'Moj ščegetavček je videti POVEČAN – bi me moralo skrbeti?' (ODGOVOR strokovnjakinje)

Se tudi tebi zdi, da je tvoj ščegetavček nekoliko povečan? TO je razlog!

'Moj ščegetavček je videti POVEČAN – bi me moralo skrbeti?' (ODGOVOR strokovnjakinje) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 9. 2021

Kljub dejstvu, da se bomo praktično vsi (vsaj iz vljudnosti) strinjali, da velikost ni pomembna, je primerjanje velikosti penisa pri moških že dobro poznan "šport".

Ampak, ali bi te presenetilo, če ti povemo, da tudi ženske nis(m)o imune na primerjanje?

Namreč, kot poroča Cosmopolitan.hr, naj bi po besedah Ameriškega kongresa porodničarjev in ginekologov ena od sedmih žensk resno razmišljala o kirurškem zmanjšanju sramnih ustnic.

Kakšna pa je situacija pri ščegetavčku – magični točki za užitek z več kot 8 tisoč živčnih končičev, ki nas popelje do najboljšega občutka na svetu? Je tudi njegova velikost pomembna?

Preberi tudi: Te rad zadovolji s PRSTI? Če bo upošteval TOLE, boš želela ŠE (in še in še!)

Če smo popolnoma iskreni, nas večina verjetno niti ne ve, ali se naš ščegetavček uvršča v skupino malih ali velikih. Prav tako večina žensk, vključno z nami, o tem do danes skoraj gotovo niti ni razmišljala.

No, če bi ti nekdo rekel, da imaš malega – bi te skrbelo? Kaj to potem pomeni za tvoje seksualno življenje?

Čeprav je na tem področju številka raziskav precej majhna, pa ena izmed njih trdi, da velikost JE pomembna.

Raziskava iz leta 2014 je namreč pokazala, da so imele ženske, ki so težje doživele orgazem, manjši ščegetavček, ki se je nahajal pet do šest milimetrov naprej od vagine, v primerjavi s tistimi, ki z doseganjem orgazma niso imele pretiranih težav.

Kakorkoli, raziskavi ni uspelo potrditi, ali je razlog za to v resnici velikost ščegetavčka ali pa preprosto dejstvo, da so te ženske preprosto več seksale, kar je lahko privedlo do višje ravni testosterona v njihovem telesu in povečanja tega ženskega centra za užitek.

Priporočamo še: Ja, vse to zmore ščegetavček (+ opozorilo za moške)!

'Moj ščegetavček je videti POVEČAN – bi me moralo skrbeti?'

Tako je na stvari: ko enkrat postaneš spolno aktivna, tvoje telo začne proizvajati več estrogena, oksitocina in testosterona. Estrogen povečuje tvoj receptivni libido (tisti, ki si želi nežnih dotikov), testosteron povečuje tvoj agresivni libido ("Želim si te takoj!"), oksitocin pa pomaga pri ustvarjanju občutka ugodja, umirjenosti in želje po telesnih odnosih. Vsi trije hormoni so zaslužni za dobro počutje in povečujejo našo željo po še.

Dovolj veliki odmerek testosterona pa lahko celo poveča tvoj ščegetavček. Ženske, ki imajo nižjo raven testosterona, imajo manjšega, hkrati pa tudi nižji libido, raven energije in razpoloženje.

Zaradi tega obstaja upravičena domneva, da je velikost ščegetavčka povezana z libidom, a vendar za to ne obstajajo dovolj trdni dokazi.

"Velikost ščegetavčka ne bi smela imeti nobene veze z orgazmom – ta se začne v naši glavi," pojasnjuje Sienna Sinclaire, certificirana trenerka za ljubezen, seks in odnose.

"Veliko žensk ne more doživeti orgazma iz razlogov, ki nimajo nobene veze s ščegetavčkom – ker se ne morejo sprostiti in prepustiti užitku. Preveč so namreč obremenjene s tem, kako so videti gole, kako dišijo, skrbijo jih otroci, služba, čiščenje doma in vse druge obveznosti, ki jih čakajo," dodaja.

Če torej meniš, da te velikost tvojega ščegetavčka omejuje na poti do seksualnega užitka, lahko poskrbiš za povečanje ravni hormonov v telesu.

Najdi način za zmanjšanje stresa, ki je največji zaviralec libida, izberi športno aktivnost, ki ti ustreza, in – kar je najbolj pomembno – masturbiraj. Vsak dan, v kolikor imaš možnost.

Te morda zanima tudi: 5 razlogov, zakaj bi morala REDNO masturbirati, četudi sta že poročena

Kaj pa kar se tiče same velikosti?

Ko govorimo o intimnih delih telesa, ne obstaja pravilno ali napačno. "Vsaka ženska je lepa na svoj način, vključno z našimi ščegetavčki. Namesto, da se obremenjuješ s tem, kako izgleda, se raje osredotoči na vse užitke, ki jih je tvoje telo sposobno občutiti ter se jim prepusti v popolnosti," zaključuje Sinclairjeva.

Gifi: Giphy.com

Preberi še: Moške smo vprašali, kaj je za njih FANTASTIČEN SEKS, in to so njihovi odgovori!

Priporočamo tudi: ANALNI seks: Gre za bolečino ali užitek? (TAKO so to doživljale naše bralke)