Kako negovati zvezo, da se je ne naveličata? Nasveti, ki vama bodo polepšali (in podaljšali) razmerje

7. 2. 2024
Kako negovati zvezo, da se je ne naveličata? Nasveti, ki vama bodo polepšali (in podaljšali) razmerje (foto: Profimedia)
Profimedia

"Nekoga, ki ga ljubiš z vsem srcem, se nikoli ne moreš naveličati. Vse ostalo so izgovori," meni en izmed vprašanih.

Da bi zveza obstala in bi partnerstvo ohranilo iskrico, so potrebni ljubezen, komunikacija, trud, zaupanje in pogosto tudi kakšen kompromis. Pa vendar ni redkost, da v razmerju z leti pride do naveličanosti, v kolikor par ne naredi ničesar, da bi tisto iskrico obdržal in gradil na intimnosti. Kako se tej situaciji izogniti, se sprašuje tudi Slovenka: "Kako negujete zvezo, da ne pride do naveličanosti? In zakaj pride do naveličanosti partnerja v zvezi? Kaj je temu vzrok?"

To so odgovori, ki bodo morda tudi tebi v pomoč, v kolikor se ta hip soočaš s podobnim vprašanjem ali celo situacijo:

- "Do naveličanosti ne more priti v odnosu, kjer je spoštovanje, ljubezen, prijateljstvo, utemeljeno zaupanje, ki temelji na iskrenosti, komunikacija. Če se dva dobro razumeta, se ne naveličata. Pogovor je tisti, ki je zelo pomemben, pa skupni interesi, hobiji, uživanje v medsebojni družbi, sproščenost. To je to."

- "Za seksualno privlačnost mora biti negotovost, nepredvidljivost, igra lova. Harmonija povzroča dolgčas in naveličanost."

- "Midva se poslužujeva swingerstva. Pomaga, preverjeno." Malce nekonvencionalen odgovor, pa vendar smo že pred časom objavili izpoved para, ki kaže, da je morda nekaj na tem. Preberi ga tukaj -> "Prepričana sem bila, da so svingerji 'seks čudaki', dokler nisva z možem enkrat probala ..." (resnična zgodba).

- "Verjamem, da moraš – da ne pride do naveličanosti – predvsem negovati sebe – in potem še malo partnerko. Da poskrbiš zase in se ne zapustiš, da si daš, kar imaš rad – in da poskrbiš tudi za partnerko oz. partnerja na način, ki ji odgovarja. Pa ne preveč, da ni vsiljivo."

Eden izmed članov pa se je v zadevo malenkost bolj poglobil:

"Ljubezen se z leti spreminja in ne iščeš več nečesa, kar si dal skozi pri 15ih, 20ih in veš, kako izgleda. Tudi spolnost se spremeni, pogled na življenje, prioritete. Vsako leto smo bolj zreli in odgovorni, bolj umirjeni. Delno pripomorejo tudi hormoni. Ko vse to združiš, ugotoviš, da pravzaprav se ti ni treba pahati za ničemer več, ampak imaš vse, kar potrebuješ. Začneš ceniti malenkosti, detajle, tiste male pozornosti, to povezanost, ki jo partnerstvo prinese. Da partner ve, kakšno kavo rad piješ, da se pogovarjata sproščeno in odprto o vsem, da ve, kako se te mora dotakniti, kako te potolažiti, nasmejati, … In ti njega. En tak občutek varnosti in domačnosti, ki se ga ne moreš naveličati. Je udobje, je luksuz imeti nekoga, ki te tako močno pozna in vseeno ljubi, spoštuje, vsem tvojim napakam navkljub, da sprejmeš tudi sam sebe v celoti. Partnerstvo je tudi temu namenjeno. Da zrasteš kot oseba. Duhovno dozoriš. Imaš čas in možnost predelati določebe stvari, ker se ne ukvarjaš toliko s partnerstvom v smislu iskanja, zmenkovanja, ampak se lahko popolnoma predaš in prepustiš in imaš še kaj od življenja kot le skakanje iz enega na drugega in večno nezadovoljstvo, kreganje, ... Varna luka, ki ti omogoča potovanja, a vedno topel povratek. Nekoga, ki ga ljubiš z vsem srcem, se zato nikoli ne moreš naveličati. Vse ostalo so izgovori."

Ne spreglej:

Preprečitev naveličanosti v razmerju vključuje več ključnih strategij.

Prvič, bistvena je odprta in iskrena komunikacija. Pogovarjajta se o občutkih, željah in interesih. To vama bo zagotovilo, da se bosta oba počutila slišana in razumljena, kar bo spodbudilo globljo povezanost. Ključnega pomena je tudi vnašanje raznolikosti v razmerje s skupnim preizkušanjem novih dejavnosti. Ne glede na to, ali gre za raziskovanje novega hobija, obiskovanje novih krajev ali preizkušanje novih jedi, skupno doživljanje novih stvari ohranja razmerje sveže in razburljivo.

Poleg tega redno preživljajta prosti čas skupaj, saj kakovostno preživljanje skupnega časa krepi vez med vama. Pri tem ni nujno, da gre za ekstravagantne izlete; tudi preproste dejavnosti, kot je kuhanje ali sprehod, lahko ustvarijo pomembne trenutke. Spodbujajta osebno rast drug drugega in uresničujta individualne interese, saj bosta na tak način poglobila razmerje, hkrati pa ohranila individualnost.

Presenečenja, velika ali majhna, lahko ponovno podžgejo iskrico v vajinem razmerju. V kolikor načrtuješ večerni zmenek s presenečenjem ali partnerju po stanovanju puščaš ljubezenska pisma, mu lahko izkažeš hvaležnost in poskrbiš za razburljivost. Poleg tega je dajanje prednosti telesni naklonjenosti in intimnosti ključnega pomena za ohranjanje močne vezi.

Ne podcenjujta moči smeha v odnosu. Izmenjava šal, smešnih zgodb in lahkotnih trenutkov lahko okrepi vez in naredi razmerje prijetnejše. Vzamita si tudi čas za razmislek o odnosu in izražajta hvaležnost za skupne trenutke. Vse to vama lahko pomaga pri negovanju odnosa in preprečevanju naveličanosti, da bosta ohranila tisto iskrico še dolgo časa.

Preberi še: "Tašča me nikoli ni sprejela, zdaj mi pa celo želi, da ..." (izpoved užaloščene Celjanke)

Te morda zanima tudi: Bi se morala pred ginekološkim pregledom obriti? Odgovor ginekologinj (+ 1 stvar, ki je nikoli ne počni)

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ