Bodi pozorna na specifično telesno značilnost svojega psa, saj naj bi razkrila, kako dolgo bo še živel

22. 2. 2024
Bodi pozorna na specifično telesno značilnost svojega psa, saj naj bi razkrila, kako dolgo bo še živel (foto: Profimedia)
Profimedia

Če ima tvoj pes to lastnost, potem moraš biti še posebej pozorna ... 

Analiza več kot 584.000 psov v Združenem kraljestvu je pokazala, da bodo psi s 'stisnjenimi' obrazi in majhnimi gobčki verjetno v povprečju živeli veliko krajše življenje kot tisti z daljšimi obrazi in večjimi gobčki. Študija je bila objavljena v reviji Scientific Reports in bo verjetno vznemirila lastnike francoskih buldogov – znanih po svojih nagubanih obrazih in majhnih nosovih, piše New York Post.

"Srednje velik samec s ploščatim obrazom, kot je buldog, ima trikrat večjo verjetnost, da bo živel krajše kot majhna samica z dolgim ​​obrazom, kot je miniaturni jazbečar ali italijanski hrt," je povedala glavna avtorica Kirsten McMillan. Študija je preučila podatke o 155 pasmah in priljubljenih mešančkih.

Profimedia

Čeprav večina lastnikov francoskih buldogov ve, da njihovi psi ne živijo tako dolgo, so raziskovalci ugotovili, da ima ta pasma eno najnižjih pričakovanih življenjskih dob, in sicer le 9,8 leta. Druge pasme s kratkimi gobci, kot so veliki mastifi in angleški buldogi, imajo povprečno življenjsko dobo le 9 let oziroma 9,3 leta.

"Ta raziskava ljudem kaže, da na populacijski ravni ti psi ne živijo dolgo," je dejal McMillan. "Ta nova raziskava poudarja te glavne zdravstvene težave z ugotovitvijo, da psi s ploskim obrazom živijo 1,5 leta manj kot običajni psi," je dejal Dan O'Neill, izredni profesor na Royal Veterinary College v Londonu.

"Vabimo vse, ki razmišljate o nakupu pasme s ploščatim obrazom, da se 'ustavite in razmislite' in si nabavite psa z najboljšimi obeti za dolgo in srečno življenje," je dodal. Poleg tega je študija pokazala, da so miniaturni jazbečarji in italijanski hrti – obe pasmi z dolgimi obrazi – živeli v povprečju dolgih 14 let.

Profimedia

Miniaturni kontinentalni španjeli so živeli 14,5 let, medtem ko bi zdravega šiba inuja lahko pričakovali, da bo ostal družinski ljubljenček skoraj desetletje in pol (14,6 let). Vendar je študija razkrila eno anomalijo. Pasma Lhasa Apso je namreč z drobnimi smrčki in majhnimi, zgubanimi obrazi imela povprečno življenjsko dobo 14 let.

Raziskovalci niso povedali, zakaj psi z manjšim smrčkom živijo krajše, vendar je mogoče sklepati, da bi lahko njihovi majhni nosovi povzročali težave z dihanjem, ki vodijo v druge zdravstvene težave. Toda preden začneš skrbeti za življenjsko dobo svojega ljubljenčka, raziskovalci priznavajo številne druge dejavnike, ki določajo povprečno življenjsko dobo psov. Psice bodo bolj verjetno živele dlje kot psi, medtem ko fizično manjše pasme na splošno živijo dlje kot velike.

Morda te zanima še: Raziskava pojasnjuje: Kaj se zgodi, če domači ljubljenčki spijo s tabo v postelji?

Preberi tudi: Nosiš očala? Potem nikar ne spreglej, kakšna korekcijska očala so zdaj noro trendi

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ