Plače v Sloveniji: kdaj bomo v EU?

Vse o politiki od svetovne do domače
Odgovori
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a a_pikica_a »

Sploh ne vem kaj se tolko razburjaš. Fora je v tem, da pač smo ti lepo rekli da plača ni študentsko izplačilo, ti si pa rekla da je! Nisi pa rekla da ločiš med tem. To je vse. Ko smo ti rekli da je razlika, si ustrajala da vseeno je plača plača, mah. Če pa dopišeš v stavku zraven da veš da je razlika, in da pač ti samo temu tako praviš, je drugo. Ti pa nisi napisala in si ustrajala naprej ;)
Dej dej zdej se razumemo ane? :cool: Po domače pravimo plačilom plača. Naj bo študentsko al karkoli.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

nekje si pozabla v stavku dodat zame :wink:
načeloma pa mislm da se skos že razumemo.

prvič:

zame je moje plačilo, ki ga dobim za delo,plača

drugič.
da je zame plačilo za mesečno delo, ki ga opravljam, plača

tretjič:
zame je moj zaslužek plača in pika!

četrtič:
jst svoje plačilo, poimenujem plača

petič:
jst pač rečem plača,čist tko kot ti.

šestič:
Obedve poimenujeva najina študentska zaslužka plače in to je to.Kje je tukej razlika?

sedmič:
Jst pravim, zase da je to plača in zame je plača.

.....pa nebi več naštevala, kokrat sm to enako napisala.
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objava Napisal/-a MilkyWay »

Zdej ste pa res malo OT.

Nehajte, da se ne zapre tudi ta tema, kot se je tista o Damjanu Murku :D
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a a_pikica_a »

*purple*, ja ti že veš, okej, dej ;)
Sej so te tudi drugi napačno razumeli, čudno, a ;)

No zdej pa res konc OTjev, da ne bomo kregane :)
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
matjazd
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a matjazd »

Purple a moraš ti res vsako temo pokvarit s svojim prepričevanjem. V vsaki temi nas hočeš nečem prepričat, npr. o delovnih izkušnjah, kako si vestna, pridna, sposobna delavka,... ja poglej število tvojih postov pa se bo pokazalo koliko koristi imajo od tebe delodajalec in ostali.
Kje so tukaj administratorji? Moja kolegica je 1x samo enkrat komentirala tako nazaj kot ti stalno v nekaj prepričuješ pa so jo brisali iz foruma.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

kaj me bodo brisali?ker pišem? :lach:
ej prosm, s to debato smo MI končali, lahko končate tud vi :wink:
če mi maš kej za povedat, pa ravno tako bi administratorji povedali isto, za take stvari obstaja zs :wink:

:lol: Naci, a je kul? :)
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Primorska

Neprebrana objava Napisal/-a Mimi_M »

ma faaaak no, ljudje, a lohk nehate s tem???
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Jochie »

purple, ti si genij! :cool:
GeorgeConstanza
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a GeorgeConstanza »

shit, kolk perja tuki naokol leti :twisted:

Se bom jaz osredotočil raje na on topic:

UG84 napisal/-a:
a_pikica_a napisal/-a:Vrnitev k temi...
Kaj pravite na to, da ima povprečna medicinska sestra v Sloveniji plačo neto 900 €, v Italiji 1600, v Avstriji menda 2100?
Ta podatek sem nekje zasledila, ne vem pa več kje.
Resda, je drugod v teh državah standard višji, ampak spet ne tolko, se mi zdi.

Meni se pa to ne zdi presenetljivo.

Poglej samo na primer BDP na prebivalca glede na povprečje EU. V sloveniji smo trenutno nekje na 89% EU BDP - torej pod povprečjem, medtem ko je Avstrija precej nad povprečjem (121%). Tudi Itlaij aje višje na lestvici kot mi (101%, baje je zdaj malo manj). Nad 110% so potem še Nemčija, Danska, Belgija, Finska, Švedska, VB, sploh pa Luksemburg (dobrih 260%!).

Potem pa je tu še povpraševanje, izobrazba (tudi sestre se med seboj razlikujejo), ipd.

Težko je pa na primer pri cenah ločevat - meni se zdi bolj to problem: pri gospodarstvu bolj štekam, ni mi pa jasno kako so lahko cene za vsakdanja živila približno enake v Avstriji in v Sloveniji.

Kar se tiče primerjave plač medicinskih sester, je tako, da vsaka država financira javni sektor po svojih zmožnostih. Ene države imajo več financ iz davkov, ene pa manj. Slovenija veliko izgubi, ker je izredno potratna država in ker noče pobirati davkov. Primer je recimo štud. delo, boni, dolga brezplačna študijska leta itd...

Cene surovin se oblikujejo na mednarodnih trgih. Na kratko simbolično povedano, da če 1 kg moke stane eno enoto, to pomeni, da pekarne iz različnih držav kupijo 1 kg moke po ceni ene enote. Koliko bo končna cena kruha, je potem odvisno še od vseh stroškov in davkov. In v Sloveniji so prihodki delavcev eni izmed najbolj davčno obremenjenih v Evropi, kar posledično viša strošek dela in končnega produkta. Vse skupaj potem da ta efekt, da so stvari v Sloveniji enakih cen ali celo višje, kot v državah z bistveno višjimi plačami.
Zato je najboljše primerjat cene v posameznih državah v tistih panogah, ki niso odvisne od mednarodnih trgov - storitev, kot je recimo frizerstvo.
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a UG84 »

GeorgeConstanza napisal/-a:Slovenija veliko izgubi, ker je izredno potratna država in ker noče pobirati davkov. Primer je recimo štud. delo, boni, dolga brezplačna študijska leta itd...

Zato gre meni tako na živce ko kdo začne tulit, da nismo socialna država. OK, res nismo Finska, ampak kje po Evropi pa greš ti lahko na 12+ mesecev plačanega porodniškega dopusta? Delaš preko študenta in dobro zaslužiš - neobdavčeno če razbiješ napotnice? Ješ ceneje? Študiraš dobesedno v nedogled?

Res bi se dalo še veliko popravit, ampka roko na srce, ne gre nam tako slabo...
GeorgeConstanza
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a GeorgeConstanza »

Se strinjam, da je super, dokler si študent. Ko si pa star 40 in živiš s 750€ neto na mesec tudi zaradi teh študentov, pa kar ni več lepo. Še posebno ob takih cenah.
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a UG84 »

Je marsikje še dosti slabše, tudi ko nisi več študent.

Ne mislim nič žalega, čeravno je tako zvenelo, ampak mislim, da vseeno premalo cenimo našo državo. Jaz sem presrečna vsakič, ko pridem nazaj iz tujine.

Itak pa pravijo...sosedova trava je vedno bolj zelena. Mogoče na skandinavskem polotoku še za odtenek bolj :D :D
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Postojna

Neprebrana objava Napisal/-a cvetkaaa »

UG84 napisal/-a:
GeorgeConstanza napisal/-a:Slovenija veliko izgubi, ker je izredno potratna država in ker noče pobirati davkov. Primer je recimo štud. delo, boni, dolga brezplačna študijska leta itd...

Zato gre meni tako na živce ko kdo začne tulit, da nismo socialna država. OK, res nismo Finska, ampak kje po Evropi pa greš ti lahko na 12+ mesecev plačanega porodniškega dopusta? Delaš preko študenta in dobro zaslužiš - neobdavčeno če razbiješ napotnice? Ješ ceneje? Študiraš dobesedno v nedogled?

Res bi se dalo še veliko popravit, ampka roko na srce, ne gre nam tako slabo...

12+ mesecev porodniške dopusta ja, ko so me iz službe vrgli, ko sem šla na porodniško.

O seveda preko študenta se da delat, ker je za delodajalca poceni delovna sila.
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Primorska

Neprebrana objava Napisal/-a Mimi_M »

^Ampak porodniško si pač dobivala, če se ne motim...
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Postojna

Neprebrana objava Napisal/-a cvetkaaa »

Mimi_M napisal/-a:^Ampak porodniško si pač dobivala, če se ne motim...

Ne.
Odgovori