Pot k večji enakopravnosti: V Veliki Britaniji razvijajo moško kontracepcijsko tabletko

25. 2. 2024
Pot k večji enakopravnosti: V Veliki Britaniji razvijajo moško kontracepcijsko tabletko (foto: Profimedia)
Profimedia

Ne, "pull-out" tehnika ni dobra zaščita.

Bodo moški dobili kontracepcijsko tabletko in bili primorani vzeti več odgovornosti za nezaželene nosečnosti? Zato, ker "pull-out" tehnika pač ni zaščita. Tudi kondom lahko poči, zato bi bila moška kontracepcijska tabletka pozitivna rešitev. Poleg težav o varnosti in stranskih učinkih takega zdravljenja pa je nedvomno tudi to, ali bodo moški tableto sploh pripravljeni uporabljati. 

Tableta, ki jo razvijajo v Veliki Britaniji, naj bi pripomogla k večji enakopravnosti med partnerjema, saj načeloma skrb za preprečevanje nosečnosti ne bi bila več le ženska odgovornost. Poleg vasektomije in kondomov, ki niso 100 % zanesljivi, drugih oblik kontracepcije za moške ni. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adriana Martins| Ginecologia Natural (@ginecoadrianamartins)

Nedvomno bi bila uvedba tabletke dobrodošla, saj bi odgovornost za vsakodnevno jemanje tabletke porazdelila med partnerje. Nič ne zagotavlja, da na koncu tudi ob uvedbi tabletke za preprečevanje in možne zaustavitve nosečnosti ne bi skrbela le ženska. Imela bi možnost pogovora s partnerjem o tem, ali sta oba na tabletkah. Olajšalo pa bi tudi spolnosti pri monogamističnih partnerjih, ki jih spolno prenosljive bolezni ne skrbijo in jim uporaba kondoma predstavlja le oviro. 

Ne spreglej še: 

Tabletka naj bi bila zelo zanesljiva, v vsakem primeru pa je dvojna zaščita s kondomom, še posebaj v neresnih zvezah, nepogrešljiva. Uvedba take kontracepcije bi predvsem poskusila izenačiti vsaj drobec skrbi in odgovornosti, ki jo ima za preprečevanje in zaustavitev nosečnosti le ženska. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarah Anne Ward👀 (@sarahanneward)

Zanimivo je tudi to, kako so moško kontracepcijsko tabletko razvijali desetletja in s končnim produktom še vedno niso popolnoma zadovoljni, medtem ko je ženski na voljo enaka kontracepcija kot pred 30 leti. Verjetno nismo edine, ki smo uporabljale Belaro, kontracepcijsko tabletko, ki jo je pred skoraj 40 leti uporabljala naša mama. 

Te morda zanima še: Predstavljamo ti zabavna, barvita in dostopna darilca, ki bodo zagotovo razveselila tvoje prijateljice ❤️

Preberi še: Bodi pozorna na specifično telesno značilnost svojega psa, saj naj bi razkrila, kako dolgo bo še živel

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ