Žensko zdravje: Takšno je v resnici življenje, če nimaš maternice (težave, spolnost, hormoni in PMS)

8. 2. 2024
Žensko zdravje: Takšno je v resnici življenje, če nimaš maternice (težave, spolnost, hormoni in PMS) (foto: Profimedia)
Profimedia

Preberi tudi resnične izkušnje Slovenk. ❤️

Po odstranitvi maternice (kar medicinsko imenujemo histerektomija) ženska doživi veliko spremembo in življenje ženske brez maternice ima lahko različne posledice - tako fizično kot psihično. Postavljena je pred novo poglavje, ki s seboj prinese marsikateri izziv. V nadaljevanju preberi, kakšne vse posledice lahko pričakuješ, v kolikor se boš morda sama ali katera od tvojih bližnjih oseb ženskega spola kdaj znašla v takšni situaciji (ali pa te ta tema preprosto zanima).

1. Menstruacija in PMS

Ker se pri histerektomiji odstrani maternica, menstruacije več ni. Zato ženske ne doživljajo več menstrualnih krvavitev ali z njimi povezanih simptomov, kot so krči, napihnjenost, nihanje razpoloženja in razdražljivost, ki so značilni za PMS. Kar pomeni, da tudi simptomov PMS ženska po tem več nima.

2. Hormonske spremembe

Pri histerektomiji se običajno odstrani maternica, lahko pa se odstranijo tudi jajčniki. Če se jajčniki ohranijo, hormonske ravni običajno ostanejo nespremenjene in menopavza nastopi v naravni starosti. Če pa so jajčniki odstranjeni skupaj z maternico, lahko to povzroči kirurško menopavzo, kar povzroči nenadne hormonske spremembe. To lahko povzroči simptome, kot so vročinski valovi, nihanje razpoloženja, zmanjšan libido in suhost nožnice.

3. Spolnost

Histerektomija običajno ne vpliva na sposobnost ženske, da doživlja spolne užitke. Vendar pa se lahko pri nekaterih zaradi hormonskih nihanj pojavijo spremembe libida ali suhost nožnice, zlasti če so odstranjeni tudi jajčniki. Na spolnost po histerektomiji lahko vplivajo še čustveni in psihološki dejavniki. Ženske lahko občutijo olajšanje stanj, ki so povzročala bolečine ali nelagodje med spolnim odnosom, kar vodi k izboljšanju spolnega zadovoljstva.

4. Potencialne težave

Čeprav lahko histerektomija olajša bolezni, kot so fibroidi, endometrioza ali prolaps maternice, gre za velik kirurški poseg, ki je povezan s tveganji kot vsak drug kirurški poseg. Zapleti lahko vključujejo okužbe, krvavitve, poškodbe okoliških organov in neželene reakcije na anestezijo. Poleg tega se pri nekaterih ženskah lahko pojavijo dolgoročni učinki, kot so disfunkcija medeničnega dna, urinska inkontinenca ali spremembe v delovanju črevesja.

Ne spreglej:

Preberi še izkušnje* Slovenk:

- "Sicer ni moja osebna izkušnja, ampak mi je moja najboljša prijateljica povedala, da NE ČUTI NIČ posebnega. Nič ne jemlje… Skratka, nič. Je pa vesela, ker nima več mesntruacije. 🙂 Brez materice je že 15 let (odstranili so ji jo pri njenih 35-ih)."

- "Žal, brez maternice si, ni tako, kot pravijo, vsaj pri meni, da hormoni delujejo kot prej. Nobeni ne priporočam odstranitev materice zaradi mioma, ker meni se je življenje sesulo, žal."

- "Meni so jo odstranili pred približno 2 meseci zaradi raka. Skupaj z jajčniki. Zaenkrat nobenih problemov."

- "Meni so pri 41 letih odstranili maternico z 3 miomi, pustli so mi oba jajčnika. Nobenih težav po operaciji. Kasneje so mi na UZ našli eno cisto na jajčniku, spremljali smo jo 3 leta, naredili so mi tudi tumorske markerje SCA 125, ki pa so bili na koncu parkrat prekoračeni. No, pri 50 letih sem šla spet na laparoskopsko operacijo in odstranili so mi vse, cisto in oba jajčnika. Po vsem tem nobenih posebnih težav, mena je nastopila takoj, hormonske tablete sem zavrnila.
Drugače imam večkrat menopavzne oblive, nespečnost, zredila sem se v trebuh ..."

- "Težav nimam zaenkrat. Redit sem se začela, v boke, stegna, prsi. Ponoči slabše spim."

- "Posledice so bile pospremljene z znaki 'menopavze', ki jih prej nisem poznala. Moj doktor - odgovoren za operacijo, mi je svetoval, naj pomankanje hormonov poskušam nadoknaditi čimbolj naravno (tudi zaradi EMŠO). Imela sem možnost nadomestnega hormonskega zdravljenja z estrogenskimi dodatki. Tega se nisem poslužila. Našla sem 'našo' internetno stran, ki se ukvarja s 'holizmom' in si preko njih nabavila 'progestoronsko' kremo, ki takrat ni bila pri nas v prodaji
(danes so te kreme že dobavljive pri nas - Yam). V enem letu po operaciji sem premostila težave z menopavzo, so se pa začeli problemi s kostno maso, ki jih tudi uspešno rešujem. Saj telo, ko zaboli, samo opozori na grehe iz preteklosti."

- "Morda vas zanima spolni odnos. Vse se dogaja kot prej, le nočem, da se 'izločki' nabirajo v mojem trebuhu. Kaj to pomeni, prepuščam vaši domišljiji."

*Izkušnje Slovenk so bile pridobljene na forumu.

Preberi še: 13 stvari, ki jih Jennifer Aniston redno počne, da je pri 54 letih videti top

Te morda zanima tudi: Kako negovati zvezo, da se je ne naveličata? Nasveti, ki vama bodo polepšali (in podaljšali) razmerje

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"