V tej temi ste nanizale ze mnogo tezav in raznih 'zgodbic' vasih znank, o tem, kako nevarne so kt ipd.
Ker sem ravno dobila novo zalogo kt in sem se kar precej casa pogovarjala z med. sestro, ki ze vec kot 10 let dela z zenskami, ki jemljejo kt in spremlja njihove ucinke, vam lahko iz prve roke povem nekaj zadev...
- Zanosis lahko kljub redni uporabi kt.
Ni res, zenska, ki kt jemlje redno (to pomeni vsak dan ob priblizno enaki uri, v mesecu nikoli ne izpusti tablete) v principu ne more zanositi. Je pa res, da lahko ze ena pozabljena kt zmanjsa zascito, saj so novodobne kt zelo nizkohormonske.
- Kt povzrocajo raka na dojkah.
Tudi to ni znanstveno potrjeno, zato je zdravnik, ki ugotovi raka na dojkah in krivdo pripise zgolj in samo kt popolnoma neodgovoren.
Okoli teh dveh stvari smo zadnje case veliko debatirali, zato sem pac vprasala se strokovnjake... In moram reci, da sicer nikjer ni garancije, ki bi nas obvarovala pred takimi in drugacnimi stranskimi ucinki, vseeno pa je glavni namen kt visoka stopnja zascite, zato puncam, ki ste v dvomih polagam na srce, da se najprej dobro pogovorite z ginekologom, vprasate vse, kar vas zanima in dobite odgovore, ki so verjetno bolj resnicni kot nekateri tukaj... Isto velje glede zdravljenja raznih vnetij in glivic... za take stvari so tukaj ginekologi in ne forum, kajti nezdravljena vnetja lahko zmanjsajo plodnost, vemo pa, da je pH tam spodaj izjemno obcutljiv in na lastno pest poskusati neke domace pripravke (na dolgi rok) res ni dobro, ker se zadeva nikoli ne pozdravi do konca, ampak se samo simptomi skrijejo.
Moj namen ni kovanje mnenja zdravnikov in med. sester v zvezde, ampak vseeno mislim, da vejo nekaj vec kot navadni laiki in so tam zato, da nam pomagajo.
Na zivce pa mi grejo razni miti, ki krozijo o uporabi kt, ki se zdalec niso popolnoma nenevarne (katera umetna snov pa je?), a so vsekakor dalec od tistih, ki so jih proizvajali pred leti