Je za moškega res bolj ZDRAVO, če lula SEDE? To pravijo UROLOGI

Pokaži ta članek svojemu moškemu - stavimo, da bo naslednjič dvakrat premislil, ko bo šel na stranišče!

Je za moškega res bolj ZDRAVO, če lula SEDE? To pravijo UROLOGI (foto: Profimedia) Profimedia
10. 3. 2023

"Mož in dva sinova! Kopalnica neprestano smrdi po urinu. Tudi, če nese direkt v školjko, še vedno okoli špricajo kapljice urina. Pomivam, brišem, razkužujem, vsak božji dan, oni pa se samo izgovarjajo eden na drugega. Sem malo spraševala druge ženske, kako imajo to urejeno, in več ali manj so moški kar navajeni lulati v sede. Jaz sem bolj imela v mislih pisuar, iz katerega pa bojda še bolj smrdi kot iz ali okrog školjke. Je res normalna praksa, da moški lula sede? Pravijo, da se fantke uči že v vrtcih sedečega lulanja. Ko sem doma zahtevala lulanje v sede na školjki, so bili vsi trije zgroženi. Mož pravi, da on že ni pi_ka, da bo scal v sede. Mu rečem, da potem bo pa kopalnico on pomival, pa pravi, da on nič ne voha. Imam občutek, da je moja bitka v naprej izgubljena," je na slovenskem forumu zapisala ženska.

In zdaj resno vprašanje: Ali tvoj moški med lulanjem sedi ali stoji?

Ne le, da je to eden od redkih trenutkov, ko si lahko v dnevu vsaj za pol minutke oddahne, ampak je to zanj tudi bolje. Seveda govorimo o sedenju.

Zlasti starejšim moškim s težavami s prostato bi lahko sedenje pri uriniranju pomagalo učinkoviteje izprazniti mehur ter zmanjšalo tveganje za nastanek cist in drugih zdravstvenih zapletov.

"Moški lahko začnejo urinirati sede, če je njihova prostata velika in morajo sprostiti medenične mišice, da bi lažje iztisnili urin," pojasnjuje urolog dr. Jamin Brahmbhatt.

Te pogosto muči NAPIHNJENOST? S tem trikom se je boš znebila v le 5 MINUTAH

Verjetnost za povečano prostato se s starostjo povečuje. Pri tem imajo nekaj opraviti hormoni, saj raziskave kažejo, da moški, ki so jim v mladosti zaradi raka odstranili moda, teh težav nimajo. Ko moškim s povečano prostato odstranijo moda, se jim prostata običajno zmanjša.

Na srečo naj bi bila povečana prostata naravni del staranja in ne nujno predhodnik raka na prostati. Vendar pa lahko ves ta pritisk prostate poveča tveganje za nastanek cist v mehurju, okužb ter nelagodja ali težav pri uriniranju.

Če moški s povečano prostato urinirajo sede, lahko po raziskavah hitreje in učinkoviteje izpraznijo mehur, kar lahko zmanjša nekatere od teh težav.

Pri mlajših zdravih moških sedenje med uriniranjem sicer ne pomeni nobene koristi za prostato, je pa to vsekakor bolj higienična možnost.

Fiziki so namreč ugotovili, da uriniranje stoje znatno poveča hitrost curka in možnost povratnega 'škropljenja', kar pomeni manj higienično kopalnico z več bakterijami.

Seks med menstruacijo = KRAJŠA menstruacija? JA, a le v TEM primeru