Skušaš zanositi? Potem naj tvoj moški hodi spat ob TEJ URI

Res se sliši nenavadno, a strokovnjaki pravijo, da deluje! 🙊

Skušaš zanositi? Potem naj tvoj moški hodi spat ob TEJ URI (foto: Profimedia) Profimedia
2. 8. 2022

Kadar gre za težave pri zanositvi, ženske pogosto najprej pomislimo, da nekaj ni v redu z nami. Pa vendar sta za spočetje potrebna dva, kar pomeni, da spočetje ni odvisno le od tebe, ampak tudi od tvojega moškega oziroma njegovih plavalcev. Na številčnost in kvaliteto sperme pa vpliva kar nekaj dejavnikov, med drugim tudi spanje, ki se je znašlo v središču pozornosti nedavne danske raziskave.

Po ugotovitvah strokovnjakov, ki so preučevali zdravje sperme, bi morali moški biti v postelji pred 22:30, pri čemer je idealno, da spijo okoli 8 ur – da bi imeli kar se da kvalitetno spermo.

Skupina sodelujočih moških, ki so jo avtorji raziskave spremljali dobri dve leti, je že bila v procesu poskušanja spočetja, njihova povprečna starost pa je bila 34 let.

Moški, ki so odhajali spat pred 22:30, so imeli štirikrat večjo verjetnost, da bodo imeli zdravo spermo v primerjavi s tistimi, ki so hodili spat po 23:30. Nadalje so tisti, ki so odhajali spat pred 22-to uro, imeli 2,75 krat večjo verjetnost za bolj zdravo spermo v primerjavi z moškimi, ki so odhajali spat med 22:30 in 23:00. Raziskovalci so prav tako odkrili, da so imeli moški, ki so spali osem ur, bolj zdravo spermo v primerjavi s tistimi, ki so spali sedem ur ali manj, in to ne glede na uro, ob kateri so odhajali spat. Slednji (tj. tisti, ki so spali manj kot sedem ur) so imeli celo šestkrat večjo verjetnost za spermo slabše kvalitete.

Strokovnjaki razkrivajo: Kar 76 % žensk najbolj privlačijo TAKŠNI moški

Ne le, da je spanje zelo pomembno, ko gre za žensko plodnost, ampak očitno enako velja tudi za moške, zato je morda čas, da (ko gre za ne-plodnost) začnemo pozornost posvečati tudi temu.

"Razlogi za to so lahko psihološki, saj so moški z manj spanca pod večjim stresom, ki lahko vpliva na plodnost," je za Independent pojasnil soavtor raziskave, profesor Hans Jakob Ingerslev. Nezadosten spanec vpliva tudi na metabolizem, kar lahko prav tako negativno vpliva na kvaliteto sperme. Hkrati je to povezano tudi z zmanjšano željo po spolnosti, kar se odraža v manjšem številu spolnih odnosov.

V kolikor se tudi sama trudita spočeti, kar pohiti pokazati te izsledke svojemu dragemu. 😉 Pa ni za kaj!

"20-letna hčerka je zanosila z luzerjem"
(izpoved jezne Slovenke)