Znanstveniki ustvarili MOŠKO kontracepcijsko tabletko, celo UČINKOVITEJŠO od ženske

To pa je dosežek, ki lahko spremeni vse! Pa še jemanje je 100x bolj enostavno kot pri ženskah. 🙊 Preveri, po kakšnem zanimivem principu deluje!

Znanstveniki ustvarili MOŠKO kontracepcijsko tabletko, celo UČINKOVITEJŠO od ženske (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo) Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo
16. 2. 2023

Vsakodnevno jemanje kontracepcijskih tabletk bo za ženske morda že kmalu stvar preteklosti, saj so znanstveniki končno naredili ogromen korak naprej v razvijanju tabletke za moške. In, kar je najboljše, jo moški vzame šele tik pred spolnim odnosom.

Kako deluje?

Moška kontracepcijska tabletka za 24 ur blokira beljakovino za plodnost in bi lahko bila celo učinkovitejša od ženskih dnevnih kontracepcijskih tabletk.

Pri testiranju na miših je nehormonska spojina ustavila dozorevanje njihovih semenskih celic, zaradi česar pri parjenju ni prišlo do oploditve.

"Naš zaviralec deluje v 30 minutah do ene ure," pojasnjuje Dr. Melanie Balbach, glavna avtorica raziskave, objavljene v Nature Communications.

Kontracepcijska TABLETKA: 8 situacij, v katerih NE BO delovala (dobro je vedeti!)

"Vsako drugo poskusno hormonsko ali nehormonsko moško kontracepcijsko sredstvo potrebuje več tednov, da zmanjša število spermijev ali jim onemogoči oploditev jajčec," dodaja.

Zdravilo za kratek čas onesposobi encim, imenovan sAC (topna adenililciklaza oziroma adenilat ciklaza), tj. encim, ki sproži plavanje celic. Kar pomeni: brez encima ni plavanja in brez plavanja ni oploditve!

Za lažje razumevanje si oglej posnetek:

Ko je spojina nehala delovati, so bili mišji samci ponovno plodni. V raziskavi so opravili 52 poskusov oploditve in vsi so bili neuspešni.

Naslednji korak?

Ekipa znanstvenikov na Weill Cornell Medicine v New Yorku zdaj želi tabletko preizkusiti tudi na zdravih moških.

Po desetletjih razprav o moški kontracepciji je torej vse več upanja, da bi lahko moška tabletka razbremenila ženske, ki so še vedno obremenjene z vsakodnevnim jemanjem kontracepcijskih tabletk.

Najnovejša RAZISKAVA: Pari, ki živijo skupaj, se na dolgi rok izognejo TEJ resni bolezni