Na tem delu KUHINJE se nahaja največ BAKTERIJ (ne, ni gobica za pomivanje posode!)

O, fuuuuuj! 🤢

Na tem delu KUHINJE se nahaja največ BAKTERIJ (ne, ni gobica za pomivanje posode!) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 2. 2023

Ko gre za mesta v tvojem domu z največ mikrobi, je tvoja kopalnica verjetno prva stvar, na katero pomisliš.

A to ni edino mesto, kjer se bakterije rade zbirajo. Tudi tvoja kuhinja skriva veliko "zakladnico" bakterij.

Glede na študijo, ki jo je leta 2011 izvedla Nacionalna sanitarna fundacija (NSF), je bilo več kot 75 odstotkov gobic in pomivalnih krp okuženih s salmonelo, E. coli in fekalnimi snovmi, medtem ko je bilo samo 9 odstotkov ročajev kopalniških pip pozitivnih na te iste bakterije, piše Bestlifeonline.

Čeprav te morda ne bo presenetilo, če boš slišala, da je tvoja kuhinjska goba polna mikrobov in bakterij – o tem se je veliko poročalo že leta – nedavna študija razkriva še en običajen kuhinjski kos, na katerega moraš biti pozorna: stojalo za začimbe.

Študija NSF je pokazala, da so bile "tri od petih največjih vročih bakterijskih točk" doma pravzaprav v kuhinji.

To vključuje gobice in krpe za posodo, pomivalno korito in posodo za kavni avtomat.

Zakaj so kuhinje klicam prijazna okolja?

"V hrani so bakterije in če se jih dotakneš, jih lahko razširiš na druge površine in potencialno povzročiš bolezen. Pogoste bakterije, ki jih najdemo v kuhinji, so E.coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter, norovirus in hepatitis A," je povedala specialistka za nalezljive bolezni Susan Rehm, MD, s klinike Cleveland.

Njihovi strokovnjaki so ugotovili, da medtem ko E. coli in Salmonella živita na površinah le nekaj ur, lahko "hepatitis A preživi več mesecev."

Študija, ki jo je naročila Služba za varnost hrane in inšpekcijo Ministrstva za kmetijstvo in je bila objavljena v številki Journal of Food Protection septembra 2022, je preučila, kateri kuhinjski izdelki so bili najbolj izpostavljeni navzkrižni kontaminaciji, ko so ljudje pripravljali začinjene puranje burgerje.

Hamburgerji so vsebovali neškodljivo bakterijo, ki je bila uporabljena kot približek norovirusu za sledenje kontaminaciji.

Znanstveniki so po končanem obroku obrisali 12 različnih površin, od pultov do posode.

Rezultati

Medtem ko je bila večina površin pozitivnih na bakterije v 10–20 odstotkih primerov, je bilo osupljivih 48 odstotkov kozarcev za začimbe, uporabljenih med pripravo hamburgerjev, pozitivnih na psevdonorovirus.

"Prej nismo videli dokazov o kontaminaciji kozarcev z začimbami. Večina raziskav o navzkrižni kontaminaciji kuhinjskih površin zaradi ravnanja s surovim mesom ali perutninskimi izdelki se je osredotočila na kuhinjske deske za rezanje ali ročaje pip, prezrla pa je površine, kot so posode za začimbe, pokrovi smetnjakov in drugi kuhinjski pripomočki," je pojasnil za raziskavo Food Safety News voditelj raziskave Donald Schaffner, profesor na oddelku za živilstvo na Rutgers School of Environmental and Biological Sciences.

Vendar pa so bile deske za rezanje in pokrovi smetnjakov prav tako vroče točke za bakterije, posebej se je izkazalo, da so druge najbolj onesnažene površine, ki so jih testirali raziskovalci, s pokrovi smetnjakov na tretjem mestu.

Preberi še: Si se kdaj vprašala, ZAKAJ bi v resnici morala narediti prav 10.000 korakov na dan?

Priporočamo tudi: Znanstveniki ustvarili MOŠKO kontracepcijsko tabletko, celo UČINKOVITEJŠO od ženske