Kaj moraš vedeti o toksičnih zvezah (in kako prepoznati takšnega partnerja)

4. 2. 2024
Kaj moraš vedeti o toksičnih zvezah (in kako prepoznati takšnega partnerja) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zagotovo si že tudi ti imela kdaj opravka s takšnim moškim. 🙄

Partner, ki se aktivno trudi, da bi se slabo počutila glede sebe, je nedvomno toksičen. Zveza, v kateri se ne počutiš dobro, ni takšna, v kateri ostaneš, težko pa je oditi iz takšnega razmerja, saj se zloraba s strani partnerja pogosto zdi kot njegova nesposobnost izkazovanja globoke ljubezni. Čeprav je biti 'delusional' povsem legitimno, te lahko pogovor s prijateljico ali pa res slab Hallmark film zbudi v realnost in v svojem partnerju ne vidiš več umetnika, ki ga svet pač ne razume. Na koncu, na srečo, ponavadi vidiš, da ni vreden tvoje pozornosti. 

Profimedia

Predpostavljale bi, da so partnerji, ki te ponižujejo in zmerjajo (ampak vedno v hecu, zato, da samo ti nimaš smisla za humor), povsem nesamozavestni. Ponavadi poskušajo, da bi se oseba v zvezi z njimi počutila bedno in majhno, zato da se lahko sami počutijo višji. Toksični partnerji te poskušajo navezati nase s tem, da te 'gaslightajo' in nadzirajo. Ponavadi pa so tudi ljubosumni, nespoštljivi in se trudijo, da bi te izolirali. “Kar se zgodi med nama, ostane med nama” je klasičen način izolacije, predvsem pa prepreči, da bi o njegovem nespoštljivem odnosu govorila s prijateljicami.

In kateri so nekateri znaki, ki razkrivajo takšno zvezo?

1. Ljubosumen je

Partner, ki ti ne dovoli, da se družiš s svojimi prijatelji, ko greš ven pa te kliče vsakih petnajst minut in sprašuje, če si ga že prevarala. Zakaj bi bila z nekom, ki ti ne zaupa niti toliko, da greš za dve uri sama v kino? 

2. Ponižuje te

V hecu te ponižuje, se norčuje iz tebe in te žali. Na koncu si zaradi njegovih žalitev prizadeta, navrže pa tudi, da tako ali tako nimaš smisla za humor in si preobčutljiva. Žaljenje v hecu ni zabavno ali ljubeče, je le slab poskus humorja, h kateremu se zatečejo neinteligentni in predvsem nesamozavestni ljudje. 

Ne spreglej še: 

3. Ves čas te nadzira

Toksičen partner bo poskrbel, da ve kaj delaš, kdaj in s kom. Predvsem pa bo nadziral tudi, kako hodiš ven in te čustveno izsiljeval, ko bi hotela oditi ven s kom drugim ali imela kakršnekoli druge plane, ki ne vključujejo njega. Khm, če si v zvezi, nisi “skupaj eno”, ampak si še vedno individualna osebnost. 

5. Laže se ti

Čez čas pa šele ugotoviš koliko stvari ti je v bistvu prikrival.

6. Nespoštljiv je

Do tebe, tvojih prijateljic, predvsem pa ga moti vse na tebi. Nekdo, s katerim si v zvezi, bi moral oboževati tla, po katerih hodiš, podpirati pa bi te moral prav v vsem. 

7. Izolira te 

Ne dovoli, da bi komurkoli govorila o vajini zvezi, saj noče, da bi ljudje slišali kako grdo se v resnici obnaša. Težje je zapustiti partnerja, ko ti predstavlja cel svet, je edina oseba, na katero se zaneseš, življenja brez njega pa si ne predstavljaš. 

Toksični partnerji ti zagrenijo zvezo, v življenju pa se z njimi srečamo skoraj vsi. Ključno je, da ne pustiš, da se v zvezi izoliraš od svojih prijateljic, saj ti lahko tako pomagajo, da v taki zvezi ne ostaneš in končno odpreš oči. 

Preberi še: Kar četrtina žensk pravi, da jih najbolj privlači TA del moškega telesa (in stavimo, da ni tisto, kar misliš 😉)

Te morda zanima še: To so 4 nasveti, ki bi jih vsako dekle želelo slišati pred svojim prvim razhodom

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ