Si umivaš zobe POD tušem, da prihraniš čas? Zobozdravnica pravi, da TAKOJ prenehaj (poglej, zakaj!)

Zagotovo si nisi mislila, da lahko ščetkanje pod tušem povzroči, da ... 😳

Si umivaš zobe POD tušem, da prihraniš čas? Zobozdravnica pravi, da TAKOJ prenehaj (poglej, zakaj!) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 3. 2023

Zagotovo se ti je že kdaj zgodilo, da si želela prihraniti čas in si medtem ko si skočila pod tuš, s sabo vzela tudi svojo zobno ščetko.

Čeprav to početje na prvi pogled deluje pametno in varčno, temu v resnici ni tako!

Po mnenju Payale Bhalle, glavne zobozdravnice in klinične direktorice Quest Dental, lahko vroča voda razgradi vlakna tvoje zobne ščetke in zmanjša njeno učinkovitost čiščenja.

Do navzkrižne kontaminacije lahko pride tudi, če uporabljaš isti vir vode za umivanje telesa in ust, kar povzroči prenos mikrobov iz drugih delov telesa v usta in potencialno ogrozi tvoj imunski sistem, kot poroča Metro.

Payal dodaja: "Prhanje lahko vsebuje bakterije in ko si umivaš zobe pod prho, lahko svojo zobno ščetko izpostaviš tem bakterijam, kar spet poveča verjetnost bolezni."

Poleg tega lahko zaradi ostankov zobne paste površine postanejo spolzke in povzročijo padce.

Te težave se še povečajo, če ščetko med uporabami pustiš pod tušem.

"Bakterije se lahko naberejo na tvoji zobni ščetki in potencialno povzročijo težave z ustnim zdravjem," pravi Payal, ki priporoča, da zobno ščetko hraniš na suhem in čistem mestu, stran od možnih virov kontaminacije, kot sta stranišče ali umivalnik.

Čeprav nekateri ljudje verjamejo, da varčujejo z vodo s kombiniranjem teh osebnih higienskih nalog, temu morda v resnici ni tako.

Payal pojasnjuje: "Med umivanjem zob pod tušem lahko porabiš več vode, kot je potrebno. Na primer, če med umivanjem zob pustiš teči vodo, lahko izgubiš precejšnjo količino vode. Učinkovitejši način za varčevanje z vodo med ščetkanjem je, da med ščetkanjem nad umivalnikom zapreš pipo. Ta preprosta navada lahko sčasoma prihrani veliko količino vode."

Razmisli tudi o tem, da bi si zobe umila pred zajtrkom in ne po njem in razporedi čas tako, da boš poliranju zob namenila dovolj časa.

Vemo, na ogromno stvari moraš biti pozorna, a bolje to kot večkratni obisk zobozdravnika!

Preberi še: Je za moškega res bolj ZDRAVO, če lula SEDE? To pravijo UROLOGI

Priporočamo tudi: Ja, tvoje telo se spreminja in tu je odgovor, kaj točno potrebuje, ko si stara 20, 30 ali 40 let (+ znaki, na katere bi morala biti pozorna)