Kaj narediti, ko izveš, da te partner v nosečnosti vara? Izkušnje in nasveti Slovenk, ki ti lahko pomagajo

10. 2. 2024
Kaj narediti, ko izveš, da te partner v nosečnosti vara? Izkušnje in nasveti Slovenk, ki ti lahko pomagajo (foto: Profimedia)
Profimedia

Nezvestoba je lahko uničujoča, še posebej, če se zgodi v tako ranljivem obdobju tvojega življenja. 💔

"Kaj sploh narediti, ko si prevarana v nosečnosti? No, situacija, v kateri sem … naj bi trajalo celotno mojo nosečnost! Edino pravilno vem, da je, da grema vsak v svojo smer, kljub že rojenemu otroku … to glava govori, srce pa popolnoma nasprotno," je na slovenskem forumu zapisala mamica. Nato pa dodala: "Finančno sem stabilna, to sploh ni ovira, on pa itak nima nič … računanik in avto, to je vse, kar je njegovo. Stanovanje je moje (javni najem, ampak sem jaz glavni najemnik). Spolne bolezni, jah … sem mu takoj rekla, koliko spolnih partnerjev je sploh ona imela in da bi bilo pametno testiranje, itak, da pa ni razmišljal nič ... več kot očitno iz njegovih dejanj."

Žal pa je ta slovenska mamica le ena izmed mnogih, ki se jim je to zgodilo.

"Sem v popolnoma enaki situaciji kot ti … za varanje sem izvedela slaba dva tedna pred rokom s strani te prijateljice … njen zadnji poizkus, da se znebi nekoga, ki ji je v napoto … kakorkoli, tukaj ne boš dobila odgovora, ki bo zate in tvojega otroka pravilen - to boš ugotovila zgolj sama. Priporočam ti kakšno terapijo - se boš lažje spopadla s tem … v kakšni situaciji si, kakšen je vajin odnos, kakšen je bil, veš sama, in to, ali boš ostala ali odšla, je proces - ne prenagli se z odločitvijo. Te pa razumem, ampak vse bo dobro 🙏" ji je odgovorila ena izmed njih.

O tem, kako svoje početje opravičujejo moški, ki so svoje partnerke varali v nosečnosti, pa smo pisali že v članku "Prevaral sem svojo nosečo partnerko" (brutalno iskrene izpovedi moških).

Nezvestoba je lahko uničujoča, še posebej, če se zgodi v tako ranljivem obdobju tvojega življenja. Pomembno je, da v tem zahtevnem obdobju poskrbiš zase čustveno in duševno - poiščeš podporo prijateljev, družine ali terapevta, si vzameš čas za zdravljenje in si dovoliš čutiti (karkoli je, bodisi jezo, žalost ali izdajo). Ne pozabi, da nisi sama in da ti je na voljo podpora, ki ti bo pomagala prebroditi to zahtevno situacijo. Zadeve se loti dan po dan ter daj prednost svojemu dobremu počutju in dobremu počutju svojega otroka.

Kako se soočiti s partnerjem, ki te je prevaral?

Takšno soočanje je zahtevna in čustveno naporna naloga, ki zahteva skrbno načrtovanje in razmislek. Preden načneš pogovor, si vzami trenutek, da zbereš svoje misli in čustva, nato pa izberi prostor, ki vama omogoča mir in dolg pogovor. Čeprav se ti bo to morda zdelo nemogoče, poskušaj ostati mirna in zbrana. Bodi neposredna in iskrena glede tega, kaj veš in kako se počutiš, ter se izogibaj ovinkarjenju.

Ne spreglej:

Nato pozorno prisluhni njegovemu odzivu in mu omogoči, da ti pojasni svojo plat zgodbe. Med tem pogovorom je ključno, da postaviš meje in sporočiš svoja pričakovanja glede ponovne vzpostavitve zaupanja v odnosu (v kolikor si to še želiš). Na prvo mesto postavi svoja čustva in počutje ter si vzami čas, glede na partnerjev odziv in izid pogovora pa se boš nato morala odločiti o naslednjih korakih, bodisi da bosta poiskala partnersko terapijo, si vzela premor ali dokončno končala razmerje.

Za konec še preberi nasvete članic zgornjega foruma, ki bodo morda tudi tebi v pomoč, v kolikor si se znašla v podobni situaciji:

- "Si si že odgovorila. Zaslužiš si zvestobo, spoštovanje, [ki je, op. a.] temelj stabilne zveze."

- "Srce moraš prepričati v razum. Če te je varal v nosečnosti, v obdobju, ko so moški najbolj navdušeni na partnerko, zaljubljeni, kako bo šele po 20 letih veze, zakona, ko bosta vsa naveličana nad monotonijo. Dosti izzivov bo čakalo tvojega kur*irja. Tak te bo vedno varal ali pa slej ko prej pustil zaradi ljubice. Srce bo slej ko prej razumelo, da nima prav in da je treba poslušati razum. Življenje sestoji iz odločitev, ti si eno napačno naredila, vzela si kur*irja. Računati na to, da bo boljši, je težko, če te je varal v nosečnosti, kaj šele bo … Imata skupno premoženje, kaj lahko dobiš iz zakona? Lahko priskrbiš sebi streho nad glavo? Otrok bo imel oba starša še vedno."

- "Ne, draga moja. Srce ti govori, da ga zapusti (ne ljubi te, ne spoštuje te, ni zanesljiv, ni tvoja opora, izdal te je v najbolj ranljivem obdobju, zato čutiš bolečino), razum pa, da ostani (kako bom sama vzgajala otroka, bom zmogla? Kako bo s financami? Kako si rešiti stanovanjski problem?). Kar te vleče k njemu, je razum. Srce ti je zlomil."

- "Če je srce bolj glasno od razuma, ga pa poslušaj. Ampak dobro ga poslušaj, res pozorno. Povedalo ti bo, da je v njem več ljubezni do otroka, kot do tvoje varalice. In da imaš otroka tako rada, da mu ne privoščiš življenja polnega prepirov in nezaupanja med njegovima staršema. Povedalo ti bo, da nimaš časa se ukvarjati s partnerjem, ki mu dol visi tako zate kot za otroka, ker sicer ne bi varal, ampak si sedaj mama in moraš poskrbeti za tisti majhen sveženj, ki te tako potrebuje. Ne zamujaj dragocenih trenutkov z otrokom s tem, da gledaš skozi okno, kdaj bo prišel, ter brskanjem po telefonu in tuhtanjem, kam je šel, s kom je šel ... Sedaj je tvoja edina naloga ljubiti otroka in se truditi zanj. Vse to ti bo srce povedalo, če mu boš le hotela prisluhniti. Povedalo ti bo, da tega človeka nočeš za partnerja. In če mu boš prisluhnila, ti ne bo žal. In če ti že razum govori 'zapusti ga', pa ti to pove še srce, potem je to pravilen odgovor. Koliko bo otroka imel rad on in koliko se bo zanj potrudil, je njegova stvar in se ni treba tebi s tem ukvarjat in ga prosit."

Kaj bi ji pa svetovala ti?

Preberi še: Žensko zdravje: Takšno je v resnici življenje, če nimaš maternice (težave, spolnost, hormoni in PMS)

Te morda zanima tudi: "Seksala sem v županovi hiši, in to sem izvedela komaj sredi orgazma, saj ... " (izpoved Slovenke)

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije