Ja, vse to zmore ščegetavček (+ opozorilo za moške)!

Kaj veste o klitorisu ali po domače ščegetavčku? Le to, da vam lahko postreže z izjemnimi užitki? Ali morda tudi to, zakaj ima tako nebeške sposobnosti? 

Ja, vse to zmore ščegetavček (+ opozorilo za moške)! (foto: Profimedia) Profimedia
2. 2. 2022

Velika večina se s 'študijami' o ščegetavčku ne ukvarja, zato naj to potezo povlečemo mi. Zbrali smo mite, dejstva in najnovejša odkritja o tem delčku ženskega telesa, ki omogoča toliko radosti.

Ne bomo začeli z lokacijo, saj vsakdo ve, kje se nahaja ta čarobni gumbek, ki odpira vrata v svet strasti. Toda vprašanju, kako deluje in kaj natančno v resnici vemo o njem, se ne da izogniti.

Čeprav je ščegetavček splošno znan kot skrivnostni in na moč vznemirjajoči organ, je znanje velike večine žensk o njem izjemno pičlo.

Naj vam ne bo nerodno, kajti tudi zdravniki še niso rekli zadnje besede in trdijo, da obstaja v zvezi s ščegetavčkom še veliko stvari, ki jih morajo odkriti.

Doslej lahko z gotovostjo podpišejo svoje ime le pod dejstvo, da je po dosedanjih raziskovanjih klitoris edini organ v ženskem telesu, ki je namenjen izključno užitku.

Njegov domet, če znate možnosti, ki jih ponuja, izkoristiti, pa je neskončen.

Lotimo se opisa. Najlažje in malo hudomušno bi ga lahko predstavili kot malega možica na koncu palice. Če se niste nikoli resnično ukvarjali z izgledom vaše najpomembnejše točke seksualnega užitka in si je ne znate natančno predstavljati, bo najbolje, da se predstavita.

Najenostavnejše je z ogledalom. Namestite ga pod pravi kot in si oglejte to čudo. Videli boste majhno bunkico pred vhodom v vagino, in sicer na zgornjem stičišču sramnih ustnic. Velika je za grahovo zrno in kuka iz mehkega tkiva, pokrita pa je z nekakšno kapico.

Že z dotikom vršička vašega klitorisa vas bo spreletel neverjetno intenziven občutek, občutek, ki je lahko ob primerni ‘obdelavi’ tako močan, da kot lonec polne pare izstreli vaš ‘pokrov’.

Zato ne preseneča, da obstajajo tudi ženske, ki tolikšnega čutnega pretresa preprosto ne zmorejo. Ni čudno, kajti v tisti majhni točki se skriva neverjetnih šest do osem tisoč živčnih končičev. Zato z njim ravnajte previdno!

Tako, zdaj poznate vršiček. To je tisto, kar je vidno očem. Toda spodaj je še več.

Pod klitorično kapuco naletimo na erektivno tkivo, ki povzroča, da se klitoris odebeli in kot malo rogovilo razcepi na dvoje.

Oba konca sta usmerjena proti medenici, vsak na svojo stran. Vse skupaj je skrito pod notranjimi ustnicami vulve in se razteza v notranjost do mišice pereneuma, to je na predel med anusom in vagino.

Nadaljevanje klitorisa, ki se potaplja v globino, je iz erektivnega tkiva (kot penis, le da je strukturna sestava drugačna), zraven pa sodi še mišica, ki obkroža in varuje klitoralno deblo v notranjosti.

Varovalna mišica ima pomembno vlogo. Sestavljena je iz na moč občutljivega tkiva in se kot odgovor na seksualno draženje krči, kar sproža tolikšno ugodje. Če se vam vse skupaj zdi opisano preveč strokovno, naj vas takoj potolažimo.

Natančnejši opis je bil namenjen izključno temu, da boste vedele, kako klitoris deluje, smisel analize pa je, da se boste zavedale, za kako veliko in razvejano mrežo živčnih končičev gre.

Morda boste zato bolj pozorne na pristop in ravnanje z njim. Saj menda ne želite zavreči neštetih možnosti, ki jih ponuja. Zato se sprostite in uživajte!

Na prizorišče naj stopi domišljija. Vaša in njegova. Bolj ko boste domiselni, več si lahko obetate.

Prebujanje želje ...

Se spomnite filmske scene, ko Russell Crowe zavihti meč in se njegove napete mišice zableščijo v soju rimskega sonca?

Predpostavimo, da vas misel na njegovo podobo vznemirja, in poglejmo, kako na vaše vzburjenje reagira mali navihanček, o katerem teče beseda.

Seksualna vzburjenost se lahko začne kjer koli v vašem telesu. Rahel ščip bradavičke, zvoki iz sosedovega stanovanja, ki jih tanke stene ne zadušijo, oddaljen hrup, ki vam vzbuja asociacije, da sta soseda sredi seksualnega plesa, ali zasanjana misel o vam najbolj privlačnem igralcu so že dovolj, da se v vas prebudi želja po intimnosti.

In ko se to zgodi, se poveča krvni pretok v klitorisu, kar samodejno spravi v tek vaše telo, ki začne izločati naravna vlažila.

Vaše genitalije se napnejo in postanejo bolj občutljive. Glavica klitorisa se osvobodi izpod svoje kapuce, deblo klitorisa v vašem telesu otrdi, prav tako tudi tisti rogovilasti izrastek.

Mišice in vezi, ki obdajajo notranji koren ščegetavčka, se začnejo ritmično krčiti, mišična vez, ki obdaja glavico klitorisa, pa zunanji del posrka vase in ga ‘skrije’ pod kapuco.

Če bi se v tem trenutku vašega ščegetavčka hotel partner lotiti z jezikom, bi se moral kar malo potruditi in ga poiskati, kajti varno spravljen kot dojenček v zibelki počiva med tkivom.

Vse do trenutka, ko vam začne prihajati.

Ob tem je čutenje skrajno intenzivno, pa ne le v klitorisu, ampak povsod. V koži in tkivu vagine, v bradavicah, ušesni školjki, na zadnjici …

A to je šele uvod, pravo dogajanje vas šele čaka. Vrhunec!

Pri orgazmu se namreč mišica pospešeno krči, zaradi česar se kri v klitorisu skupaj s hormonskim tokom zapodi nazaj v krvni obtok in vas popelje do tistega čudovitega, ščemečega občutka sprostitve.

Opozorilo za moške!

Ko imate opravka z nečim tako občutljivim, kot je ščegetavček, se morate zavedati, da je meja med ugodjem in bolečino zelo zabrisana in komaj vidna. To potrjuje tudi Marjanina izkušnja.

“Svoj klitoris sem odkrila med kopanjem v banji, ko mi je bilo kakih deset, morda enajst let. Leta pozneje, ko so se ga prvič lotile fantove roke, sem spoznala njegove učinke. Ne najlepših. Neizkušen fant ga je ‘napadel’ kar direktno. Dotike je usmeril v sredino tarče na klitoralno glavico in mislila sem, da bom skočila iz kože od hudega. Tudi nekaj naslednjih partnerjev se je izkazalo s podobno ‘tehniko’ ravnanja. Zdelo se mi je, kot da jih je navdušenje ob odkritju natančne lokacije mojega klitorisa čisto obnorelo in brezglavo so z vso močjo rinili v najobčutljivejše središče.

Takšno ravnanje morate nujno preprečiti. Neprijetnostim se boste najlažje izognile s prikazom dotikov, ki vam godijo.

Predstavite mu ovinkasto pot, po kateri naj stopa, natančno mu pokažite, kako si želite, da se vas dotika. Zelo uspešna demonstracija bo, če boste pred njegovimi očmi to opravile same.

Navržite mu, da ščegetavček ni mali penis, zato potrebuje drugačen pristop!

Za vodilo so lahko njegovi občutki ob vaših dotikih njegovega mednožnega prijatelja. Medtem ko je njemu ljub čvrst, močan prijem, je s klitorisom potrebno ravnati nasprotno. Nežno in z občutkom.

Klitoris ni le tisti dragoceni biser na začetku poti, temveč prihaja v paketu, zato je priporočljivo, da vaš ljubimec razišče vse področje in se bliža najobčutljivejši točki postopoma.

Misli naj tudi na to, da pri tem delu nežnosti ni nikoli preveč. In še nekaj. Kot očenaš si lahko vtisne v možgane tudi neizpodbitno dejstvo: do želenega konca vselej zanesljivo privede raznovrstnost dotikov na začetku.

V učno uro za vašega ljubimca vpletite tudi nasvet, naj v začetni fazi, ko vas šele vzburja, spreminja hitrost in rahlost dotikov, ko pa se boste z nezadržno hitrostjo bližale vrhuncu, mora ravnati prijazno, pazljivo in predvidljivo, sicer bo moral prevzeti odgovornost nespametnega divjanja, z orgazmom namreč ne bo nič.

Ko spregovori jezik

Za večino žensk je oralni seks najlažja pot do orgazma. Se sprašujete, zakaj? Preprosto zato, ker oralni dotiki ustvarjajo idealno mešanico vročine, vlažnosti in mehkobe, ki je obravnavanemu delčku ženskega telesa neskončno po godu.

Ko v vaše vaginalno kraljestvo vstopi penis, ostane klitoris kot zapuščen sirotek zunaj in je stran od aktivnega dogajanja, ko pa pride na obisk jezik, se mali nagajivček popolnoma razživi.

Draženje klitorisa in sramnih ustnic z jezikom zagotavlja zadetek v polno in hkrati selitev v neskončne višine.

Spet si pomagajte s kratko lekcijo za partnerja. Naj svoje opravilo začne na zunanji strani in si šele potem izbojuje vstopno dovoljenje. Za nakup vstopnice pa je potrebno najprej stati v vrsti, napreduje naj torej počasi.

V praksi to pomeni, da naj se jezik najprej odpravi na potep po vagini in sramnih ustnicah, potem pa počasi in čutno preroma pot navzgor do klitorisa.

Zelo pomembno je, da mu pri tem pomagate z natančnimi in istočasno vzpodbudnimi odzivi. Le tako bo lahko odkril, kaj je tisto, kar vam omogoča največje užitke.

Ko bo orgazem neizbežen in ne bo več le trkal na vaša vrata, temveč bo s pestmi razbijal po njih, naredite potezo za naprej.

Povejte partnerju, da naj se nikakor ne ustavi in naj nadaljuje s svojim početjem vse dotlej, dokler mu ve ne daste dovoljenja, da lahko spusti odrsko zaveso.

Mnogi moški so namreč prepričani, da so opravili svoje delo v trenutku, ko vas pripeljejo do vrhunca in se jim niti ne sanja, da je na programu še mnogo, mnogo več. Oralni orgazmi niso le enodejanka.

Skupni vrhunec

Za mnoge ženske je skupni vrhunec pravljica, vendar zna le srečna manjšina predstavnic šibkejšega spola ujeti vselej izmikajoči se sočasni orgazem.

Dosežejo ga tako, da jim partner med penetracijo draži klitoris, in fantazija postane lepa resničnost. Veliki večini žensk je vrhunec s penetracijo težko dosegljiv, največkrat zato, ker je močno pogojen s seksualnim položajem teles v tistem trenutku.

Ob branju teh vrstic ne smete niti pomisliti na to, da ve morda niste usposobljene za tolikšne spretnosti ali doživljanja. Prav nič ni narobe, če vajin dobitek pride ločeno in z različnima seksualnima obredoma.

Toda če se vam ljubi potruditi za izkušnjo, ko bosta usklajeno eksplodirala, vam ne bo žal. Za lažje prve korake je najbolj primeren misionarski položaj.

Medtem ko bo njegovo telo iztegnjeno na vašem, naj se s telesom vodoravno pomakne nekaj centimetrov višje, tako da se bo njegov prsni koš približal vašemu obrazu.

Na tak način se bo njegova medenica naslonila na vaš Venerin hribček in bo med penetracijo dražila klitoris.

Takrat naj moški spremeni gibanje in običajne sunke ven-noter spremeni v zibajoči ritem, ki vama bo omogočil neprekinjen stik teles. Njegov penis bo skrbno ‘obdeloval’ vaš klitoralni vrtiček, na kar bo ščegetavček ustrezno reagiral.

Če bosta pred tem dobro opravila s predigro, bo uspeh zagotovljen. Druga možnost za sočasni vrhunec je pasji položaj, pri katerem si pomagajta z ročno stimulacijo klitorisa.

To lahko prepustite njemu, ali pa prevzamete nalogo same. Esteti bi se ob takšnem položaju sicer zmrdovali; resnici na ljubo sliki res manjka pridih romantike, toda videz ob izjemno intenzivni in čutni izkušnji postane drugotnega pomena.

Prav gotovo ni v tistem trenutku nikomur mar za sveče, vrtnice in luno.

Miti in dejstva o klitorisu

Ščegetavček je še vedno tako skrivnosten organ, da o njem krožijo številne legende. Raziščimo, koliko resnice je v njih.

  • Mit: Je velikanski in doseže čez meter dolžine.

Dejstvo: Morda je govorica o tolikšni velikosti nastala sorazmerno z velikostjo užitka in ‘pravljičarji’ so organ preprosto povečali. K temu je verjetno prispevalo tudi dejstvo, da dolgo ni bilo znano, za kakšne dimenzije gre. Zdaj je veda o zgradbi telesa že ponudila odgovor: celotna dolžina klitorisa lahko doseže največ devet centimetrov.

  • Mit: Ščegetavček je skrit v notranjosti ženskih genitalij.

Dejstvo: Ne bo držalo. Kot ste lahko že same razbrale iz ponujenega teksta, je večji del klitorisa res v telesu, toda viden je tudi od zunaj. Strokovnjaki zablodo opravičujejo z vzgojo, ki nam – ko gre za poznavanje in raziskovanje genitalnega dela telesa – nalaga sramežljivost. Pri večini žensk je klitoris zlahka viden na oko.

  • Mit: Gre za mali penis, ki se ob vzburjenosti odebeli.

Dejstvo: Nikakor! Prvih osem tednov po spočetju sta penis in ščegetavček res eno in isto, ko pa se pri zarodku pokaže spol, gresta vsak svojo pot. Razvijeta se v različno obliko in imata kljub erektivnemu tkivu popolnoma drugačno strukturo. Razlikujejo se tako mišična sestava kot mreža živcev in krvni pretok. Zato oba organa terjata povsem drugačno ‘ljubkovanje’. Kakršna koli erekcija, ki se ob vzburjenju pripisuje ščegetavčku, izhaja iz povečanega krvnega pretoka, ki napolni klitoralno tkivo.

Napisala: Andreja Gorišek

Preberi še članek: Moški razkrili prijeme, ki so jih noro vzburili