Zali Đurić Ribič so pred leti diagnosticirali TOLE (o tem je zdaj tudi odkrito spregovorila)

Zala, hvala ti za iskrenost in pogum! ❤️

Zali Đurić Ribič so pred leti diagnosticirali TOLE (o tem je zdaj tudi odkrito spregovorila) (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
18. 12. 2019

Si že slišala za disleksijo? Prav o njej je prvič javno spregovorila najstarejša hči Tanje Ribič.

Za revijo Ona je pred dnevi zelo iskreno spregovorila o tematiki, ki je v našem (šolskem) prostoru še vedno premalo razumljena ter priznala, da ji v gimnazijskih časih res ni bilo lahko in še dodatno poglobila naše prepričanje, da je zanjo poezija način življenja.

Zali so namreč v času šolanja diagnosticirali disleksijo in motnjo pozornosti, sama pa se z njo spopada naravnost pogumno, predvsem pa s pomočjo poezije, ki ji pomeni pobeg in rešitev.

Kaj pa sploh disleksija je?

Strokovnjaki jo definirajo kot nevrološko pogojeno motnjo, katere značilnosti so motnje v delovanju miselnih procesov.

Gre za najpogostejšo specifično učno težavo, ki jo v prvi vrsti prepoznavamo kot težave pri branju, težave s prepoznavanjem delov besed, s povezavo glas-črka črkovanjem in težave s hitrostjo vizualnih-verbalnih odzivov.

Kot je za medije povedala Zala, disleksija spada pod kriterije posebnih potreb, ki bi jih morali obravnavati še posebej pazljivo, zlasti v času razvoja otroka. Sama žal ni naletela na pozitivne odzive, saj so v šoli profesorji njeno težavo ignorirali in se ji celo posmehovali. Tako se je zatekla k poeziji in svoje bolečine, težave izlila na papir. 

Nekdo pa ji je vseeno stal ob strani ...

Zraven staršev, seveda, je velik vpliv na Zalo in njeno ljubezen do poezije imela tudi njena učiteljica slovenščine, ki ji je Zala svoja poezijska dela tudi pokazala. Prav profesoričina pozitivna reakcija jo je vzpodbudila, da je svojo umetniško ljubezen razvijala dalje. 

Bravo, Zala in hvalabogu za takšne profesorje, se strinjaš? 

Fotografije: Zala Đurić Ribič Instagram, GIPHY

Preberi še: Dejan Krajnc (Poskočni muzikanti) se je poslovil od svoje IROKEZE - poglej, kako je videti zdaj!

Priporočamo tudi: Severina presenetila z DRZNO spremembo pričeske - zdaj več ni rjavolaska, ampak ...