Si po seksu veeedno NAPIHNJENA? To je razlog (+ kdaj bi te moralo skrbeti)

In tako 👇 jo v hipu odpraviš!

Si po seksu veeedno NAPIHNJENA? To je razlog (+ kdaj bi te moralo skrbeti) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 4. 2022

Pravkar si doživela fantastičen seks in zdaj si želiš s partnerjem (ali pa sama, v kolikor si si privoščila 'solo akcijo') le uživati v trenutkih po njem, ko se iznenada pojavi nadloga ... grozna napihnjenost.

Naj te potolažimo, da nisi edina in da je napihnjenost po seksu popolnoma normalna (pa čeprav sila neprijetna in nič kaj seksi) stvar. A še preden se odpraviš v kuhinjo po domač ingverjev čaj proti napihnjenosti, je morda dobro, da ugotoviš, zakaj se ti to sploh dogaja.

Tukaj so najpogostejši razlogi za napihnjenost po seksu:

1. Položaj maternice

V kolikor imaš retrovertirano maternico (kar pomeni, da je nagnjena nazaj), pride do napihnjenosti in napenjanja. Seks lahko namreč povzroči premikanje maternice, pri čemer se začne dotikati organov, ki jo obdajajo.

Rešitev: V primeru, da imaš retrovertirano maternico, poskusi različne položaje in kote, da najdeš najbolj udobnega, ki ti ne bo povzročal napihnjenosti.

2. Prebavne težave

Če imaš tudi sicer težave s črevesjem ali zaprtjem, sindrom razdražljivega črevesja, intoleranco na razna živila, prebavne motnje in podobno, je lahko to razlog za napihnjenost po seksu.

Rešitev: Da bi se temu v največji možni meri izognila, pred seksom ne jej hrane, ki te napihne. Pomaga ti lahko tudi ingverjev ali metin čaj.

3. Menstrualni cikel

Popolnoma normalno je, da si v času menstruacije napihnjena (razlog za to so hormoni).

Rešitev: Pij veliko vode in se izogibaj preveč slani hrani.

Te med menstruacijo boli HRBET? To je razlog (+ kako bolečino odpraviš)

4. Seks položaj

Včasih ti lahko tvoj najljubši položaj po koncu seksa pusti grenak priokus. Med te spadata položaj po pasje in misionarski položaj, ki zahtevata globjo penetracijo in lahko povzročita bolečino v abdominalnem delu.

Rešitev: Morda raje izberi položaj, kot sta kavbojka in 'žličkanje', ki sta manj boleča.

5. Čustva

Seks je lahko zelo čustvena izkušnja. V kolikor pred seksom in med njim doživljaš stres ali tesnobo, se lahko abdominalne mišice in mišice medeničnega dna zakrčijo, kar lahko vodi do neprijetnega (bolečega) občutka in napihnjenosti.

Rešitev: Poskušaj se čim bolj sprostiti, globoko zadihati in preprosto odmisliti vse, kar te teži.

6. Nezaščiten seks

Sperma vsebuje tkivni hormon prostaglandin, ki se običajno sprošča v času poškodbe, vnetja, okužbe in menstruacije. Ko sperma vstopi v tvojo vagino, lahko povzroči krčenje maternice in neprijeten občutek, kar zelo verjetno pojasni napihnjenost po seksu.

Rešen misterij: Je sperma res koristna za tvojo kožo (+ 7 drugih dejstev o njegovem izlivu)

Rešitev: Temu se lahko izogneš tako, da uporabljata kondom oziroma 'metodo izvleka'. Napihnjenost lahko sicer povzroči tudi alergija na lateks, zato preveri, da morda v tvojem primeru ni težava prav to.

7. Vetrovi

Bolečina zaradi vetrovov oziroma gasov je lahko posledica predhodno zaužite hrane ali tega, da si pogoltnila preveč zraka (med žvečenjem žvečilne, recimo). Prav tako pa tudi seksa s penetracijo, pri čemer penis potiska zrak v tvojo vagino ali anus, kar, ko se gas ujame, povzroči abdominalno bolečino.

Rešitev: Enkrat, ko boš 'spustila veter' ven, bo bolečina izginila.

Kdaj bi te morala napihnjenost po seksu skrbeti?

Običajno napihnjenost po seksu ni nič zaskrbljujočega. Pa vendar, v kolikor te po seksu redno boli trebuh oziroma v abdominalnem območju čutiš kakršnokoli neprijetno napetost, ki jo lahko spremlja celo vročina, krvavenje in/ali močna bolečina, je dobro, da čimprej obiščeš svojega zdravnika.

Si med seksom 'preveč mokra'? Preveri, kdaj bi te moralo skrbeti