Vedno LULAŠ po SEKSU? Potem si moraš prebrati tole!

In prvo vprašanje, ki ga imamo zate je, kako si po uriniranju brišeš vagino? 🤔

Vedno LULAŠ po SEKSU? Potem si moraš prebrati tole! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2020

Res se zdi, da bi uriniranje moralo biti najpreprostejša stvar na svetu in mogoče je nekoč celo bila.

Jamske slike morda res ne prikazujejo prizorov izločanja, ampak težave z uriniranjem so več kot realne in del vsakdanjika mnogih punc. Najsi bo to sama okužba sečil ali občutek, da te neprestano »tišči« in si zato pogosteje na wc-ju kot kjerkoli drugje.

Naj za začetek začnemo z nekaj napotki, česa NE počni. Ne uporabljaj česna kot naravnega zdravilnega sredstva proti glivičnim okužbam (ne deluje) ali kakršnihkoli parfumov za »osvežitev« nožnice. In če čutiš, da nekaj res ne deluje normalno, se posvetuj s svojim zdravnikom (to ti je verjetno jasno, ampak vseeno).

Zdravnica in avtorica knjig o ženskem zdravju, Alyssa Dweck, razkriva, kaj vse lahko gre »tam spodaj« narobe.

Obriši od spredaj nazaj

Eno od najosnovnejših pravil pri uriniranju je pravilno brisanje. Vedno se obriši od spredaj – od sečnice (tam, kjer uriniraš) proti danki, poudarja Alyssa. »To lahko pomaga preprečiti, da bakterije, ki močno kolonizirajo območje danke, onesnažijo sečnico in mehur.«

Uriniranje po seksu

Ne, ne gre zgolj za staro vražo. Alyssa svetuje, da uriniraš pred in po spolnem odnosu ter s tem zmanjšaš tveganje za okužbo sečil, še posebej če si k temu dodatno nagnjena. S tem boš povsem naravno odplaknila bakterije iz sečnice. Vendar to nikakor NI preventiva, ki bi hkrati preprečevala tudi zanositev (tudi to si verjetno že vedela).

Pij dovolj vode 

Verjetno si že slišala, da bi morala na dan spiti vsaj 8 kozarcev vode? No, tvoj urin dejansko razkriva, če jo spiješ dovolj. »Biti mora brezbarven oziroma bledo rumen«, pove Alyssa.

In ko smo že pri barvi

»Temno rumena barva je lahko znak dehidracije. Krvav urin, četudi le v rahlem odtenku, lahko pomeni okužbo ali ledvične kamne. Neprijeten vonj je lahko posledica določenega vnosa hrane ali pijače (samo spomni se na šparglje) ali vitaminskih dodatkov.

Zelo temno obarvan urin pa je lahko pokazatelj težav z jetri. Če ima tvoj urin stalno ali ponavljajočo se odstopanje v barvi ali vonju, nikar ne oklevaj s posvetom pri osebnem zdravniku.

Seznani se z okužbo sečil

Okužba sečil je zares bedna, zato se o njej izobrazi, da boš lahko prepoznala znake in ukrepala. Simptomi vključujejo pogosto uriniranje in nelagodje pri samem uriniranju. V primeru suma na okužbo se posvetuj s svojim zdravnikom in se naroči na testiranje urina. Včasih so za zdravljenje potrebni antibiotiki.

Te žge?

Veliko razlogov je, zakaj lahko med uriniranjem čutiš »špikanje« oz. imaš pekoč občutek. Alyssa razlaga, da je to lahko posledica vnetja mehurja, ledvične okužbe, tudi spolno prenosljive bolezni, kot sta gonoreja ali klamidija, ledvični kamni, uporaba določenih (največkrat izjemno dišečih) sredstev za umivanje ali celo posledica predolgega kolesarjenja (auč).

Prirejeno po Shesaid.com

Fotorafije: Profimedia