Bi se morala pred ginekološkim pregledom obriti? Odgovor ginekologinj (+ 1 stvar, ki je nikoli ne počni)

6. 2. 2024
Bi se morala pred ginekološkim pregledom obriti? Odgovor ginekologinj (+ 1 stvar, ki je nikoli ne počni) (foto: Profimedia)
Profimedia

Je ginekologom sploh mar, ali smo *tam spodaj* pobrite ali poraščene?

Ginekološki pregled je za marsikatero žensko lahko malce neprijetno opravilo (no, saj katera pa zares uživa v njem?), pa vendar je nujen, če daš kaj na svoje zdravje in dobro počutje. A ne glede na to, kako dolgo že obiskuješ svojega ginekologa ali ginekologinjo, si se zagotovo vsaj enkrat v tem času vprašala: "Je ginekologom sploh mar, ali smo *tam spodaj* pobrite ali 'poraščene'?"

Če še danes nisi čisto prepričana, imamo zate odgovor: Ne, pred obiskom ginekologa se ti ni treba briti ali voskati oziroma se *tam spodaj* kaj posebej 'urejati' ... No, razen, če se ga trudiš zapeljati. Šalo na stran, ginekologom resnično ni mar, saj jim je tvoje udobje in dobro počutje na prvem mestu. Kar pomeni, da takšna, kot si sicer, prideš tudi na pregled.

Naše sramne dlake so tam z razlogom.

"Glede tega nimam nobenega posebnega mnenja, razen tega, da bi želela izpostaviti, da so sramne dlake tam z določenim namenom. Če se moji pacienti brijejo, jim povem, naj bodo zelo previdni, da ohranijo kožo nepoškodovano, saj so majhni urezki in zareze vhodno mesto za okužbe. Poudarjam tudi, da so moje ženske raje čiste, ne glede na to, ali so obrite ali ne. Tako je delo veliko bolj prijetno," je na portalu Quora zapisala ginekologinja.

Ne spreglej:

Ne glede na to, ali si jih voskaš, briješ ali prirezuješ, se splača prisluhniti strokovnjakom, ki priporočajo, da sramne dlake obdržimo. Podobno kot delujejo obrvi in trepalnice, so dlake na naših intimnih predelih tam zato, da notranjost vagine zaščitijo pred zunanjimi dejavniki. Sramne dlačice namreč varujejo pred bakterijami in vnetji ter uravnavajo vlago, da ne pride do okužb.

Pomembno pa je, da tisti dan ne pozabiš na osnovno higieno. Pred pregledom si intimne predele enostavno umij z nežnim milom in že si pripravljena na pregled.

"Nikakor ne," je na vprašanje, ali ginekologi pričakujejo britje pred obiskom, odgovorila druga ginekologinja. "Vse, kar zahtevamo, je, da se na dan obiska vzdržite spolnih odnosov in da se umivate, kot se običajno umivate pod prho. Izogibajte se tudi uporabi 'izdelkov za žensko higieno', ki vsebujejo parfum, ki morda prikriva vonj, ki bi lahko pomagal pri diagnozi," je še dodala.

Samo odstranjevanje dlačic je lahko za marsikoga nadvse neprijetno opravilo - od bolečine in vraščenih dlak do razdražene kože in srbečice. Seveda se pri oblikovanju ali odstranjevanju dlačic osredotočaj nase in to, kar je všeč tebi, vseeno pa ne pozabi, da ima vsaka stvar na našem telesu svoj namen. 

Preberi še: "Pri svojih 33 sem doživela začasno menopavzo - vse to se je dogajalo v resnici" (resnična zgodba)

Te morda zanima tudi: Kaj se zgodi, če posteljnine ne menjaš vsaj enkrat tedensko? Imamo odgovor!

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"