TAKO boš svoj libido v hipu dala v višjo prestavo (+ najpogostejši VZROKI za padec)

Naj ti bo tole v pomoč, da svoj libido vrneš na stare tirnice! 😉

TAKO boš svoj libido v hipu dala v višjo prestavo (+ najpogostejši VZROKI za padec) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 1. 2022

Se soočaš s pomanjkanjem libida? Nisi edina, v današnjem tempu življenja je to precej pogost pojav. A ni se ti treba vdati v usodo, saj lahko za povečanje libida marsikaj storiš sama oziroma skupaj s partnerjem.

Še preden preidemo na konkretne nasvete, pa so tukaj 4 najpogostejši razlogi za nizek libido:

1. Nezadovoljstvo s svojim telesom

Morda si se za praznike zredila za kakšen kilogram ali več in se zaradi tega počutiš neprivlačno. Že sama se komaj pogledaš v ogledalo, kaj šele, da bi dovolila nekomu drugemu, da te vidi golo.

V kolikor se v svojem telesu resnično ne počutiš dobro, se potrudi to z zdravo prehrano in aktivnostjo popraviti ali pa ga preprosto vzljubi takšno, kot je. Prepričani smo, da si v vsakem primeru čudovita.

2. Preveč seksa

Ja, preveč seksa in prepogosto menjavanje partnerjev lahko privede do tega, da ti do spolnosti preprosto več ni. Vzemi si malo pavze.

3. Partnejeve kritike

Tvoj (novi) fant te ves čas kritizira. Da si preveč suha, da si se zredila, da imaš premale prsi, da si v postelji preveč pasivna, ... Njegove opazke so vsakič hladen tuš za vso tvoje seksualno poželenje. Daj mu to vedeti!

4. Kriza v razmerju

Ves čas se prepirata in tako zelo sta se že oddaljila drug od drugega, da vama seks sploh več ne pride na misel. Posvetita se izboljšanju medsebojne komunikacije, vse ostalo bo nato prišlo samo od sebe. Razmislita tudi o tem, če so se morda vajina čustva vendarle ohladila.

5. Alkohol, kajenje, stres

Eno pivo vaju opogumi in prispeva k vznemirjenosti, a že pri drugem se lahko situacija popolnoma obrne. Kajenje upočasnjuje cirkulacijo, kar pomeni, da tvoja vagina brez pravilne prekrvavitve ne bo mogla postati dovolj vlažna in ... adijo orgazem!

Tako kot sicer, tudi pri spolnosti stres nima kaj iskati. Hitenje in prenatrpan urnik ubijata razpoloženje, saj v napetih situacijah organizem daje prednost obvladovanju stresa.

In zdaj – kako zadevo z nizkim libidom popraviti?

Nasvet #1: Dobro se naspi!

Čisto zares; utrujenost je eden glavnih ubijalcev libida, in tudi jasno je, zakaj. Seks zahteva določen čas, energijo in trud, a če si izčrpana od napornega dneva ali tedna, obstaja zelo majhna možnost, da boš imela poleg vsega še željo se zapeljivo sleči, ga osvajati in seksati do onemoglosti.

Nasvet #2: Obleci ujemajoče se spodnje perilo

Gotovo se boš strinjala, da je eden najboljših občutkov, ko veš, da pod oblačili nosiš ujemajoče se (seksi) spodnje perilo.

Če boš oblekla takšno spodnje perilo, se boš počutila bolj seksi, zapeljivo in pripravljeno na akcijo – bodisi gre za seks doma ali seks na hitro med pavzo v službi. In lahko si prepričana, da bo tvoje perilo pripomoglo tudi k njegovemu libidu!

Nasvet #3: Ne pozabi na komplimente

Pogosto smo tako zaposleni z vsakodnevnimi obveznostmi, da nam niti na misel ne pade, da bi partnerju namenili kompliment. Ne pozabi ga opomniti, da ti je všeč in te privlači.

Nasvet #4: Bolje organiziraj hišna opravila

Četudi sta si ves dan pošiljala seksi sporočila, bo tvoje poželenje v hipu izpuhtelo, ko bosta prispela domov in se bosta morala do postelje prebiti preko kupa umazanega perila in nepospravljenih stvari.

Nasvet #5: Izbiraj pravilna živila

Tole ni nobena skrivnost, je pa dobro, da imaš seznam živil, ki dvignejo libido, vedno pri roki. Nekaj najbolj priljubljenih afrodiziakov:

  • OSTRIGE

Morda se sliši nekoliko klišejsko, ampak ostrige so polne cinka, tj. minerala, ki poveča izločanje testosterona.

  • RDEČE VINO

Poleg tega, da se boš po kozarcu ali dveh (no, pazi, da ne pretiravaš!) nekoliko opogumila, rdeče vino prav tako vsebuje resveratrol, antioksidant, ki pospešuje cirkulacijo pred seksom in med njim.

  • LUBENICA

To sadje je polno citrulina (vključno s semeni), ki vpliva na povečanje količine dušikovega oksida v organizmu. Ta pospeši krvni pretok v spolnih organih, posledično pa se povečata tudi užitek in želja.

  • ŠPARGLJI

Šparglji vsebujejo vitamin E, ki pomaga telesu pri tvorjenju hormonov, kot sta testosteron in estrogen.

  • ČOKOLADA

Ta sladka razvada vsebuje L-arginin, tj. aminokislino, ki je lahko učinkovit naravni povečevalec spolne sle, hkrati pa povzroči, da se počutiš izpopolnjeno, srečno, sproščeno in vznemirjeno.

  • ČILI

Kapsaicin, ki se nahaja v njih, pospeši cirkulacijo in poveča stimulacijo živčnih končičev, zaradi česar boš občutila močnejše vznemirjenje.

Preberi še: Strokovnjaki razkrivajo: s partnerjem bi morala pogosteje "seksati NA SUHO" (TO je razlog!)

Priporočamo tudi: Resnični ljudje priznali najhujšo stvar, ki so jo naredili bivšemu partnerju (AUČ!)