Je res zelo narobe, če v dežju psa NE pelješ na sprehod?

11. 6. 2024
Je res zelo narobe, če v dežju psa NE pelješ na sprehod? (foto: Profimedia)
Profimedia

Kar malce vajeni smo že pogostega dežja in v takem vremenu se veliko ljudem in tudi psom na sprehod enostavno ne ljubi. Je to dovolj dober izgovor? 

Vreme, ki bolj kot na junij in začetek poletja spominja na kakšen drug letni čas, vpliva tudi na psa. V dežju ima mnogo manj energije in tudi sprehod marsikateremu psu (in lastnici) v takih razmerah ne diši. Izjema so tisti psi, ki imajo že v osnovi radi vodo, denimo labradorec ali zlati prinašalec.

Sprehod v dežju ti morda ni prijeten, poleg tega pa prinese tudi nekaj dodatnega dela, saj je treba psa po njem dobro očistiti, če ne celo okopati in osušiti. Vedno pa za to ni časa, volje in energije, kajne? Je sprehod v dežju sploh priporočljiv, se lahko pes prehladi?

Profimedia

Naj bo dež, toča ali sneg, pes mora opraviti osnovne potrebe in to mu moraš omogočiti v vseh razmerah, ne glede na vreme. Pa tudi daljši sprehod po dežju zdravemu psu ne bo škodoval (in tudi tebi ne). Lahko pa sprehod v dežju malo prilagodiš, da bo bolj udobno.

Sprehajaj se po parku, kjer so drevesa, ki bodo malo omilila dežne kaplje. Če je pes za, mu obleci dežni plašček. Spremljaj vremensko napoved in se odpravi na sprehod, ko bodo padavine manj intenzivne, vsekakor pa ne v neurju, če so strele in grmi (pes lahko dobi hude travme ali pa se obstoječi strahovi povečajo). V slabem vremenu namesto enega daljšega raje izberi tri krajše sprehode na dan, po vsakem pa psa do suhega obriši, ne pozabi na blazinice tačk! Pazite tudi, da pes ne pije deževnice.

Kaj pa odgovor na naslovno vprašanje? Psi imajo radi rutino in pes sprehod potrebuje. To spada k odgovornemu lastništvu in manko energije ter lenoba nista dovolj dobra izgovora, da bi ga prikrajšala za to, kar je v resnici višek njegovega dne.

Preberi še:

Novo na Metroplay: Vse o poletni negi kože | Tajka Selan