Tudi tvoj dragi smrči? Nočemo te strašiti, a TAKO to vpliva na tvoje ZDRAVJE (omg!!)

Če te ima resnično rad, bo takoj poiskal pomoč, kako prenehati s smrčanjem!

Tudi tvoj dragi smrči? Nočemo te strašiti, a TAKO to vpliva na tvoje ZDRAVJE (omg!!) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 12. 2019

Če si že kdaj sredi noči bedela, medtem ko je tvoj partner ob tebi mirno spal in smrčal, potem sočustvujemo s teboj. Vemo, kako nadležno je lahko smrčanje v tistem trenutku, ko te zbudi in ti ne pusti, da zaspiš nazaj, ob tem pa samo gledaš na uro, razmišljaš, koliko ur spanja izgubljaš in kako utrujena se boš zjutraj zbudila.

Znanost dokazuje, da je tvoje pritoževanje popolnoma upravičeno.

Kup novejših raziskav namreč potrjuje, kakšna je lahko na dolgi rok škoda, ki jo povzroča (ne)spanje ob osebi, ki smrči.

Ena izmed njih, objavljena leta 2015, je analizirala povezavo med glasnimi zvoki in pričakovano življenjsko dobo. Raziskovalci so ugotovili, da dolgoročna izpostavitev glasnim zvokom lahko vodi do (minimalnega, a vendar) povečanega tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni in kapi pri starejših.

Nekoliko zgodnejša raziskava (2008) pa je celo pokazala, da je možna posledica spanja ob smrčeči osebi povišan krvni tlak.

Ta pa seveda za seboj lahko prinese mnoge posledice, kot so bolezni srca, in praktično vpliva na celotno telo. Kar torej te raziskave želijo povedati, je to, da lahko smrčanje tako močno vpliva na posameznika, da ga oropa nekaj let življenja.

Da ne govorimo o tem, kako spanje (no, ležanje) poleg "človeškega traktorja" vpliva na naša čustva.

Ne glede na to, kako močno imaš svojega dragega rada, je težko ne biti nekoliko razdražena, ko popolnoma budna sredi noči ležiš ob njem, medtem ko se on tega ne zaveda in veš, da si sam ne more kaj veliko pomagati. In kot ti je verjetno že poznano, ima tudi stres, ki ob tem narašča, zelo negativen učinek na telo.

A močno smrčanje je lahko včasih tudi znak spalne apneje.

Gre za nevarno stanje, pri katerem med spanjem za hip prenehamo dihati. Ta je bolj pogosta pri moški, še posebej tistih, s prekomerno težo.

Spalno apnejo pogosteje opazi partner osebe, ki jo ima. "Vaš partner bo morda opazil, da dihate z vmesnimi premori ali pa se bo pritoževal nad vašim glasnim smrčanjem," pravi dr. Jonathan Jun.

Če torej tudi tvoj partner glasno smrči, mu lahko predlagaš, da obišče svojega zdravnika in vsaj izloči možnost spalne apneje. Na tak način ga boš morda ohranila pri zdravju, hkrati pa bo to bolje vplivalo tudi na tvoj spanec, v kolikor mu bo zdravnik lahko pomagal pri smrčanju.

Preberi še: TA šala je smešna samo INTELIGENTNIM ljudem (tudi tebi? 🙊)

Priporočamo tudi: Moški pravijo, da jih TO na ženskah privlači veliiiiko bolj kot videz (iiii, no 😍)