TO se zares zgodi, ko muha prileti na hrano (+ ali bi jo morala nujno zavreči)

Ammm ... fuj? 🤢😳

TO se zares zgodi, ko muha prileti na hrano (+ ali bi jo morala nujno zavreči) (foto: Profimedia) Profimedia
3. 8. 2022

Zunaj je poletje, sonce pripeka, z družino ste se odločili imeti piknik. Na mizo si postavila pladenj na žaru pravkar spečenega mesa in dišeče zelenjave, ko se je od nikoder vzela večna nadloga – ogromna muha – in se usedla na sočen čevapčič. V hipu jo odženeš, ampak škoda je morda že narejena in začneš se spraševati, ali hrano zavreči ali jo le dobro 'popihati'.

Bi morala hrano, na katero je sedla muha, res vreči stran?

Ko muha pristane na hrani, to zelo verjetno ni edina stvar, na kateri je pristala tisti dan. In muhe običajno pristajajo na naravnost ogabnih stvareh, kot so smeti, fekalije in razkrajajoča se hrana, ki so polne mikrobov in bakterij. Slednje lahko potem, v kolikor dovolj časa 'sedi' na hrani, nanjo tudi prenese. Kar je veliko bolj nevarno od sline, ki jo sicer običajno izloča zaradi lažjega zaužitja hrane, saj lahko določeni mikrobi povzročajo najrazličnejše bolezni.

Skušaš zanositi? Potem naj tvoj moški hodi spat ob TEJ URI

A v večini primerov ti hrane ni potrebno zavreči. 

V kolikor muha ne ostane dlje kot nekaj sekund, je namreč verjetnost za prenos mikrobov izredno majhna in tvoja hrana je skoraj zagotovo v redu. Čeprav muhe morda nosijo bakterije, viruse in parazite iz odpadkov, pa kratkotrajni 'pristanek' zelo težko sproži verižno reakcijo, ki pri na splošno zdravi osebi vodi do bolezni.

Strokovnjaki sicer verjamejo, da lahko muhe na človeka prenesejo več kot 65 različnih bolezni, vključno s tifusom, kolero in tuberkulozo.

Čeprav je nevarnost za prenost mikrobov izjemno nizka, je bolje, da ukrepaš preventivno, zato vedno poskrbi, da hrano pokriješ s krpo ali folijo. 

IZI recept: Si vedela, da lahko iz BUČK pripraviš noro dobre brownije? 😍