Psihoterapevti razkrivajo, da obstaja ena beseda, ki močno uničuje vajin odnos

7. 2. 2024
Psihoterapevti razkrivajo, da obstaja ena beseda, ki močno uničuje vajin odnos (foto: Profimedia)
Profimedia

Zakonski terapevti pogosto opozarjajo, da nenehne zahteve enega partnerja do drugega povzročajo jezo, grenkobo in gojenje zamer, s tem pa uničujejo odnos. Te zahteve pa pogosto temeljijo na skritih, nezavednih predstavah posameznika o tem, kako bi njegov partner 'moral' ravnati.

In nobeno presenečenje ni, da je besedna zveza, ki uničuje razmerje, ravno: "MORAL BI". 

Samo pomisli, kolikokrat nam uidejo naslednje misli: "Moral bi vedeti, kaj hočem." ali "Moral bi vedeti, kaj mislim." in "Moral bi narediti tako."

Toda kakšno bi bilo vaše življenje, če bi spremenili svoja pričakovanja, jih znižali ali celo prenehali dovoliti, da določajo vaš odziv? Za pričakovanji se lahko skrivajo toga prepričanja ali pravila o tem, kakšne bi stvari morale biti. Z opustitvijo teh togih pričakovanj pa lahko postanete bolj prilagodljivi in sprejmete to, kar je izven vašega nadzora. Čeprav so nekatera prepričanja morda del vašega družinskega sistema in načina, kako ste odraščali, se lahko odločite, da boste odslej živeli drugače.

Ne spreglej:

Opusti previsoka pričakovanja in potrebo po nadzoru:

  1. Prepoznajte eno svoje previsoko pričakovanje, zaradi katerega se pogosto razburjate. Morda vas razjezi, če vam nekdo ne odpiše takoj na sporočilo, če ne reče »oprostite« po tem, ko se zaleti v vas, ali ne opravi svojega dela tako dobro, kot bi ga vi.
  2. Sprejmite odločitev, da boste opustili to pričakovanje za eno popoldne ali cel dan. Kasneje se lahko vedno vrnete k njemu, če želite.
  3. Bodite odprti. Razmislite o njem kot o svoji preferenci namesto kot o neizpodbitnem dejstvu, da bi tako »moralo biti«.
  4. Vprašajte se: »Kaj je najhujše, kar se lahko zgodi v naslednjih petih minutah, če to pričakovanje ne bo izpolnjeno?«
  5. Odzovite se drugače kot po navadi. Izberite vedenje, ki vas bo spravilo iz samodejnega odziva in vam omogočilo, da se odzovete na nov, bolj sprejemljiv način.
  6. Razmislite o eni koristi popuščanja pri vaših pričakovanjih.

Povzeto po Psychologytoday.com

Povzeto po Sensa.si

Morda te zanima še: Že veš, kateri dve IMENI sta se letos pri nas znašli na vrhu lestvice najbolj priljubljenih?

Preberi tudi: Kaj moraš vedeti o toksičnih zvezah (in kako prepoznati takšnega partnerja)

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ