Se kdaj po samozadovoljevanju počutiš KRIVO? To je razlog (+ kako se znebiš občutka)

Raziskave kažejo, da se prav zaradi občutke krivde in sramu redno samozadovoljuje le 1 od 4 žensk. 🙊

Se kdaj po samozadovoljevanju počutiš KRIVO? To je razlog (+ kako se znebiš občutka) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 3. 2022

Samozadovoljevanje ti odpira vrata do brezpogojnega spolnega užitka in pomaga odkriti, kaj ti v seksu sploh odgovarja. A vendar raziskave kažejo, da to redno počne le 1 od 4 žensk. Mnoge namreč po orgazmu občutijo krivdo in sram, pa čeprav je samozadovoljevanje nekaj popolnoma naravnega.

Si med njimi tudi ti? Zakaj se ti to sploh dogaja in kako se boš tega občutka za vedno znebila, izveš v nadaljevanju.

Da bi razumela negativna čustva, povezana s samozadovoljevanjem, moraš najprej odkriti njihov izvor.

V kolikor izhajaš iz verne družine in so te starši že od malih nog učili, da je samozadovoljevanje greh, ti najverjetneje ni potrebno "kopati" pretirano globoko, da bi razumela, zakaj tako čutiš. A vendar verni starši niso izjema, tudi ateistični starši te lahko prepričajo enako. Dovolj je namreč, da samozadovoljevanje označijo za nekaj umazanega in sramotnega.

Drugi se mu morda izogibajo zaradi morebitne spolne zlorabe v preteklosti. Včasih pa je občutek sramu lahko tudi posledica pomanjkanja informacij. Mnoge ženske se namreč o samozadovoljevanju ne pogovarjajo in ga ne dojemajo kot del seksualnosti.

"Žena me je zalotila med samozadovoljevanjem in zdaj me kaznuje ..." (izpoved Slovenca)

Po raziskavi psihoanalitičarke Joyce McFadden, namreč kar 70 % sodelujočih nikoli niso naučili, da je samozadovoljevanje normalen vidik človeške seksualnosti. Tišina, ki obdaja samozadovoljevanje, je lahko torej tehten razlog, zakaj ob tem čutiš sramoto in krivdo.

Kako se znebiti negativnih čustev?

Zadeva je takšna, da ni popolnoma nobenega razloga, zakaj se ne bi samozadovljevala. Je dobro tako za mentalno kot fizično zdravje, hkrati pa ima mnogo koristi pri seksu s partnerjem. Redno samozadovoljevanje med drugim vodi k pogostejšim orgazmom, boljši samozavesti, boljšemu spancu in manj pogostim glavobolom.

Občutka sramu in krivde pa se lahko znebiš na naslednje načine:

1. Beri o izvoru težave

Da bi razumela svoj razlog, se poglobi v celotno tematiko. Poišči raziskave, izkušnje drugih, vprašaj svoje prijateljice in poskušaj kar se da najbolje razumeti vse skupaj.

2. Ozavesti svojo situacijo

Zakaj se ob samozadovoljevanju počutiš krivo? Morda slednja izhaja iz tvojega otroštva, pomanjkanja informacij, slabe samopodobe. Ali pa morda gre le za občutek, da vsi okoli tebe to počnejo, ti pa enostavno ne čutiš potrebe.

Samozadovoljevanje: Tako boš svojo potrebo res, res, RES dobro potešila!

3. Nauči se, da je samozadovoljevanje v redu

Zaslužiš si užitek. V kolikor hrepeniš po samozadovoljevanju, se mu preprosto predaj. Če to počneš, je v redu. Prav tako, kot je v redu, če tega ne počneš.

4. Nauči se imeti rada svoje telo

Poglej se v ogledalo in si reci, da si čarobnost življenja, ki jo je vredno praznovati. Seksualne misli niso umazane. So normalne.

5. Pogovarjaj se o samozadovoljevanju, deli informacije

Naslednjič, ko se dobiš s svojimi prijateljicami, načni temo. Vprašaj jih, kakšen je njihov odnos do samozadovoljevanja. So že to kdaj počele? So se ob tem počutile krivo? So po njem občutile sramoto?

Občutek krivde po samozadovoljevanju ima lahko več razlogov, ki se razlikujejo od posameznika do posameznika, a ne glede na to, kaj ti preprečuje, da bi se dotikala same sebe, lahko to premagaš – v kolikor to želiš.

Le zapomni si, da ne glede na to, kako se počutiš, nisi sama.

Povzeto po Eszter Brhlik

"S fantom nikoli ne doživim orgazma - razmišljam, da ga zapustim" (zapis Slovenke)