'Vedno, ko grem na potovanje, dobim drisko' (TO so možni razlogi + rešitev)

Se tudi tebi to dogaja oziroma imaš morda kakšen poseben trik, kako se temu izogniti? 😅 

'Vedno, ko grem na potovanje, dobim drisko' (TO so možni razlogi + rešitev) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2022

"Vedno, ko kam grem, dobim drisko. Ne glede na to, kaj jem, pijem. Vedno pazim, da pijem ustekleničeno vodo, sadje, ki se ga olupi in podobno. Verjetno me zdela menjava okolja ali neke vrste potovalni stres in ima zveze s hrano, pijačo. Je zelo zoprno in sem se zato že začela izogibati potovanjem. Ima kdo kakšen preverjen nasvet?" je na slovenskem forumu zapisala ženska.

"[To se mi, op. a.] dogaja tudi, če grem samo na Hrvaško in potujem z mojim avtom. Res ne vem več, kaj naj naredim /.../ Gre za zvijanje, za krče, za bolečine in predvsem neprestan strah, kje me bo zvilo. /.../ Ne črviči me non stop. Ko pa me prime, moram vsaj 3x na wc, s krči in bolečinami. Ni luštno, res ne. Cela 'seansa' traja nekje 1 uro. V tem času moram biti blizu wc-ja. Tako je vsake par dni ponavadi … Doma nikoli oz. zelo zelo redko," je še dodala.

Imaš v času menstruacije pogosto DRISKO? To je razlog (in kdaj bi te moralo skrbeti)

Nekaj nasvetov so ji ponudile druge uporabnice foruma:

1.

"Ni odločilno samo to, kaj 'ješ, piješ in kako dobro umiješ' na licu mesta dopusta. Fašeš že lahko kar lepo prej, med potjo – sploh po avionih, javnih wc-jih na bencinskih v tujini, tudi ko kupuješ kavo in jo piješ iz šalice, pa drugo pijačo direkt iz kozarcev – ponekod sploh ne dajo na sterilizacijski cikel dovolj dolgo, ker jim zmanjkuje steklovine ali pa šparajo prašek, elektriko, vodo, kjer je frekvenca. In fašeš viruse, bacile kar lepo od drugega s takim prenosom (tudi žličke za kavo – eni samo splaknejo pod tekočo vodo, obrišejo z viledo dol kakšno obstojno šminko) in fliknejo na sušilni del kavnega aparata. Videno."

2.

"Čeprav gre večinoma za psiho, zaradi katere ima veliko ljudi težave pri potovanjih ali dopustih (torej bodisi driska bodisi zaprtje), ti priporočam probiotike. Seveda moraš zeloooo paziti, kaj in kdaj ješ, tam naj bo kar vojaška rutina, pa izloči stvari, ki poženejo (kava, pomarančni sok, veliko sadja, pa seveda sadje kot ločen obrok in nikoli po prehrani), ampak poleg tega pa si nabavi še probiotike, ki so proti driski. Pa začni jih jemat že nekaj časa prej.

Ker pa gre za psiho, bi bilo premisliti nekaj narediti tudi na tem področju. Kaj točno bi tebi pomagalo, ne vem, ampak če greš že z nekimi afirmacijami in umirjanjem, meditacijami ali dihalnimi vajami, bi morda malo pomagalo. Izgubiti nimaš nič."

Imaš v rokah pogosto MRAVLJINCE? V TEM primeru moraš NUJNO k zdravniku!

3.

"Preberi si o IBS: sindrom razdražljivega črevesja. Je zelo stress-related [povezan s stresom, op. a.] in lahko, da se ti takrat okrepijo simptomi."

Tukaj je nekaj rešitev, kako si lahko pomagaš:

  • higiena rok, razkuževanje
  • termično obdelana hrana (naj bo postrežena še vroča, izogibaj se vsej hrani, ki že dlje časa stoji)
  • mikrobi se prav tako neradi razmnožujejo v suhi in zelo sladki hrani, zato lahko v tem primeru brez slabe vesti posežeš po kakšni 'pregrehi'
  • uživaj le tisto sadje, ki ga lahko olupiš, in le tisto zelenjavo, ki jo prej termično obdelaš
  • izogibaj se nepasteriziranim mlečnim izdelkom (namesto sladoleda na ulici raje izberi zapakiranega iz trgovine)
  • čim pogosteje si hrano pripravi sama
  • kupuj ustekleničeno pijačo
  • na pot se odpravi pripravljena (vzemi zdraven zdravila za lajšanje črevesnih težav)
  • preventivno uživaj probiotike
  • v kolikor je vzrok stres, se poskušaj na potovanje predhodno čim bolje pripraviti in se maksimalno sprostiti

Slovenka zaskrbljeno: "Pred menstruacijo imam ogabno smrdeč izcedek - je kaj narobe?"