Te ponoči tišči LULAT (in pred spanjem NE piješ)? Strokovnjaki opozarjajo na TOLE

Ima tudi tvoj mehur kaprice? Zdravniki pravijo, da se morda boriš s TEM zdravstvenim stanjem.

Te ponoči tišči LULAT (in pred spanjem NE piješ)? Strokovnjaki opozarjajo na TOLE (foto: Profimedia) Profimedia
22. 9. 2022

Večer se prevesi v noč, zato po prijetni prhi ugasneš še zadnjo dišečo svečko in skočiš v svojo svileno pižamo. Ob tretji strani romana postanejo tvoje veke težke in kmalu se potopiš v sladek spanec … le da samo nekaj minut kasneje to blaženo stanje prekine tvoj mehur, ki se požvižga na pozno uro. Ti je ta scenarij znan? 

Če moraš sredi noči pogosto vstati, da opraviš malo potrebo, je lahko to znak precej resne zdravstvene težave.

Združenje Evropske zveze za kardiologijo je na podlagi nedavnih raziskav ugotovilo, da v tem primeru mogoče trpiš za stanjem, imenovanim nokturija, ki ga pogosto povzročata povišan krvni tlak ter presežek tekočine v tvojem telesu.

Tukaj so še ostali vzroki, ki lahko povzročajo to nadležno stanje:

Ješ preveč slane hrane

Če zaužiješ preveč soli, lahko tvoje telo zadržuje tekočino, kar je povezano z nastankom visokega krvnega tlaka. Posledica je lahko potreba po uriniranju sredi noči, zato čips raje prihrani za dnevne urice.

Ponoči proizvedeš več urina

Nočna poliurija je stanje, kjer posameznik proizvede do več kot 33 % urina ponoči in ne podnevi, kot je to običajno. To stanje lahko povzročajo številne  resne bolezni, ki pa so pogostejše pri starejših ljudeh.

Tvoj mehur ni sposoben zadržati velike količine urina

Morda ima tvoj mehur preprosto nižjo nočno kapaciteto. Težava lahko tiči v tem, da je preveč aktiven, tukaj pa so tudi morebitne okužbe ali vnetja.

Ne spiš dovolj trdno

Če se ponoči pogosto zbujaš in tvoj spanec ni zanesljiv, je lahko to vzrok povečanega števila obiskov stranišča, vendar to ni povezano z zdravjem tvojega mehurja.

Kaj lahko storiš?

Če opažaš, da se zaradi nokturije manj pogosto potopiš v sladki spanec, se preventivno naroči na pregled pri zdravniku. Skupaj bosta ugotovila potencialni vzrok, pri tem pa bi boš morala verjetno v začrtanem obdobju zabeležiti vse, kar boš pila, skupaj s številom obiskov stranišča.

V primeru, da ni globljega vzroka  pa lahko pomaga že to, da piješ več vode v jutranjih kot večernih urah. Prav tako se izogibaj kavi, saj lahko kofein tvoj mehur dodatno vznemiri.

Vemo, verjetno je to zadnja stvar, ki si jo želiš slišati, vendar ga ni čez dober spanec, kajne?

Po predlogi MAGGIE O'NEILL za Health.com prevedla A.G.

Fotografije: Profimedia

Vedno LULAŠ po SEKSU? Potem si moraš prebrati tole!

'LULAM pod tušem, in ne, to se mi NE zdi ogabno' (+pojasnilo urologov)