Južnjaki

Vse o politiki od svetovne do domače
Zaklenjeno

Kakšni se vam zdijo 'južnjaki'?

So čist v redu ljudje
48
42%
Na živce mi grejo
49
43%
Nimam mnenja
18
16%

Skupaj glasov: 115

*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a *Srček »

Jes mam pa sam to za prpomnt - sm iz mešane družine, mami slovenka, oči bosanc...pa če očija neb blo nebi jes nkol študirala, u lj živela in nevemkajše, k on bi za vse otroke tega sveta naredu in razdau prou use kar ma, medtem ko se pa mamic pozna bl zadrta vzgoja, s tem posledično zaprta narava in ozek pogled...

Sicer je pa tko Štiblar lani pr ekonomij reku da južnjaki ceste gradijo-če to reče dr. prava in ekonomist, pol veste na kermu nivoju je kultura večine slovencev... :roll: ampk da se razumemo-nestrpnosti v sloveniji pa ni, ane Nia? :roll:
Kaži da me nisi voleo,kaži da si mi odoleo,kaži bilo šta al naivno, još niko me nije preboleo..
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a rinca »

in kaj te je tok zmotil pri temu kar je Štiblar reku? res totalno rasistična izjava, a ne. :roll:
a ker je tvoja mami zadrta, so vsi slovenci taki, ker je pa tvoj oči super, so pa vsi "južnjaki" fajn.
tuki debatirat je čist brezveze ker vsi samo posplošujete in na koncu izpade da smo slovenci primitivci, totalno brez nivoja, nekulturni in ne vem kaj vse, južnjaki pa žrtveno jagnje. ne mislim nič čez južnjake govort, dejstvo pa je, da imam z njimi več slabih izkušenj kot s slovenci. pa to ne pomeni, da nekateri slovenci ne znajo bit kreteni in obratno.
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a renatka_ »

sofia83 napisal/-a:Ravnokar je na SLO1 oddaja Dosje, tema pa je druga generacija juznjakov. :)

sofia hvala za info., sm si pogledala, sicr ne od začetka, kr nism takoj vidla tvojga posta :)
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

*purple bitch* napisal/-a:sej ej res, da so nekateri res ubitačni, vendar pa ta stereotip "čefurja" odhaja iz vajeti in se folk po celi črti umika vsakemu, ki že dost da nima slovenskega imena...

a to govoriš iz osebnih izkušenj al kr tko na pamet? ne vem kje jaz živim, ampak pri nas se ne deremo drug za drugim čefur, pa tud če se kdo na -ič piše, ne zbiramo si družbe glede na priimke, džizs. mene noben ne moti, dokler ne pride do mene in mi ne zateži, ne glede na narodnost. itak je pa največ nestrpnosti na takih in drugačnih forumih, kjer smo vsi anonimni in si včasih upamo povedat še več kot si mislimo. in če hoče ena 17letnica tukaj bit pametna, pa nej bo.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

če mal razbereš iz mojih postov jst proti njim nimam nič, sm samo povedala kako pač nekateri folki mislijo in žalostno je da je teh vse več..sej sm napisala pač da je to stereotip in ker je pač eden neki naredu, potem folk misli da bodo kar vsi...In še hujš je zato ker so priseljenci..
in tud pri nas se ravno v obraz en govori čefur, se pa za hrbtom izreče marsikaj...in jst tega en maram, če s egovori o normalnih ljudeh...

glede 17 letnice pa itaq brez veze..ji bo že življenje pokazalo nekoč...
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

ja, sem vidla da proti južnjakom nimaš nič, maš pa očitno proti slovencem, kar je zame druga skrajnost, oprosti. lej, za hrbtom se govori tudi da je nekdo grd, debel, neumen itd. če še zmeraj obstajajo primitivci, ki ne marajo človeka samo zato ker je druge narodnosti, ga pa pač ignoriraš. ne moreš pa tud rečt, da so južnjaki tukaj ene perle.
in ne verjamem da je takih ljudi vse več, sploh z leti se folk skulira in neha s takimi otročjimi forami.
bella_
Debatorica
Debatorica
Kraj: lj

Neprebrana objava Napisal/-a bella_ »

pa sj purple je sam hotla rect da tut slovenci niso popolni, ne pa da so hujsi od kergakol. pa nacionalizem se samo se stopnjuje v zadnjih letih, mogoce ti tega ne obcuts, juznjaki pa prekleto dobro
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

ja res nimam nič, ampak nisem recimo južnjakinja, me pa vseeno pač moti tak odnos...
in tud seveda proti slovencem nimam nič, sam glede na arogantnost so daleč v prednosti pred drugimi narodi..ampak so izjeme, veliko izjem, povsod in v vseh smislih...

samo za nekatere je to že prav posebej obsojen stereotip da so taki in pika!!in to bi rada spremenila, žal pa sama ne morem :)
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka

*Rinca kdo govori o tem, da je moja mami zadrta?? Halooo?? A sm te užalla s kašno izjavo al kaj? Wake up k jes sm tut pol Slovenka če nis opazla in se pr ns po slovensk vzgaja, še vedno se je...

Ne govorimo tuki o enih posplošitvah, da Južnjaki so pa taki, Slovenci pa taki... govorim o izkušnjah z ljudmi, brez negativnih ali pozitivnih oznak...govorim o temu, kako določena kultura uči in česa te nauči-pa mislm da za razglablat o tem sm vidla obe strani, tko da sm čis kredibilna... :D

Razlika je ogromna najprej v karakterju vsakega človeka posebej...Kitajc, Japonc, Italijan, Slovenc, Romun al pa Bosanc...Ampak kljub tem individualnim razlikam pa se izoblikujejo v kulturi neke smernice, k jih še generacije in generacije nosjo naprej. Sej ne vem, če ti znam čis tko razložt k mislm ampk bom probala.

Slovenija: če pride en premražen mokr človk pred hišo (valda da takrat usak zgleda kt klošar), bo tipičen Slovenec ob vprašanju, če gre loh notr, petkrat hitrej poskušu zapret vrata k bi jih pa normaln. Ja, verjetn zarad tega nau oropan, pa nekdo mu nau bajte u luft vrgu, ampk mogoče bo pa sam dobrga človeka na cest pustu...

Bosna: ista situacija, ta mokr človk bo v mikrosekundi not na toplem, meu hrano pa pijačo prpravleno, pa še frišne cune...

In ne, ni poanta tega, da so pa zdj zarad tega Bosanci boljši ampk jes govorim o tem, da mi je njihov srčen, človeški način bol všeč... Tm ni prenarejanja pa narjene prijaznosti in zvestobe-al je al je pa ni...
Kaži da me nisi voleo,kaži da si mi odoleo,kaži bilo šta al naivno, još niko me nije preboleo..
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

srček, v svojem prejšnjem postu si nekaj omenila glede mamine vzgoje, nič pa nisem hotela tvoje mame žalit, upam da nisi tako razumela. in tud jst nisem nič užaljena.
se mi pa zdi da je razlika med južnjaki v sloveniji in južnjaki v srbiji, bosni itd. mislim da v fužinah moker premražen človek ne bi bil enako obravnavan kot v bosni. seveda pa le teoretiziram, mogoče se tudi motim.
na splošno sem proti kakršnemkoli rasizmu, negativnih stereotipih o čefurjih itd., ampak moraš pa priznat da nekateri prav prosijo za to. itak da me moti če do mene stopi južnjak in zahteva moj mobitel al pa mi sika zarad bulerjev (izkušnje iz sš - bla sem normalno oblečena, da ne bo pomote), samo zaradi tega pa ne bom metala vseh ljudi iste narodnosti v en koš. nestrpneži pa pčitno na tak način lastne komplekse rešujejo.
nikol pa ne bom rekla da me je sram zaradi slovenske kulture in podobno, te izjave so mi čisto mimo.
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka

rinca napisal/-a:srček, v svojem prejšnjem postu si nekaj omenila glede mamine vzgoje, nič pa nisem hotela tvoje mame žalit, upam da nisi tako razumela. in tud jst nisem nič užaljena.
se mi pa zdi da je razlika med južnjaki v sloveniji in južnjaki v srbiji, bosni itd. mislim da v fužinah moker premražen človek ne bi bil enako obravnavan kot v bosni. seveda pa le teoretiziram, mogoče se tudi motim.
na splošno sem proti kakršnemkoli rasizmu, negativnih stereotipih o čefurjih itd., ampak moraš pa priznat da nekateri prav prosijo za to. itak da me moti če do mene stopi južnjak in zahteva moj mobitel al pa mi sika zarad bulerjev (izkušnje iz sš - bla sem normalno oblečena, da ne bo pomote), samo zaradi tega pa ne bom metala vseh ljudi iste narodnosti v en koš. nestrpneži pa pčitno na tak način lastne komplekse rešujejo.
nikol pa ne bom rekla da me je sram zaradi slovenske kulture in podobno, te izjave so mi čisto mimo.

Pojem južnjaki je zame čis premau definiran...V najširši sklop spada tut moj oči, pa takih, k si jih ti opisala ne mara, k prav da so "neizobražene nekulturne opice" :D Gre se sam zato,da v letu 2006 bi naša državca ne glede na narodnost ljudi, k v njej prebivajo, morala mau roke odpret drugim kulturam...pa ne sam Američanom pa Angležem, k jih tko ponosno sprejemamo, ampk tud drugim, zdej t.i. manjvrednim narodnostim, k od njih se da tut marskej koristnga pobrat... :P
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a kepka »

no, malo umirite debato :D

jaz nimam nekih strasnih izkusenj z t.i. "juznjaki". dejstvo pa je, da vecina mladih, ki jih zivi tukaj recimo, ko se peljejo z avtom nabija turbo folk musko. ce bi ziveli "doma", tega ne bi poceli - ne poznam namrec nobenega mladega avtohtonega Sarajevcana, ne Beograjcana, ne kogarkoli z bivse juge, ki bi poslusal tako musko, kaj sele jo navijal na glas, to tretirajo nekako tako kot mi avsenike :D (no, mozno je tudi, da se gibljem v bolj alter krogih, ampak vseeno)

to je recimo primer, ki nakazuje na to, da nekateri, ki se preselijo v drugo okolje, ne izrazijo zelje po adaptaciji, ampak se pocutijo v nekem smislu ogrozene - ter posledicno delajo ravno obratno - hocejo biti se vedno "pristni" karkoli ze so po narodnosti, veroizpovedi itd. in potencirajo navade, obicaje ....

ne morem se sicer odlociti, al to odobravam ali ne, ker konec koncev v Evropi je le dovoljeno veliko, torej se ti ni treba prilagajat, ce se ne zelis. no, dokler ne bo moj cimer kdo s kakimim obicajem, da je treba ob 5ih zjutraj 3 ure bobnat pozdrav novemu dnevu ali kaj podobnega, je to cisto OK :D

kakrsnokoli posplosevanje je seveda bedasto, pa si ljudje vseeno ne morejo (moremo) pomagati. :(
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka

:D :D Jes poznam sam frendice, k so Slovenke, k nabijajo to muzko v avtu :lol: men je to tooook zakon...pa u Tramontano usak vikend...hehe...to mi pa ni čis jasn sam je zabavn jih poslušat kako men razlagajo pol :D
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

kepka napisal/-a: dokler ne bo moj cimer kdo s kakimim obicajem, da je treba ob 5ih zjutraj 3 ure bobnat pozdrav novemu dnevu ali kaj podobnega, je to cisto OK :D
. :(

čaki đamijo ko bodo cel dan in noč trobezljali svoje molitve čet minaret :D evo to ej pa edina stvar, ki megrozno grozno moti pri južnnjakih oziroma pri muslimanih-da bodo dobili svoj tempelj, ki pa bo oviral druge in bomo prisiljeniposlušat vse te zadeve :? lahko ste veseli neljubljančani :?
mackica
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a mackica »

:roll: Dobr je, a cerkveni zvonovi te pa ne motijo a ne? :D Dzamijo pa muslimani v slovenski islamski skupnosti cakajo ze vec kot 35 let, tko da jst mislm da ne bos mela kej kmalu s tem problemov. Konec koncev pa ne vem kaj vas to moti, po Bosni so pa povsod cerkve, nabijajo zvonove itd. pa je folku to neki cist obicajnega, pa ne samo v Bosni, povsod po svetu je tako in se noben ne pritozuje, samo Slovenci so tok nestrpni okol tega. To je pa konec koncev krsenje slovenske ustave. Ampak, brezveze karkoli se o tem nabijat, tko da ta tema je zame koncana...
Zaklenjeno