Nova študija je pokazala, da lahko pitje alkohola na letalu povzroči TO resno stvar

9. 6. 2024
Nova študija je pokazala, da lahko pitje alkohola na letalu povzroči TO resno stvar (foto: Profimedia)
Profimedia

Naslednjič boš zagotovo dobro razmislila, preden boš na letalu naročila alkoholno pijačo.

Naslednjič, ko se boš vkrcala na dolg let in se odločila, da boš pred dremežem spila alkoholno pijačo, raje dvakrat premisli, če to zares želiš storiti. Nova študija, objavljena v medicinski reviji Thorax v ponedeljek, je namreč pokazala, da ko ljudje zaspijo po pitju alkohola v okolju z nizkim zračnim tlakom, podobnim tistemu na letalu, se njihov kisik v krvi zmanjša in njihov srčni utrip se poveča. Raziskovalci so ta trend opazili tudi pri mladih in zdravih ljudeh.

"Celo pri mladih in zdravih posameznikih kombinacija uživanja alkohola in spanja v hipobaričnih pogojih predstavlja precejšnjo obremenitev za srčni sistem in lahko vodi do poslabšanja simptomov pri bolnikih s srčnimi ali pljučnimi boleznimi," so povedali raziskovalci v študiji. 

Profimedia

Ne spreglej:

"Večji odmerki alkohola bi lahko povečali te opažene učinke, kar bi lahko povečalo tveganje za zdravstvene zaplete in nujne medicinske primere med letom, zlasti med starejšimi posamezniki in tistimi z že obstoječimi zdravstvenimi težavami," so nadaljevali raziskovalci. "Naše ugotovitve kažejo, da je treba med letom omejiti uživanje alkoholnih pijač."

Za izvedbo študije so raziskovalci 48 zdravih odraslih, starih od 18 do 40 let, razdelili v dve skupini: prva je šla v laboratorij za spanje z zračnim tlakom na ravni morja, druga pa v višinsko komoro s podobnim zračnim tlakom letala, ki potujejo na potovalni višini, poroča NBC News. V vsaki skupini je 12 udeležencev po zaužitju alkohola spalo štiri ure, kar je enako dvema pločevinkama piva ali dvema kozarcema vina. Ostalih 12 v vsaki skupini je spalo brez uživanja alkohola.

Profimedia

Eksperiment je imel dva dni premora, nato pa so se vloge udeležencev zamenjale – udeleženci, ki so pred spanjem uživali alkohol, so nato spali brez uživanja alkohola in obratno. Udeležencem, ki so pili alkohol pred spanjem v višinski komori, se je nasičenost krvi s kisikom v povprečju zmanjšala na 85 %, ugotavlja študija. Njihov srčni utrip se je v povprečju povečal na približno 88 utripov na minuto, kar je verjetno nadomestilo za nižje ravni kisika.

Za primerjavo, tistim, ki so pili alkohol na morski gladini pred spanjem, se je nasičenost krvi s kisikom znižala na 95 %, njihov srčni utrip pa se je povečal na 77 utripov na minuto, je pokazala študija. Zdravi posamezniki imajo običajno nasičenost s kisikom med 95 % in 100 %, glede na Center za nadzor in preprečevanje bolezni. Strokovnjaki pravijo, da je nasičenost s kisikom pod 90 % razlog za skrb.

Raziskovalci so za NBC News povedali, da upajo, da si bodo ljudje, ki radi pijejo na letalu, naslednjič premislili glede na rezultate te študije. "Presenečeni smo bili, ko smo videli, da je bil učinek tako močan," je povedala dr. Eva-Maria Elmenhorst, ena od avtoric študije in namestnica oddelka za raziskave spanja in človeških dejavnikov na Inštitutu za vesoljsko medicino v nemškem vesoljskem centru v Kölnu. Eva-Maria še dodaja: "Prosim, ne pij alkohola, ko si na letalu."

Profimedia
 

Preberi še:

Novo na Metroplay: Vse o poletni negi kože | Tajka Selan