre torej toliko za samo *dejanje*, ampak bolj za vse te snovi, ki se med orgazmom sprostijo in v telesu delujejo kot naravni analgetiki.

A to še ni vse! Masturbacija ima tudi ogromno drugih pozitivnih učinkov na tvoje telo.

Ne samo, da lahko izboljša tvoj spanec in splošno počutje, ampak ti lahko pomaga tudi pri blaženju drugih bolečin, vključno z "glavoboli, krči, bolečinami v hrbtu in otrdelimi dojkami," pravi Grace.

Ženske, ki so sodelovale v omenjeni raziskavi, so poročale tudi o manjši napihnjenosti v abdominalnem delu in večji umirjenosti.

Ampak samozadovoljevanje med menstruacijo se sliši tako umazano ...

Ja, v kolikor ne želiš, da so tvoje sveže oprane (snežno bele) rjuhe po koncu 'solo akcije' videti kot kraj najbolj krvavega zločina, je morda dobro, da razmisliš o drugih opcijah.

"Čuječa masturbacija, orgazmična joga, raziskovanje z igračkami – toliko različnih opcij obstaja, pa ni nujno, da narediš kaj radikalno drugačnega (čeprav seveda lahko)," svetuje Grace. Za čim bolj čutno izkušnjo lahko vključiš različne dišave, zvoke/glasbo, lubrikant, masažno olje in podobno.

Ali pa še bolje? Pripravi si toplo kopel oziroma skoči pod vroč tuš, da se popolnoma izogneš krvavemu neredu.

Strokovnjaki pravijo: To je DEL dneva, ko samozadovoljevanje najbolj PAŠE

Gifa: Giphy.com

Fotografija: Profimedia, Obdelava: Cosmo splet

Preberi še: Na TO se ženske najraje samozadovoljujejo! (resnične izjave žensk) ali pa Samozadovoljevanje: Tako boš svojo potrebo res, res, RES dobro potešila!