Najnovejša RAZISKAVA: Pari, ki živijo skupaj, se na dolgi rok izognejo TEJ resni bolezni

Če s partnerjem (še) ne živita skupaj, boš tole želela prebrati! 😍

Najnovejša RAZISKAVA: Pari, ki živijo skupaj, se na dolgi rok izognejo TEJ resni bolezni (foto: Profimedia) Profimedia
14. 2. 2023

Nedavna študija je opozorila, da lahko socialna izolacija poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, in pokazala, da imajo ljudje, ki živijo s partnerjem, nižjo raven sladkorja v krvi (tudi če se z njim ne razumejo).

Raziskovalci menijo, da je življenje z nekom pomemben vir socialne podpore za odrasle v srednjem in poznejšem življenjskem obdobju.

Ugotovili so, da so bili učinki enaki ne glede na to, ali je bil odnos harmoničen ali zajedljiv.

Ekipa raziskovalcev je na podlagi podatkov o biomarkerjih iz angleške longitudinalne študije staranja (ELSA) raziskovala, ali obstaja povezava med zakonskim stanjem in kakovostjo zakonske zveze s povprečno ravnijo glikemije pri starejših odraslih. V vzorec so bili zajeti odrasli prebivalci Anglije, stari 50 let in več, s svojimi partnerji, in sicer vsi brez predhodno diagnosticirane sladkorne bolezni med letoma 2004 in 2013.

Če med ležanjem na hrbtu opaziš TO, se takoj posvetuj z zdravnikom (ker je lahko smrtno nevarno!)

Udeleženci so dali vzorce krvi za merjenje povprečne ravni glikemije ali glukoze v krvi, vprašali pa so jih tudi, ali imajo moža, ženo ali partnerja, s katerim živijo. Poleg tega so morali navesti tudi, ali v odnosu čutijo podporo ali napetost.

Zbrali so informacije o več dejavnikih, kot so podrobnosti o starosti, dohodku, zaposlitvi, kajenju, telesni aktivnosti, depresiji, indeksu telesne mase in o družinskih članih ter ožjih prijateljskih vezeh.

V študiji so preverjali tudi verjetnost za prediabetes, ki je bila nižja pri tistih, ki so bili poročeni ali živeli v zunajzakonski skupnosti.

Analiza podatkov v daljšem časovnem obdobju je pokazala, da so se pri osebah, pri katerih so se razmerja spremenila, na primer zaradi ločitve, pomembno spremenile tudi ravni sladkorja v krvi in verjetnost za prediabetes.

Presenetljivo pa kakovost razmerja ni bistveno vplivala na povprečno raven glukoze v krvi, kar kaže na to, da je bila dinamika razmerja bistveno manjšega pomena.

Zjutraj nimaš APETITA? Pazi, to je lahko znak, da je s tvojim telesom narobe TO