'LULAM pod tušem, in ne, to se mi NE zdi ogabno' (+pojasnilo urologov)

8. 3. 2021
'LULAM pod tušem, in ne, to se mi NE zdi ogabno' (+pojasnilo urologov) (foto: k.b.)
k.b.

Sprosti se, vsi vemo, da to počneš tudi ti (oz. glede na raziskave, 80% vas, ki zdaj to berete). 

Zadnjič sem gledala Netflixovo novo serijo The Circle, v kateri je pravo polemiko med tekmovalci načelo vprašanje o tem, kdo lula pod tušem in kdo ne. 

Tisti, ki so to redno počeli (in jih tega ni bilo sram priznati), so početje zagovarjali kot nekaj povsem običajnega. Drugi, ki so takšno početje odločno zanikali, prvih nikakor niso mogli razumeti. 

Sama sem razumela oboje. Prvič zato, ker lulam pod tušem že vse odkar pomnim, in drugič zato, ker o tem tudi sama pred kamerami nikoli ne bi spregovorila. 

A kot pojasnjujejo urologi, lulanje pod tušem v resnici SPLOH ni ogabno. Te zanima, zakaj?

O tem, da ljudje lulamo pod tušem se v javnosti ne govori prav veliko. Kar je v resnici precej zanimivo, saj so v Veliki Britaniji naredili raziskavo, v kateri je skoraj 80% vprašanih priznalo, da to redno počne.

In uganite kaj - s tem ni čisto nič narobe. Kot je za revijo Health Magazine pojasnil urolog Jamin Brahmbhatt, je urin namreč sterilen, saj v njem načeloma ni nobenih 'živih organizmov'. 

Urin je v 90% namreč sestavljen iz vode, preostanek pa predstavljajo soli in ostale snovi, ki se izločajo iz telesa. Kaj vse je urinu primešano je torej odvisno od tega kaj ješ, kaj piješ in kakšna zdravila jemlješ.

"Urin je po vsej verjetnosti bolj čisto od tega, kar iz svoje kože očistiš po športni aktivnosti, in se, glede na njegove vplive na okolje, kaj veliko ne razlikuje od vode," je pojasnil dr. Jamin.

Če torej to počneš v svojem domačem tušu je to čisto OK, medtem ko se lulanju raje izogni v javnih tuših, saj se lahko bakterije iz okolja prenesejo preko urina na tvoje intimne predele. Kar pa je, priznajmo si, precej ogabno.

In če zaključimo ... 

Zelo majhna verjetnost je, da bi lulanje pod tušem na tvojem telesu pustilo kakšne posledice, ne glede na to, ali to počneš iz okoljskih razlogov, ali pa se ob zvoku vode preprosto ne moreš upreti. ;)

Ilustracija: Kaja B.

Napisala: Zoja Ahlin

Preberi še: Izpoved Slovenke: "Že več let se nahajam v zakonu s čustvenim manipulatorjem"

Priporočamo tudi: 'Moški NISMO kos bolečinam, ki jih prestajajo ŽENSKE, zato nehajmo že s pametovanjem' (zapis mladega očeta)

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan