Rešen misterij: Je sperma res koristna za tvojo kožo (+ 7 drugih dejstev o njegovem izlivu)

Kamorkoli, samo ne po laseh in obrazu! Hmmm ... Ali pač?

Rešen misterij: Je sperma res koristna za tvojo kožo (+ 7 drugih dejstev o njegovem izlivu) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 4. 2022

Zadeva je sledeča: čeprav mislimo, da o spermi ogromno vemo, se naše "znanje" v glavnem nanaša na stvari, ki smo jih nekje slišali oziroma nam jih pravi naš zdrav razum.

Ampak koliko v resnici vemo o spermi in njeni koristi, ko gre za lepoto in zdravje?

Cosmo je postavil tista najbolj pomembna vprašanja, ki jih morda sama ne bi upala, in dobil zelooo zanimive odgovore.

1. Torej, ali je sperma dobra za našo kožo?

Čeprav smo o tem že veliko slišali, Youtube posnetki in osebne izkušnje slavnih morda vendarle niso dovolj za končno oceno. No, če vprašamo znanstvenike, še zmeraj ni tehtnih dokazov, da ima sperma kakršnekoli koristi za našo kožo.

Po drugi strani pa so izkušnje pokazale celo, da lahko prav ta izzove alergijsko reakcijo, hkrati pa "poskrbi" za prenos številnih spolno prenosljivih bolezni.

Njegov penis želi s tabo razjasniti TEH 7 zelo pomembnih stvari!

2. Ampak, ali ni nekdo trdil, da pomaga pri boju z aknami?!

Oh, ljuba naša. To je mit. Namreč, velja splošno prepričanje, da lahko spermin (sestavina sperme), ki deluje antioksidativno in protivnetno, pomaga pri reševanju problematične kože.

A vendar za to še zmeraj ni nobenega dokaza. Poleg tega pa obstajajo veliko bolj enostavni in precej učinkovitejši načini za odpravljanje omenjene težave.

3. Ali nam hočete reči, da ni niti učinkovita v boju proti staranju?

No, tukaj obstaja celo delna znanstvena povezava. Namreč, spermin vsebuje spermidin. To je sestavina, katere neposredno vbrizganje v kožne celice lahko dejansko upočasni proces staranja.

Po drugi strani pa še zmeraj ni jasno, ali lahko isti učinek dosežemo z zunanjim nanašanjem. Hm, kaj pa, če bi vendarle raje ostala pri serumu in kremi z zaščitnim faktorjem?

Koliko časa zdrži, preden mu pride? Tole pravijo naše bralke (brutalno iskreni odgovori)

4. Ampak sperma je polna beljakovin! To gotovo mora nekaj pomeniti!

Ja, res je. Sperma vsebuje precej beljakovin, a še zmeraj ne dovolj, da bi občutila kakršnokoli razliko. Če pretvorimo 5,040 miligramov na 100 mililitrov v prehransko vrednost, to pomeni približno 5 gramov.

Povprečna ženska pa potrebuje 46 gramov beljakovin dnevno (moški 56 gramov). Z drugimi besedami: uživanje sperme ne bo znatno vplivalo na tvojo dieto, niti ne bo naredilo spremembe na tvoji koži.

5. Kaj pa cink?

Sperma vsebuje okoli 3 odstotke dnevne potrebe telesa po cinku (ženske bi morale uživati 8 miligramov cinka dnevno, moški 11). Zato je, tako kot pri beljakovinah, bolje, da ga uživaš skozi prehrano in prehranske dodatke.

6. Torej bomo enak odgovor dobili, če vprašamo za sečnino?

Približno, ja. Sečnina vlaži, čisti in pomaga pri absorbciji ostalih izdelkov za nego, ampak lepotni izdelki uporabljajo sintetično verzijo, ne pa tisto, ki jo najdemo v urinu ali spermi.

Odgovor je torej da, saj sperma ne vsebuje zadostne količine, ki bi bila dovolj za kakršenkoli vidni učinek.

7 problemov, ki jih prinaša 'fafanje' (iskreno o tem, kaj si mislimo, medtem ko ga vlečemo)

7. Sperma torej nima absolutno nobenega učinka na našo kožo?

Razen nekaj Youtuberjev in njihovih zelo verjetno pretirano popravljenih fotografij, dermatologija in znanost še zmeraj nimata konkretnih dokazov o tem, ali sperma lahko naredi karkoli koristnega za tvojo kožo.

8. Okej, ampak kaj je pa z lasmi? Ali je v tem vsaj malo resnice?

Spermidin lahko stimulira rast las in to je nekaj, kar je dokazano z raziskavami. Pravzaprav je en salon v Londonu celo nudil masko za lase, narejeno iz bikove sperme, a hkrati je ta maska vsebovala tudi druge sestavine, ki na lase delujejo izredno negovalno.

Poleg tega pa obstaja vrsta drugih izdelkov, s katerimi boš dosegla enak učinek, in to brez neprijetnega vozlanja in lepljenja las.

Preberi še: Spoznaj TRIK, zaradi katerega bo tvoj moški kondom uporabljal *veliko* raje

Priporočamo tudi: 'Star sem 30 in v postelji ne zdržim več kot 1 minuto - na pomoč!'