Te mučijo krči, pa nimaš menstruacije? TO je lahko razlog (bodi pozorna!)

Tudi ti kdaj dobiš krče, tvoje menstruacije pa še sploh ni na vidiku?

Te mučijo krči, pa nimaš menstruacije? TO je lahko razlog (bodi pozorna!) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 4. 2022

Neprijetna bolečina v spodnjem delu trebuha je lahko posledica tudi drugega dogajanja in sprememb v tvojem telesu, in tukaj naštevamo najpogostejše:

1. Anovulacija

Vsake toliko gre tvoje telo skozi vse hormonske spremembe, značilne za PMS, pa v resnici tisti mesec ne sprosti jajčeca (vzrok je lahko prehrana, telesna teža ali bližanje menopavzi ali pa se preprosto zgodi slučajno).

To imenujemo anovulacijski cikel, pri čemer ne dobiš menstruacije, še vedno pa lahko imaš krče.

2. Nosečnost

V kolikor si v zadnjem mesecu bila nekoliko manj pazljiva pri zaščiti pred nosečnostjo ali pa aktivno delaš na tem, da bi zanosila, potem so lahko krči, vključno z občutljivostjo prsi, spremembami razpoloženja in slabostjo, posledica sveže nosečnosti.

3. Težave s ščitnico

Ščitnica regulira mnoge telesne funkcije, vključno z metabolizmom in menstrualnim ciklom. V kolikor ti začne povzročati težave, lahko pride tudi do nerednih ciklov, pri čemer tvoja menstruacija postane neredna, krče pa vseeno občutiš.

Imaš v času menstruacije pogosto DRISKO? To je razlog (in kdaj bi te moralo skrbeti)

4. Stres

Stres je presenetljivo (ali pa tudi ne) zelo pogost razlog za izostanek menstruacije, a vendar ti kljub temu ne "prizanaša" pri krčih, ki se lahko vseeno pojavijo.

5. Policistični jajčniki

Policistični jajčniki so lahko krivec za zgoraj omenjeno anovulacijo in neredno menstruacijo. Pogosto se lahko zgodi tudi, da kakšna cista poči, kar povzroči bolečino, ki močno spominja na menstrualne krče.

6. Endometrioza

Bolečina, povezana z endometriozo, je sicer nekoliko drugačna od tiste, ki jo doživljaš med PMS ter se običajno pojavi več dni, celo tednov, prej kot tipični krči, povezani s PMS. Poleg tega lahko traja več dni, celo po tem, ko se tvoja menstruacija konča. Krči, povezani z endometriozo, se prav tako pojavijo brez drugih PMS simptomov.

7. Vnetje maternice

Krči so pogost simptom vnetja maternice, jajcevodov ali jajčnikov, do katerega običajno pride pri prenosu spolno prenosljivih bolezni (klamidija, gonoreja).

Te med menstruacijo boli HRBET? To je razlog (+ kako bolečino odpraviš)

8. Vnetje urinarnega trakta

Krči so prav tako pogost simptom vnetja urinarnega trakta (poleg pogostega in pekočega uriniranja ter krvavenja).

9. Sindrom razdražljivega črevesja

Krči v abdominalnem delu so lahko tudi posledica sindroma razdražljivega črevesja, ki ga pogosto spremljajo tudi zaprtje ali driska ali pa kar oboje skupaj (ja, tudi to je možno!).

10. Vnetje slepiča

V primerjavi z menstrualnimi krči bolečina ob vnetju slepiča pride hitro in postane hujša, če na primer zakašljaš, kihneš ali celo hodiš. Drugi znaki, po katerih lahko prepoznaš bolečino, ki je posledica vnetja slepiča, so vročina, slabost in bruhanje.

11. Laktozna intoleranca

V kolikor si intolerantna na laktozo, lahko v spodnjem delu trebuha čutiš bolečino, ki spominja na menstrualne krče, spremlja pa jo tudi napihnjenost.

Povzeto po Women's Health

Si po seksu veeedno NAPIHNJENA? To je razlog (+ kdaj bi te moralo skrbeti)