Pogosto ješ jabolka? Super, ampak, ali si vedela, da je TA del totalno strupen?

9. 6. 2024
Pogosto ješ jabolka? Super, ampak, ali si vedela, da je TA del totalno strupen? (foto: Profimedia)
Profimedia

Če imaš rada jabolka bi eno stvar morala vedeti.

"Jabolko na dan odžene zdravnika stran" je rek, ki ga vsi poslušamo že od malih nog. Jabolka so izredno zdravo živilo, ki tvoje telo oskrbujejo z vitaminom C in antioksidanti, njihovo uživanje pa podpira zdravo prebavo, zdravje tvojih možganov in uravnavanje telesne teže. 

No, je pa ena stvar, ki bi jih o jabolkih morala vedeti ...

Si vedela, da en del jabolka vsebuje zelo močan strup? Govorimo o semenih, ki jih najdemo v jedru vsake jabolke, saj ta vsebujejo amigdalin. Ko telo tega razgradi, se ta spremeni v HCN ali vodikov cianid, ki pa je, kot že vemo, izredno strupen in lahko povzroči hitro smrt.

Ne spreglej še:

Sicer pa semena jabolk niso edina, ki vsebujejo cianid, najti ga je mogoče tudi v drugih sadnih semenih, na primer mareličnih.

Profimedia

Vendar pretiran strah ni potreben

Res je torej, da jabolčna semena vsebujejo strup cianid, vendar bi jih, za to, da bi človek od tega umrl, moral zaužiti v izredno izredno velikih količinah. Zdravniki so ocenili, da bi glede na vsebnost cianida v eni jabolčni peški morali zaužiti med 150 in 300 jabolčnih semen naenkrat, količina se razlikuje glede na telesno maso posameznika.

Če boš torej po nesreči zaužila nekaj jabolčnih semen, se tvojemu telesu ne bo zgodilo nič slabega - te bodo preprosto šle skozi tvoj prebavni trakt ti pa verjetno sploh ne boš vedela, da si jih zaužila.

Morda te zanima še:

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave