Vse, kar moraš vedeti o prestopnem letu ( in zakaj lahko partnerja 29. februarja zasnubiš)

28. 2. 2024
Vse, kar moraš vedeti o prestopnem letu ( in zakaj lahko partnerja 29. februarja zasnubiš) (foto: Profimedia)
Profimedia

Jutri je 29. februar! Si vedela, da je nanj vezanih kar nekaj neobičajnih običajev? 😉

Nisi edina, ki je pozabila kupiti poročni prstan, leteti na Irsko in zaprositi postavnega pastirja z butičnim hotelom. Če za prestopni četrtek še nimaš načrtov, se lahko podaš tudi na pot za brezplačne rokavice. Na Danskem ti mora snubec, ki zavrne snubitev, plačati odškodnino v obliki 12 parov rokavic. Če nič drugega, si lahko enkrat na štiri leta vsaj ekonomična. 

Poleg snubitve 29. februarja, ko lahko ženska zaprosi svojega fanta (ali pa na povsem običajen torek popoldan), naj bi za prestopno leto veljalo, da ne glede na to, da je imenitna priložnost, če hočeš poroko (ali 12 parov rokavic), poroka ne prinaša sreče, počakati pa bi morala do naslednjega leta. 

Profimedia

Nekateri so po drugi strani prepričani, da bo poroka na prestopno leto zdržala prvih pet let, posli, sklenjeni okoli zadnjega dneva drugega meseca, pa naj bi bili zelo uspešni. Vraže okoli prestopnega leta pa so povsem drugačne v Italiji in Grčiji, kjer so namreč prepričani, da bodo pogodbe, sklenjene v tem letu, vse prej kot uspešne. 

Na ta dan so predvsem nesrečni smolčki, ljudje, ki so svoj nesrečni nadimek dobili zaradi tega, ker so se rodili 29. februarja. Namesto vsakoletne rojstnodnevne zabave, ki bi morala biti obeležena na datum rojstva, svoj obhod okoli sonca praznujejo na drug datum. Tri leta namreč svoj rojstni dan praznujejo 28. februarja ali 1. marca.

Ne spreglej še: 

Prestopno leto ni modna muha prejšnjega stoletja, temveč je bilo uveljavljeno leta 46 pred našim štetjem. Uveljavil naj bi ga Julij Cezar, ki je s pomočjo nedvomno specializiranih strokovnjakov ugotovil, da bi brez dodatnega dneva prišlo do zamikanja letnih časov. Zemlja namreč potrebuje 365 dni in 6 ur, da obhodi Sonce. Brez 24 dodatnih ur, ki bi pokrili šest ur vsakoletnega obhoda, bi prišlo do zamikanja letnih časov, v 100 letih pa bi se koledar zamaknil za kar 24 dni. Brez tega namreč nikoli ne bi vedela, kdaj lahko spet obuješ bele čevlje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝙀𝙪𝙥𝙝𝙤𝙧𝙞𝙘  (@aesthetic_king_03)

V 16. stoletju pa naj bi papež Gregor XIII spet preračunaval ure obhoda (ali to počnejo papeži v prostem času?) in ugotovil, da vzame še dodatnih 11 minut. Zato se kot prestopno leto štejejo le leta, ki so deljiva s 4 in 400, a niso deljiva s 100. Zadnji dan februarja bi lahko bil tudi dan, ki prinaša izjemno srečo. Numerologija število 29 namreč razdeli na 2 + 9, iz česar dobimo 11. To pa je *splošno* znano kot število, ki prinaša duhovno razsvetljenje (in rokavice). 

Te morda zanima še: Ali veš, da lahko s tem TRIKOM rešiš preveč zrele banane? (in ne govorimo o bananinem kruhu)

Preberi še: Bodi pozorna na specifično telesno značilnost svojega psa, saj naj bi razkrila, kako dolgo bo še živel

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ