Znano je, katera sta najpogostejša ime in priimek v Sloveniji (in rezultati te bodo presenetili)

9. 6. 2024
Znano je, katera sta najpogostejša ime in priimek v Sloveniji (in rezultati te bodo presenetili) (foto: Profimedia)
Profimedia

Je med njimi tudi tvoje ime? 🤔

Državni statistični urad (Surs) je izdal podatke, ki razkrivajo, katera ime in priimek sta pri nas najpogostejša. Dejansko ni prišlo do velikih spremeb, saj na vrhu lestvice najpogostejših ostajata imeni Marija in Franc, med priimki pa Novak. Najpogostejše ime novorojencev je Luka, najpogostejše ime novorojenčic pa Mia.

Najpogostejši ženski imeni ostajata Marija (44.645) in Ana (22.566). Število žensk s tema imenoma se je od lani sicer zmanjšalo za 1.653 pri prvem in 456 pri drugem. Z imenom Marija je poimenovana v povprečju vsaka 24. prebivalka Slovenije, z imenom Ana pa vsaka 47. Tudi najpogostejše moško ime je še vedno Franc (19.014); tako je ime povprečno vsakemu 56. prebivalcu Slovenije. V enem letu se je pogostost imena Franc zmanjšala za 779.

Profimedia

Ne spreglej še:

Najbolj »starinska« imena, ki jih med deklicami, mlajšimi od 5 let, ne najdemo več, so na primer imena Frančiška, Jožefa, Ljudmila in Štefanija. Sodobnejša imena so praviloma krajša. Med starejšimi ni prebivalk z imeni Zala, Mia, Hana, Ajda, Lana itn. Več kot tretjina teh sodobnejših imen je sestavljenih iz več imen. Sestavljenih imen, ki se pojavijo med starejšimi, pa je celo več, skoraj dve tretjini. V preteklosti je bilo namreč treba razločevati med številnimi Marijami in Anami – to je bilo najlažje doseči z dodatnim imenom.

Kako pa je z imeni, ki niso šla iz mode in so bila izbrana za novorojene deklice tako v preteklosti kot dandanes? Teh je 455. 15 imen se tako med deklicami kot med starejšimi ženskami pojavi več kot 50-krat. Med starejšimi je več žensk z imeni Marija, Ana, Ivana, Vida, Kristina itn., med mlajšimi pa sta najpogostejši tovrstni imeni Ema in Neža

ProfimediaDečki, mlajši od 5 let, in moški, stari 85+, imajo skupno 5.029 različnih imen: 3.508 se jih pojavi samo med mlajšimi, 1.134 samo med starejšimi, 387 pa v obeh generacijah. Med moškimi imeni so najbolj »starinska« Alojzij, Marijan, Branko, Vincenc, sodobnejša (torej jih med prebivalci 85+ ni) pa so npr. Nik, Mark, Tim, Liam.

Katero pa je tvoje najljubše ime? ❤️

Morda te zanima še:

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave